Tavaszi töltött karalábé
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
A karalábékhoz
-
400g karalábé80 kcal
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
A szószhoz
-
13g vaj90 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
50g tejföl99 kcal
A tálaláshoz
-
11g petrezselyem4 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
A karalábékhoz
-
1600g karalábé320 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
A szószhoz
-
50g vaj359 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
200g tejföl396 kcal
A tálaláshoz
-
45g petrezselyem16 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
A karalábékhoz
-
61.1g karalábé12 kcal
-
19.1g darált sertéshús35 kcal
-
3.8g rizs14 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.8g leveskocka3 kcal
A szószhoz
-
1.9g vaj14 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
7.6g tejföl15 kcal
A tálaláshoz
-
1.7g petrezselyem1 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.7 g
Zsír
-
Összesen 36 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1786.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 515 mg
-
Nátrium 956 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 417.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 226 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 199 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 170 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 666 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 691 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146.7 g
Zsír
-
Összesen 144.2 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 721 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7146.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 162 mg
-
Kálcium 658 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 408 mg
-
Foszfor 2060 mg
-
Nátrium 3825 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 208.4 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1670.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 906 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 796 mg
-
D vitamin: 130 micro
-
K vitamin: 746 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 538 micro
-
Kolin: 695 mg
-
Retinol - A vitamin: 680 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2664 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2763 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Hozzávalók
A karalábékhoz
-
500 g darált sertéshús
-
100 g rizs
A szószhoz
-
50 g vaj
-
50 g finomliszt
-
200 ml tejföl
A tálaláshoz
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A karalábékhoz
- A karalábékat megtisztítjuk. A szép egészséges, belső, nagyon zsenge leveleket ne dobjuk ki, mert felhasználjuk.
- A gyökér felöli részénkivájjuk a karalábékat,hogy majd bele tudjuk tölteni a tölteléket.
- A darált húst összedolgozzuka tojással, sóval, borssal és a rizzsel. Beletöltjük a karalábékba.
- Egy szélesebb lábas aljára beleteszük a kivájt " karalábéforgácsokat ", ráhelyezzük a töltötteket, és a megmosott, csíkokra felvágott levélkéketközéjük rakjuk.
- Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 3/4 magasságig érjen a karalábéknak. Hozzáadjuk a 2 zöldségleves kockát, lefedjük,hagyjuk felforrni, majd visszavesszük a lángot,és kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, nehogy túl puhára főzzük!
- A vajból és lisztből rántást készítünk.
- A megfőtt karalábékat kivesszük a léből.
- A vajas rántást ezzel a lével kisebb adagokkaljó hígrafelengedjük, közben csomómentesre keverjük, és visszaöntjük az edénybe.
- A tejfölt is kissé felhígítjuk, majd azt is hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Visszatesszük a töltött karalábékat, kissé beleforgatjuk őket,és afelaprított friss petrezselyemet hozzáadva tálalhatjuk is.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 174
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 54506
- Feltöltés dátuma: 2012. május 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Egy igazi tavaszi, friss, üde ízű, szerintem kicsit méltatlanul elfelejtett egytálételünk. Régen, mikor még voltak " primőr " áruk tavasszal, - biztos sokan emlékezünk rá - , milyen nagy szám volt pl. az első borsóleves új répákkal, fehérrépával, sok petrezselyemmel. Milyen utánozhatatlan íze volt! Olyan csak tavasszal volt! Hát igen, a töltött karalábé is ilyen... Napjainkban, amikor az évszakoktól szinte függetlenül, majdnem mindig, mindent lehet kapni, persze igyekszünk okosan vásárolni, hogy nem veszünk brazil meg chilei, jobb esetben marokkói akármiket, bizony azért el-elcsábul az ember lánya télen, hogy vegyen pl. spanyol " tavaszi karalábét, nyári cukkinit " . Jó, nem kimondottan rossz, de mégsem olyan, és persze tudjuk az egyéb hátrányait is... Ezért most, hogy kitört a tavasz vége-nyár eleje, itt az idő, hogy szebbnél szebb " primőr " szép hazai zöldségeinkből finomabbnál-finomabb ételeket készítsünk. Ez pl. egy lehetőség, szerintem nagyon hamar elkészül, és nagyon finom!