Tökéletes fonott kalács, ahogy Déri Szilvi készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
kalácstészta
-
3g élesztő3 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
25g tej14 kcal
-
58g finomliszt212 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
0g só0 kcal
kenés, sütés
Összesen
334
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
334
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.8 g
Zsír
-
Összesen 99.1 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3743 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 256 mg
-
Kálcium 506 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 977 mg
-
Nátrium 1805 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 672 g
-
Cukor 134 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 173.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 761 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 443 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 369 micro
Összesen
3998
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 282.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
301
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
kalácstészta
- Az élesztő felfuttatásával kezdjük a receptet, azonban nem a hagyományos módon tesszük azt. A tejből langyosra (maximum 40 fokos lehet) melegítünk egy keveset (kb. 50ml), majd ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. Hozzáadunk egy kis kanál cukrot és egy evőkanál lisztet is, hogy legyen tápanyaga az élesztőnek. Így nem csak gyorsan felfut, de erős is lesz.
- Nagyjából 15 perc alatt felfut az élesztő, amikor ez bekövetkezett, az élesztős keveréket tegyük egy nagy tálba a maradék liszttel, cukorral, tejjel, valamint a vajjal, a tojásokkal és a sóval egyetemben. Kezdjük el gyúrni.
- Amikor már összeállni látszik a tészta, még legalább 10 percig dagasszuk, amíg szép fényes lesz. Ha géppel dagasztunk, a végén akkor is érdemes picit kézzel is átmenni rajta.
- A kész tésztát fedjük le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
- A megkelt tésztát picit átgyúrjuk, majd jön a porciózás. Ebből a tésztamennyiségből két kalács biztosan ki fog jönni. Mivel mi most hetesfonást készítünk, összesen 14 darab tésztagolyóra lesz szükségünk, egyenként 80 grammosokra. A méréshez mindenképpen használjunk mérleget, hiszen akkor lesz egyenletes a kalács, ha azonos méretű tésztaszálakkal dolgozunk. Először érdemes csak az első kalácshoz szükséges mennyiséget kimérni, a maradék tésztát hagyjuk lefedve pihenni addig.
- A kimért tésztaadagokat gyúrjuk egyesével golyókká, majd lapítsuk koronggá. A korongokat lapítgassuk tovább téglalapokká, majd az egyik oldal mentén tekerjük fel szorosan, szivar-szerűen. Ha így járunk el, szép szabályosak lesznek a szálak és nem girbegurbák.
- Amikor mind a 7 "szivar" megvan, elkezdjük hosszú szálakká sodorni. A tésztát mindig középről kifele sodorjuk, a végein pedig kicsit vékonyítsuk el. Érdemes felváltva dolgozni a szálakkal, így nem melegszik túl a kézmelegtől, és túl ne sodorjuk, mert akkor elszakadnak a gluténszálak, amik ahhoz kellenek, hogy formás legyen a kalács, és ne kelljen túl vagy csússzon szét. Figyeljünk rá, hogy a tésztaszálak azonos hosszúságúak legyenek, ha kell, használjunk vonalzót hozzá.
- Amikor megvagyunk a tésztaszálakkal, helyezzük őket legyezőalakban magunk elé, és nyomjuk össze a csücskeiket. Jöhet a fonás!
- A fonás menete így halad: szétosztjuk a szálakat 4:3 arányban, majd a 4 szálas rész legszélső szálát átbújtatjuk a mellette lévő szál fölött, és az amelletti két szál alatt. Így a külső szál a másik oldal negyedik szála lesz, úgyhogy a fonást a másik oldalon, az ottani legkülső szállal folytatjuk ugyanígy: egy szál felett, két szál alatt.
- Így fonjuk végig az egész kalácsot, majd a két végénél dolgozzuk el a tésztát: kicsit gyúrjuk össze, majd hajtsuk be a kalács alá, így nem is lesz szem előtt. A kész, megformázott kalácsot óvatosan tegyük át sütőpapírral bélelt gáztepsire.
kenés, sütés
- Verjük fel villával a tojást és hígítsuk kevés vízzel - így sokkal szebben tudjuk vele bevonni a kalácsunkat. Kenjük le egy rétegben a megfont kalácsot, majd hagyjuk még 45 percet kelni.
- A fél óra leteltével kenjük át még egyszer a kalácsot a tojással (de akár a kelesztés közben is lekenhetjük egyszer). Ezután mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol alsó-felső sütésen hagyjuk 30 percet sülni.
- A kész kalácsot hagyjuk hűlni egy picit, majd fogyaszthatjuk is. Vajjal, lekvárral, mogyorókrémmel, sonkával vagy tökmagolajba mártogatva egyaránt mennyei manna!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 2960
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 26.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Déri Szilvi, azaz Házisáfrány igazán otthonosan mozog a kelt tészták világában. Most azt mutatta meg nekünk, hogy készíthetünk tökéletes élesztős, kelt tésztás kalácsot, méghozzá hetes fonással! Ha ezt a pár tippet és trükköt megfogadjátok, egészen biztosan nektek is fantasztikus lesz a végeredmény!