Tarte au citron Farkas Dánieltől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
Pâte Sucrée elkészítése
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
32g porcukor123 kcal
-
10g mandulaliszt28 kcal
-
18g tojás23 kcal
Krém elkészítése
Összesen
1404
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
Pâte Sucrée elkészítése
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
190g porcukor735 kcal
-
60g mandulaliszt170 kcal
-
110g tojás138 kcal
Krém elkészítése
Összesen
8420
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
Pâte Sucrée elkészítése
-
23.7g finomliszt86 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.2g vaj102 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
9g porcukor35 kcal
-
2.8g mandulaliszt8 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
Krém elkészítése
Összesen
400
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 87.8 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 445 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 91.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 762 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
1404
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 115.8 g
Zsír
-
Összesen 526.9 g
-
Telített zsírsav 313 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 2370 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2670 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 268 mg
-
Kálcium 436 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 1275 mg
-
Nátrium 496 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 834 g
-
Cukor 437 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 550 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4570 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 320 micro
-
Kolin: 1029 mg
-
Retinol - A vitamin: 4491 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 952 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1580 micro
Összesen
8420
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 217 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 213 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
400
kcal
Hozzávalók
Pâte Sucrée elkészítése
-
500 g finomliszt
-
4 csipet só
-
4 kávéskanál vaníliaaroma
-
190 g porcukor
-
60 g mandulaliszt
-
2 db tojás
Krém elkészítése
Elkészítés
Pâte Sucrée elkészítése
- A lisztet szitáljuk a munkalapra (gyúródeszka), majd szórjuk bele a sót, és adjuk hozzá a vajat. Tenyerünkkel dörzsöljük össze a vajat és a lisztet addig, amíg a vaj teljesen elelegyedik vele és a keverék finom, morzsás állagú nem lesz.
- Keverjük össze a vaníliakivonatot a porcukorral és a mandulával, ezután adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. (Használhatunk vaníliarudat is, amiből frissen kaparjuk ki a magokat, így még finomabb és erőteljesebb ízt kapunk majd.)
- A keverék közepén kialakított mélyedésbe öntsük bele a tojásokat.
- Alakítsuk lágy tésztává ujjbegyünkkel az egészet, de ne gyúrjuk túl erősen! Hengergessük tenyerünkkel először a gyúródeszka túlsó széle felé, majd magunk felé, ezután formáljuk gömbbé. Csomagoljuk folpackba, és legalább 4-5 órán keresztül hagyjuk megkeményedni a hűtőben.
- Szükségünk lesz egy 26 cm-es gyümölcstorta formára vagy gyűrűre. Sütőpapírból vágjunk ki a formánál vagy gyűrűnél egy kicsit nagyobb darab kört. Majd többszöri hajtogatással alakítsuk háromszög alakúra, és ollóval vagdossuk be a külső széleket, hogy illeszkedjen a tortaforma oldalához.
- A lehűtött tésztát liszttel nyújtsuk ki kb. 3-5 mm vastagságúra, majd béleljük ki a tortaformát vagy -gyűrűt a tésztával. Takarjuk le a tésztát az előkészített kör alakú sütőpapírral úgy, hogy a széle kilógjon a formából. Szórjuk tele szárazbabbal vagy lencsével, így szépen meg fog maradni a tortaalap formája.
- Toljuk a tésztát előmelegített sütőbe (180°C), és süssük 18-20 percig, ez idő alatt csak félig sül meg, ezért ki kell szednünk belőle a babot a sütőpapírral együtt, majd tegyük vissza a tésztát a sütőbe, és süssük tovább 6-7 percig.
- Helyezzük rácsra, és hagyjuk kihűlni! (Nagyon fontos, hogy kihűljön mert különben a tészta szét fog törni.)
- Megtöltés előtt vagy után szedjük le a tortagyűrűt, vagy vegyük ki a formából.
Krém elkészítése
- Egy nagyobb tálba reszeljük bele a citromok héját, majd tegyük bele a cukrot. Kézzel dolgozzuk össze.
- Adjuk hozzá a tojásokat, és habverővel keverjük össze, majd öntsük hozzá a frissen facsart citrom levet is.
- A tálat helyezzük forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a krém 82-83°C-os nem lesz. (Ezt digitális hőmérővel ellenőrizhetjük.)
- Szűrjük át a krémet egy nagy tálba, hűtsük le 60 °C-ra, és időnként kevergessük. Adjuk hozzá egyenként a vajdarabokat, és botmixerrel dolgozzuk a krémbe. A mixert a legnagyobb sebességre állítsuk, és keverjük a krémet 10 percig, amíg teljesen sima lesz.
- A kihűtött citromkrémmel töltsük meg a tortaalapot, simítsuk el a krém felületét.
- Tegyük a tortát egy nagyobb tányérra, majd vegyük le róla a gyűrűt.
- Tehetünk rá mázt, amihez lassú tűzön megolvasztunk alma- vagy birsalmalekvárt, amit ezután lehűtöttünk, és egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején.
- Díszíthetjük még vékony citromhéj szeletekkel, de hagyományosan tojáshabbal is lehet.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4491
- Feltöltés dátuma: 2014. július 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Születésnapomra kaptam egy óriás szakácskönyvet, ahol rábukkantam a receptre, azóta kisebb-nagyobb változtatásokkal készítem. Az egyik kedvenc desszertem a francia konyhából, tömény citrom, mennyei. Többször elkészítettem már, mindig nagy sikert aratott, főleg a forró nyári napokon jól behűtve.