r
Nosalty Logó

Tarte au citron Farkas Dánieltől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Tarte au citron Farkas Dánieltől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Összesen 1404 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Összesen 8420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Összesen 400 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    87.8 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    762 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 1404 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    115.8 g

Zsír

  • Összesen
    526.9 g
  • Telített zsírsav
    313 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    2370 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2670 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    436 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    1275 mg
  • Nátrium
    496 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    834 g
  • Cukor
    437 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    550 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4570 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    320 micro
  • Kolin:
    1029 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4491 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    952 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1580 micro
Összesen 8420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    213 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 400 kcal

Hozzávalók

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Elkészítés

Pâte Sucrée elkészítése

  1. A lisztet szitáljuk a munkalapra (gyúródeszka), majd szórjuk bele a sót, és adjuk hozzá a vajat. Tenyerünkkel dörzsöljük össze a vajat és a lisztet addig, amíg a vaj teljesen elelegyedik vele és a keverék finom, morzsás állagú nem lesz.
  2. Keverjük össze a vaníliakivonatot a porcukorral és a mandulával, ezután adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. (Használhatunk vaníliarudat is, amiből frissen kaparjuk ki a magokat, így még finomabb és erőteljesebb ízt kapunk majd.)
  3. A keverék közepén kialakított mélyedésbe öntsük bele a tojásokat.
  4. Alakítsuk lágy tésztává ujjbegyünkkel az egészet, de ne gyúrjuk túl erősen! Hengergessük tenyerünkkel először a gyúródeszka túlsó széle felé, majd magunk felé, ezután formáljuk gömbbé. Csomagoljuk folpackba, és legalább 4-5 órán keresztül hagyjuk megkeményedni a hűtőben.
  5. Szükségünk lesz egy 26 cm-es gyümölcstorta formára vagy gyűrűre. Sütőpapírból vágjunk ki a formánál vagy gyűrűnél egy kicsit nagyobb darab kört. Majd többszöri hajtogatással alakítsuk háromszög alakúra, és ollóval vagdossuk be a külső széleket, hogy illeszkedjen a tortaforma oldalához.
  6. A lehűtött tésztát liszttel nyújtsuk ki kb. 3-5 mm vastagságúra, majd béleljük ki a tortaformát vagy -gyűrűt a tésztával. Takarjuk le a tésztát az előkészített kör alakú sütőpapírral úgy, hogy a széle kilógjon a formából. Szórjuk tele szárazbabbal vagy lencsével, így szépen meg fog maradni a tortaalap formája.
  7. Toljuk a tésztát előmelegített sütőbe (180°C), és süssük 18-20 percig, ez idő alatt csak félig sül meg, ezért ki kell szednünk belőle a babot a sütőpapírral együtt, majd tegyük vissza a tésztát a sütőbe, és süssük tovább 6-7 percig.
  8. Helyezzük rácsra, és hagyjuk kihűlni! (Nagyon fontos, hogy kihűljön mert különben a tészta szét fog törni.)
  9. Megtöltés előtt vagy után szedjük le a tortagyűrűt, vagy vegyük ki a formából.

Krém elkészítése

  1. Egy nagyobb tálba reszeljük bele a citromok héját, majd tegyük bele a cukrot. Kézzel dolgozzuk össze.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, és habverővel keverjük össze, majd öntsük hozzá a frissen facsart citrom levet is.
  3. A tálat helyezzük forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a krém 82-83°C-os nem lesz. (Ezt digitális hőmérővel ellenőrizhetjük.)
  4. Szűrjük át a krémet egy nagy tálba, hűtsük le 60 °C-ra, és időnként kevergessük. Adjuk hozzá egyenként a vajdarabokat, és botmixerrel dolgozzuk a krémbe. A mixert a legnagyobb sebességre állítsuk, és keverjük a krémet 10 percig, amíg teljesen sima lesz.
  5. A kihűtött citromkrémmel töltsük meg a tortaalapot, simítsuk el a krém felületét.
  6. Tegyük a tortát egy nagyobb tányérra, majd vegyük le róla a gyűrűt.
  7. Tehetünk rá mázt, amihez lassú tűzön megolvasztunk alma- vagy birsalmalekvárt, amit ezután lehűtöttünk, és egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején.
  8. Díszíthetjük még vékony citromhéj szeletekkel, de hagyományosan tojáshabbal is lehet.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 4509
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Születésnapomra kaptam egy óriás szakácskönyvet, ahol rábukkantam a receptre, azóta kisebb-nagyobb változtatásokkal készítem. Az egyik kedvenc desszertem a francia konyhából, tömény citrom, mennyei. Többször elkészítettem már, mindig nagy sikert aratott, főleg a forró nyári napokon jól behűtve.

Hozzávalók

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...