Tejes gluténmentes zsemle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 81% Szénhidrát
- 9% Zsír
Összesen
1358
kcal
- 5% Fehérje
- 81% Szénhidrát
- 9% Zsír
Összesen
2718
kcal
- 5% Fehérje
- 81% Szénhidrát
- 9% Zsír
Összesen
247
kcal
- 5% Fehérje
- 81% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 5% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.5 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3743.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 3439 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1358
kcal
- 5% Fehérje
- 81% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 5% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.9 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7487.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 476 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 6878 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 487.5 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
2718
kcal
- 5% Fehérje
- 81% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 5% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 680.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 625 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 2.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
247
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg gluténmentes lisztkeverék
-
5 dkg vaj
-
4 dl tej
-
1 csapott ek cukor
-
1 ek só
Elkészítés
- Fontos: minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! 2,5 dl tejjel, a cukorral és két kávéskanál kenyérliszttel az élesztőt felfuttatjuk.
- Összekeverjük a liszteket és belemorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadunk 1,25 dl tejet és elkezdjük dagasztani a megkelt masszával együtt (azért nem 1,5 dl tej, mert úgy tapasztaltam, hogy előfordul, kevesebb tejet vesz fel a lisztkeverék - ez a hozzávalók hőmérsékletétől is függhet, de erre nyilván nincs bizonyíték)
- Biztos sokan már régóta sütnek-főznek gluténmentesen és tudják is ezt, de leírom az egyik leghasznosabb tanácsot, amit kaptam: a titok a gluténmentes kelt tésztáknál a hosszú dagasztási folyamat és akkor sokkal élvezhetőbb lesz a végeredmény. Ezért Én legalább 10 percig dagasztom a dagasztógépemmel (igen, van ilyen ketyerém, kézzel nem szoktam megdolgozni, tudom, ez csalás...).
- Akkor jó, ha kicsit ragadós, de nem túlzottan. Itt eldönti az ember, hogy a maradék tej kell-e.
- Hosszúkás hengert gyúrunk belőle, és 8 részre vágjuk, a kis cipókat már nem kezdjük külön egyesével megdagasztani, formázni, mert akkor rettenetes sűrű lesz és nem jön fel jól. Hagyjuk úgy, ahogy elvagdostuk. Beirdaljuk a tetejét, és tejjel megkenjük (lehet tojással is).
- Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük alsó-felső sütéssel (a hozzáértők szerint nem érdemes a gluténmentes kelt tésztákat légkeverésen sütni, mert másként viselkednek, és úgy inkább kiszárad és élvezhetetlenné válik).
- Tipp: Mindet kisütjük maximálisan, de ahogy kihűlt, lefagyasztom, amit nem eszik meg párom azonnal és így minden étkezéskor friss pékáru kerül az asztalra, amit mikróban melegítünk fel. Mert azt hiszem, nem árulok el újdonságot: ez is megkeményedik hamarabb, mint a gluténos társai és kiszikkad. Így csalok megint egy kicsit.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 12005
- Feltöltés dátuma: 2015. március 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Zúza házi vajas kiflije adta az ihletet és ezt kísérleteztem már többször, mire megtaláltam a receptet. Volt az első próbálkozásokban guarmag liszt (szerintem horribilis az ára, de alapvetően jó alapanyag, csak ide éppen a pénztárcakímélőbb megoldást szántam), burgonyapehely, rizslisztes dúsítás stb. Aztán egyszer csak az egyik hipermarket polcain ráleltem a Green farm (köles-, kukorica-, rizsliszt keverék) termékre és ez lett a legjobb: puha marad és az íze is remek!