r
Nosalty Logó

Tökéletes fonott kalács, ahogy Déri Szilvi készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Tökéletes fonott kalács, ahogy Déri Szilvi készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír

kalácstészta

kenés, sütés

Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír

kalácstészta

kenés, sütés

Összesen 3998 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír

kalácstészta

kenés, sütés

Összesen 301 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.8 g

Zsír

  • Összesen
    99.1 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3743 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    256 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    977 mg
  • Nátrium
    1805 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    672 g
  • Cukor
    134 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    443 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    369 micro
Összesen 3998 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 301 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

kalácstészta

kenés, sütés

Elkészítés

kalácstészta

  1. Az élesztő felfuttatásával kezdjük a receptet, azonban nem a hagyományos módon tesszük azt. A tejből langyosra (maximum 40 fokos lehet) melegítünk egy keveset (kb. 50ml), majd ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. Hozzáadunk egy kis kanál cukrot és egy evőkanál lisztet is, hogy legyen tápanyaga az élesztőnek. Így nem csak gyorsan felfut, de erős is lesz.
  2. Nagyjából 15 perc alatt felfut az élesztő, amikor ez bekövetkezett, az élesztős keveréket tegyük egy nagy tálba a maradék liszttel, cukorral, tejjel, valamint a vajjal, a tojásokkal és a sóval egyetemben. Kezdjük el gyúrni.
  3. Amikor már összeállni látszik a tészta, még legalább 10 percig dagasszuk, amíg szép fényes lesz. Ha géppel dagasztunk, a végén akkor is érdemes picit kézzel is átmenni rajta.
  4. A kész tésztát fedjük le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
  5. A megkelt tésztát picit átgyúrjuk, majd jön a porciózás. Ebből a tésztamennyiségből két kalács biztosan ki fog jönni. Mivel mi most hetesfonást készítünk, összesen 14 darab tésztagolyóra lesz szükségünk, egyenként 80 grammosokra. A méréshez mindenképpen használjunk mérleget, hiszen akkor lesz egyenletes a kalács, ha azonos méretű tésztaszálakkal dolgozunk. Először érdemes csak az első kalácshoz szükséges mennyiséget kimérni, a maradék tésztát hagyjuk lefedve pihenni addig.
  6. A kimért tésztaadagokat gyúrjuk egyesével golyókká, majd lapítsuk koronggá. A korongokat lapítgassuk tovább téglalapokká, majd az egyik oldal mentén tekerjük fel szorosan, szivar-szerűen. Ha így járunk el, szép szabályosak lesznek a szálak és nem girbegurbák.
  7. Amikor mind a 7 "szivar" megvan, elkezdjük hosszú szálakká sodorni. A tésztát mindig középről kifele sodorjuk, a végein pedig kicsit vékonyítsuk el. Érdemes felváltva dolgozni a szálakkal, így nem melegszik túl a kézmelegtől, és túl ne sodorjuk, mert akkor elszakadnak a gluténszálak, amik ahhoz kellenek, hogy formás legyen a kalács, és ne kelljen túl vagy csússzon szét. Figyeljünk rá, hogy a tésztaszálak azonos hosszúságúak legyenek, ha kell, használjunk vonalzót hozzá.
  8. Amikor megvagyunk a tésztaszálakkal, helyezzük őket legyezőalakban magunk elé, és nyomjuk össze a csücskeiket. Jöhet a fonás!
  9. A fonás menete így halad: szétosztjuk a szálakat 4:3 arányban, majd a 4 szálas rész legszélső szálát átbújtatjuk a mellette lévő szál fölött, és az amelletti két szál alatt. Így a külső szál a másik oldal negyedik szála lesz, úgyhogy a fonást a másik oldalon, az ottani legkülső szállal folytatjuk ugyanígy: egy szál felett, két szál alatt.
  10. Így fonjuk végig az egész kalácsot, majd a két végénél dolgozzuk el a tésztát: kicsit gyúrjuk össze, majd hajtsuk be a kalács alá, így nem is lesz szem előtt. A kész, megformázott kalácsot óvatosan tegyük át sütőpapírral bélelt gáztepsire.

kenés, sütés

  1. Verjük fel villával a tojást és hígítsuk kevés vízzel - így sokkal szebben tudjuk vele bevonni a kalácsunkat. Kenjük le egy rétegben a megfont kalácsot, majd hagyjuk még 45 percet kelni.
  2. A fél óra leteltével kenjük át még egyszer a kalácsot a tojással (de akár a kelesztés közben is lekenhetjük egyszer). Ezután mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol alsó-felső sütésen hagyjuk 30 percet sülni.
  3. A kész kalácsot hagyjuk hűlni egy picit, majd fogyaszthatjuk is. Vajjal, lekvárral, mogyorókrémmel, sonkával vagy tökmagolajba mártogatva egyaránt mennyei manna!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2960
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 26.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Déri Szilvi, azaz Házisáfrány igazán otthonosan mozog a kelt tészták világában. Most azt mutatta meg nekünk, hogy készíthetünk tökéletes élesztős, kelt tésztás kalácsot, méghozzá hetes fonással! Ha ezt a pár tippet és trükköt megfogadjátok, egészen biztosan nektek is fantasztikus lesz a végeredmény!

Hozzávalók

kalácstészta

kenés, sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...