Tejfölös-császárszalonnás galette
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Walaky
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához:
-
63g finomliszt228 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
13g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
A feltéthez:
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
50g császárszalonna197 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
20g füstölt sajt66 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
830
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához:
-
250g finomliszt910 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
50g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A feltéthez:
-
80g tejföl158 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
200g császárszalonna786 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
80g füstölt sajt262 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
3310
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához:
-
21.9g finomliszt80 kcal
-
10.5g vaj75 kcal
-
8.8g tejföl17 kcal
-
4.4g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
A feltéthez:
-
7g tejföl14 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g fokhagyma1 kcal
-
7.9g lilahagyma3 kcal
-
17.5g császárszalonna69 kcal
-
8.8g paradicsom2 kcal
-
7g füstölt sajt23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
290
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 21.2 g
Zsír
-
Összesen 58.7 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1191.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 802 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 133.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 296 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 281 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 171 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
830
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 84.7 g
Zsír
-
Összesen 234.6 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 676 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4766.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 338 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 928 mg
-
Nátrium 3207 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 534.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1185 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 335 mg
-
Retinol - A vitamin: 1122 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 685 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 424 micro
Összesen
3310
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 20.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 226 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
A tésztához:
-
25 dkg finomliszt
-
12 dkg vaj
-
1 dl tejföl
A feltéthez:
-
1 közepes db lilahagyma
-
20 dkg császárszalonna
-
1 közepes db paradicsom
-
4 csipet só
-
4 csipet fekete bors
Elkészítés
A tésztához:
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a tejfölbe öntjük a vizet és szórjuk a sót, összekavarjuk, a lisztes morzsalékhoz adva összegyúrjuk őket, gombóccá formáljuk, folpack fóliába csomagoljuk, 20 percre hűsöltetjük a hűtőben. Addig előkészítjük a további hozzávalókat, darabolunk, szeletelünk, a tejfölt összekavarjuk a belenyomott fokhagymával, beleszórt sóval.
- Ebből 4 db 20 cm átmérőjű lepényke lesz. Egy darab sütőpapírra körberajzolunk egy kb. ekkora átmérőjű tányért, majd megfordítjuk a papírt, hogy ne a ceruzás felén nyújtsunk majd. Kivesszük a tésztát a hűtőből, s nagyjából 4 egyenlő részre vágjuk, mindegyikből 1 lepényke lesz.
- Két sütőpapírral bélelt tepsire lesz szükségünk, mert egybe nem fér, csak kettő lepényke. Innentől, minden lepénykével ugyanazt a műveletet végezzük a végéig. Egy rész tésztát kinyújtunk a megrajzolt kör alakjára, áthelyezzük a papíros tepsibe. Egy tepsibe kettőt teszünk. A lepényekre jó egy kanál fokhagymás tejfölt elkenünk, ne menjünk ki teljesen a széléig! Körben felhajtjuk a széleit kb. 2 cm vastagságban, közben össze is csippenthetjük a tésztát, attól lesz olyan "fodros"!
- Ezt követően megszórjuk reszelt sajttal, s tetszőlegesen rápakoljuk a feldarabolt feltétet egyenlően 4 felé osztva. Én: a tejfölre a reszelt sajt, a felcsíkozott főtt császárszalonna, lila hagyma, paradicsom, megszórva csipetnyi sóval, őrölt borssal. Mielőtt betesszük a sütőbe, akkor kenjük át a kissé felvert tojással a felhajtott széleit! Ezután 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Kb. 8 perc elteltével egy pillanatra kivesszük, megszórjuk kevés reszelt sajttal, s visszatesszük. Ha készre sült, kivesszük, hagyjuk a tepsiben pihenni......
- ......isteni már az illat is, mely elárasztja a konyhát! Most a következő, s egyben utolsó 2 tésztagombócból varázsolunk ugyanígy mennyei lepénykéket!
- Miután a másik kettő is kisült, mindkét tepsiben négy részre vágjuk a kis lepénykéket.
- A tepsiről egy tálra helyezzük át, majd jóízűen - egy finom tea kíséretében, például, de lehet más is - elfogyaszthatjuk. Finom, puha, szétomlik a szánkban, az íze pedig a mennyekbe repít! :) Négy adagnak írtam, mert elég, ha nem farkas éhes az ember! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2835
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Walaky
186 recept
Mennyei lepényke, igen sokoldalúan variálható....csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek....persze, olykor az is, mit találunk a hűtőben....nem macerás, egyszerű az elkészítése, csinos is :).....a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk, akár ebédre is.....csak úgy olvad a szánkban, s árad szét az isteni ízkavalkád......vendégvárónak, bulikra, összejövetelekre kiváló.....ha kipróbálod, függőséget okozhat :).....azért próbáld ki bátran :)......