Tom Kha Gai - a thai kókusztejes csirkeleves
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g kókusztej493 kcal
-
250g víz0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g fenyérfű0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
38g laskagomba11 kcal
-
75g csirke110 kcal
-
10g halszósz4 kcal
-
4g limelé1 kcal
-
6g pálmacukor25 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g kókusztej1970 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g fenyérfű0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
150g laskagomba44 kcal
-
300g csirke439 kcal
-
40g halszósz14 kcal
-
16g limelé4 kcal
-
25g pálmacukor99 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
39.5g kókusztej78 kcal
-
39.5g víz0 kcal
-
0g galangal0 kcal
-
0g fenyérfű0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
5.9g laskagomba2 kcal
-
11.9g csirke17 kcal
-
1.6g halszósz1 kcal
-
0.6g limelé0 kcal
-
1g pálmacukor4 kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1468.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 869 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 506.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.7 g
Zsír
-
Összesen 244.6 g
-
Telített zsírsav 198 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5874.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 606 mg
-
Foszfor 1426 mg
-
Nátrium 3478 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 2024.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 278 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 80 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
1 l kókusztej
-
1 l víz
-
2 db fenyérfű
-
8 db lime levél
-
4 db chili
-
15 dkg laskagomba
-
4 ek halszósz
-
2 ek limelé
Elkészítés
- A kókusztejet és a vizet egy fazékba öntjük. Feltesszük melegedni. Beletesszük a galangalt, kaffir lime leveleket beletépkedjük, a citromfüvet megütögetjük és nagyobb darabokra vágva hozzáadjuk.
- 15 percig erős lángon főzzük, de azért ne fusson ki. Fedőt főzés közben ne tegyünk rá!
- Ezután kerül bele az összevágott chili, a gomba és a csirkehús.
- Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (15 perc)
- Ízesítjük a halszósszal, limelével és cukorral ízlés szerint. A sóját a halszósz adja meg, így egy ponton túl, ha még sósabbra szeretnénk, ne adjunk hozzá többet, mert túlságosan erős lesz az íze. Tegyünk bele sima sót.
- Főtt basmati vagy jázmin rizzsel fogyasszuk. Tálaláskor figyelmeztessük a vendéget, hogy a kaffir lime, a galangal és citromfű nem ehető. Vagy ezeket tálalás előtt szedjük ki. Én szeretem bennehagyni.
- Receptkönyvben: 174
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 36318
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 23.
Ajánló
pH besorolás: erősen lúgosít!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Majdnem minden nemzetnek megvan a saját levese, amire esküszik. Az, amitől még a holtak is feltámadnak, az, amit influenza idején diktálnak az emberbe, az amiből ha benyelsz egy kanállal, még a lábujjad vége is bizseregni kezd egy fagyos napon egy vékony talpú cipőben. A leves. Nekünk húslevesünk van. Nekik Tom Kha-juk. Sokféle. Legalább annyira jól ismert távol-keleti körökben, mint azok a thai ételek otthon, amikről azt hisszük, hogy eredetiek és elsősorban plázákban kotyvasztják. Most leszögezem: nem, nem egyszerű beszerezni az alapanyagokat, de nem is azért került fel, hogy felváltsa a vasárnapi húslevest. Egyszerűen azért, mert szeretjük és helye van itt nálam. A tom leveseknek alapvetően két variációja ismeretes: a kókusztejjel és a vízzel főtt. Abban azonosak, hogy 3 fő fűszernövény beforralásával készülnek. Mert mit is jelent a Tom Kha? A tom azt jelenti forralni, a kha azt jelenti galangal, a gai pedig jelen esetben a csirke. A galangal egy gyömbérhez kinézetében és ízében hasonló fűszer (a hozzávalókról képek itt), de ennek íze kevésbé intenzív a gyömbérénél és kissé citrusos jellegű. Gyömbérrel ne helyettesítsük ennél a levesnél. A levesbe karikákra vágva főzik, ám főzés után sem ehető. Illetve lehet próbálkozni vele, de nem érdemes. Emellett mérgező is ipari mennyiségben fogyasztva. Frissen vásárolva, lefagyasztva tárolható. A citromfű nem az itthon ismert citromfű. Az ázsiai citromfű, citronella vagy fenyérfű néven is ismert. Úgy néz ki, mint az újhagyma. Főzés után ezt sem lehet megenni. Mielőtt az ételbe tesszük, érdemes kicsit megklopfolni és 10 centis darabokban vagy egyben az ételbe főzni. Ez is fagyasztható. A kaffir lime levél a harmadik szereplő. Ez egy Távol-Keleten honos lime (zöld citrom) levele, ételekbe főzve elképesztő citrusos beütéssel. Szárítva is kapható, ha frissen jutunk hozzá fagyasztva tárolható. Meg most nagyon divatos mindenhol használni... Negyedik összetevő a kókusztej. Érdemes dobozosat venni, nem konzervet, ha kapunk. Ha mégis konzerv sikerül belőle, akkor ne 1:1 tegyünk hozzá vizet, hanem 1:1,5 arányban. No, ebből lesz a leves. Néhány variációja például a tom kha thale (tenger gyümölcseivel), tom kha het (gomba) vagy a tom kha taohu tofuval. Vagy a tom yum, ami rákkal készül és kókusztej nélkül. A tom kha elkészítésének természetesen sok módja ismeretes, és mindig próbálkoznak a régi recept kicsit másabb köntösben való megjelenítésével. Itt kell megjegyeznem, hogy végleg kiszerettem Chili&Vaníliából, aki szerint a Tom Kha-t nem szabad forralni, amikor a kókusztej benne van, mert az kicsapódik...Hát, nem tudom, én bárhogyan igyekeztem, még sosem sikerült kicsapatnom azt a kókusztejet. Egyszerűen azért, mert csak akkor csinál ilyet a kókuszej, ha fedővel lefedve rotyogtatják....Ez a leves ezer éve kókusztejes forralással készül, na. Az alábbi recept Chariya edényéből származik. Chariya Chon Buriban élt Thaiföldön. Utcai kifőzdéje volt, most egy kis büfét üzemeltet Frankfurtban. A véletlen hozott össze vele, egy Szex és New York jelenet ismétlődött meg egy étterem női mosdójában: havonta menetrendszerint érkező vendég kopogtatott be nála és nem volt megfelelő készültség a táskájában. Épp a kezemet mostam, amikor megkocogtatta a hátam és kínosan próbálta körülírni, mit szeretne. Volt nálam. A nagy hálálkodás abban végződött, hogy hivatalosak voltunk hozzá egy akármit-választhattok-ehettek menüre. Életem legjobb thai ételeit sorakoztatta fel. Tudni kell, hogy Thaiföldön az utcai étkezdék rejtik a legnagyobb kincseket, azokban érdemes gasztroügyben felfedezni. És bár az embernek még a verejtéke is koriander szagú lesz az első két nap után, Chariya most kérésemre még a korianderrel is csínján bánt. És miért ne használnám fel újsütetű ismeretségemet, hogy kiderítsem, hogyan is készül helyesen a Tom Kha Gai? Felhasználtam. Az utcákon főzött receptet olvashatjátok itt - de tudni kell, hogy az elkészítés szinte minden sarkon rejthet valami mást, valami újat az edényben.. Nem mondom, hogy könnyű a fő fűszereket beszerezni, de ázsia boltokban biztosan hozzá lehet jutni.