Töltött kaliforniai paprika marhahúsból
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A paprikához
-
123 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
38g basmati rizs134 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A paradicsommártáshoz
-
60 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
35 kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A paprikához
-
490 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
150g basmati rizs537 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A paradicsommártáshoz
-
1000g passzírozott paradicsom240 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
A paprikához
-
12 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
12g darált marhahús17 kcal
-
3.6g basmati rizs13 kcal
-
1.2g vöröshagyma0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A paradicsommártáshoz
-
24.1g passzírozott paradicsom6 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.5 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2521.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 535 mg
-
Nátrium 1682 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 780.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 815 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 621 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 345 micro
-
Kolin: 199 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 94 micro
-
β-karotin 8305 micro
-
β-crypt 2319 micro
-
Likopin 34738 micro
-
Lut-zea 365 micro
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 161.9 g
Zsír
-
Összesen 60.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 485 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10087.6 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 228 mg
-
Kálcium 358 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 556 mg
-
Foszfor 2140 mg
-
Nátrium 6730 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 350.3 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 3120.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 3258 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 52 mg
-
C vitamin: 2483 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1381 micro
-
Kolin: 794 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 377 micro
-
β-karotin 33219 micro
-
β-crypt 9276 micro
-
Likopin 138950 micro
-
Lut-zea 1459 micro
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 242.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 799 micro
-
β-crypt 223 micro
-
Likopin 3343 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
A paprikához
-
1 db leveskocka
-
500 g darált marhahús
-
150 g basmati rizs
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A paradicsommártáshoz
-
10 dl passzírozott paradicsom
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
4 evőkanál finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A paprikához
- A tölteléknek való anyagokat gyúrjunk össze, majd sóval és borssal fűszerezzük meg. A fűszerezésnél ügyeljünk rá, hogy a szokásosnál élénkebb ízvilágot adjunk, mert a főzés során a só és bors íze kifő.
- A tölteléket paprikákba töltjük. A paprikákat előtte a szokásos módon készítjük elő, vagyis a magházakat kiszedjük, és a magokat eltávolítjuk a paprika testéből. Tipp: A megadott mennyiségű töltelék körülbelül 15 TV paprikához vagy 8 kaliforniaihoz elegendő, mivel utóbbi nagyobb testű. Én legutóbb például 4 kaliforniait készítettem, a többi töltelékből egyszerűen húsgolyókat gyúrtam.
- A megtöltött paprikákat és a kész gombócokat egy lábos vagy kukta aljára helyezzük, majd az edényt feltöltjük annyi vízzel, hogy a húsárut ellepje. Ekkor beletördeljük a húsleveskockát, és felrakjuk főni.
- Kuktában forrás után 30 percig vagy lábosban forrás után 40 percig főzzük.
- Miközben a húsgombócok főnek, a lisztből, az olajból és a vöröspaprikából vörös rántást készítünk. Ezt a vörös, sár állagú anyagot hagyjuk hűlni, míg a húsáru megfő.
- Amikor a húsáru elkészült, a gombócokat kivesszük a lábosból, a rajta lévő lét pedig átmenetileg átöntjük valahová.
- A lábosban elhelyezzük a vörös rántást, és ráöntjük a paradicsomot, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a húsról leöntött levet. Két merőkanálnyi lé átöntése után picit összerottyantjuk, majd a maradék lével beállítjuk a paradicsomszósz sűrűségét. Amikor a kívánt sűrűséget elértük, megfűszerezzük sóval, cukorral.
- Ha az édeskés paradicsomszószt kedveljük, akkor sok cukorral és egy csipet sóval dolgozzunk. Nem szabad elfelejteni, hogy a húslé már eleve ízesített egy picit. Tipp: a paradicsomszószt kezdetben kis lángon főzzük addig, amíg az első két merőkanálnyi húslét bele nem raktuk. Ekkor csavarjuk fel a "hangerőt". Ízesítéshez használhatunk egy kis citromlevet is, finom, pikáns ízt kaphatunk.
- Amikor az ízesítéssel megvagyunk, a húsgombócokat és a paprikát visszahelyezzük a szószba, és összerottyantjuk őket, hogy az ízek összeérjenek.
- Elkészítettem: 23 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 8210
- Feltöltés dátuma: 2012. november 08.
Ajánló
Köretnek az elmaradhatatlan petrezselymes főtt krumplit ajánlom, ahogy a Klauzál téri Kádár étkezdében csinálják.:-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- babakonyha:
-
- Speciális étrendek:
Amikor Skóciába érkeztem, az első dolgom az volt, hogy az alapvető konyhatechnikai problémákat megoldjam, merthogy tudniillik itt csak kis mennyiségben kapható őrölt vöröspaprika, de az jó drágán és üvegfalú edényben, amitől sajnos a színe hamar kifakul. Tehát, miután megérkezett a megrendelt kalocsai csomagom, nekiláttam kedvenc ételem elkészítésének nagymamám receptje alapján. A második meglepetés akkor ért, amikor bevásárolni mentem, ugyanis ezen a vidéken a TV paprika ritka, mint fehér holló. A nagy boltok nem árulják, mert a kaliforniai sokkal mutatósabb, kiadósabb, és itt a paprika nem része a mindennapi étrendnek - kivéve talán a chilit, ami viszont általános csípős ízesítő. Komolyan, úgy használják, mint mi a borsot otthon. Szóval hazatértem egy csomag basmati rizzsel (ki kellett próbálni, bejött), 4 szem különböző színű kaliforniai paprikával (a látvány kedvéért), 2 doboz passata-val (ez otthon is kapható már akárhol), és rittyentettem egy olyan vacsorát, amitől fülünk-farkunk kettéállt.:-))) Ja, igen, még egy apróság: a kaliforniai paprika NAGY, tehát 1 paprika = 1 ember.:-)