r
Nosalty Logó

Tejes gluténmentes zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Tejes gluténmentes zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 81% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1358 kcal
  • 5% Fehérje
  • 81% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2718 kcal
  • 5% Fehérje
  • 81% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 247 kcal
  • 5% Fehérje
  • 81% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 5% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3743.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    3439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.7 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1358 kcal
  • 5% Fehérje
  • 81% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 5% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    55.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7487.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    6878 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    487.5 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    237 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2718 kcal
  • 5% Fehérje
  • 81% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 5% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 247 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fontos: minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! 2,5 dl tejjel, a cukorral és két kávéskanál kenyérliszttel az élesztőt felfuttatjuk.
  2. Összekeverjük a liszteket és belemorzsoljuk a puha vajat. Hozzáadunk 1,25 dl tejet és elkezdjük dagasztani a megkelt masszával együtt (azért nem 1,5 dl tej, mert úgy tapasztaltam, hogy előfordul, kevesebb tejet vesz fel a lisztkeverék - ez a hozzávalók hőmérsékletétől is függhet, de erre nyilván nincs bizonyíték)
  3. Biztos sokan már régóta sütnek-főznek gluténmentesen és tudják is ezt, de leírom az egyik leghasznosabb tanácsot, amit kaptam: a titok a gluténmentes kelt tésztáknál a hosszú dagasztási folyamat és akkor sokkal élvezhetőbb lesz a végeredmény. Ezért Én legalább 10 percig dagasztom a dagasztógépemmel (igen, van ilyen ketyerém, kézzel nem szoktam megdolgozni, tudom, ez csalás...).
  4. Akkor jó, ha kicsit ragadós, de nem túlzottan. Itt eldönti az ember, hogy a maradék tej kell-e.
  5. Hosszúkás hengert gyúrunk belőle, és 8 részre vágjuk, a kis cipókat már nem kezdjük külön egyesével megdagasztani, formázni, mert akkor rettenetes sűrű lesz és nem jön fel jól. Hagyjuk úgy, ahogy elvagdostuk. Beirdaljuk a tetejét, és tejjel megkenjük (lehet tojással is).
  6. Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük alsó-felső sütéssel (a hozzáértők szerint nem érdemes a gluténmentes kelt tésztákat légkeverésen sütni, mert másként viselkednek, és úgy inkább kiszárad és élvezhetetlenné válik).
  7. Tipp: Mindet kisütjük maximálisan, de ahogy kihűlt, lefagyasztom, amit nem eszik meg párom azonnal és így minden étkezéskor friss pékáru kerül az asztalra, amit mikróban melegítünk fel. Mert azt hiszem, nem árulok el újdonságot: ez is megkeményedik hamarabb, mint a gluténos társai és kiszikkad. Így csalok megint egy kicsit.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 12005
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zúza házi vajas kiflije adta az ihletet és ezt kísérleteztem már többször, mire megtaláltam a receptet. Volt az első próbálkozásokban guarmag liszt (szerintem horribilis az ára, de alapvetően jó alapanyag, csak ide éppen a pénztárcakímélőbb megoldást szántam), burgonyapehely, rizslisztes dúsítás stb. Aztán egyszer csak az egyik hipermarket polcain ráleltem a Green farm (köles-, kukorica-, rizsliszt keverék) termékre és ez lett a legjobb: puha marad és az íze is remek!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...