r
Nosalty Logó

Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Bodon Judit dietetikus
Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 336 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1007 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 179 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    345.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    118.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 336 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    74.7 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1036.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    199 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    512 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    354.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 1007 kcal
  • 3% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    185.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 179 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tápiókagyöngyöket egy edényben a fél dl vízzel felöntjük (ha nem fedi be a víz, akkor adjunk hozzá még óvatosan annyit, hogy a gyöngyöket befedje). Hagyjuk ázni 20-25 percet - a gyöngyök felszívják a vizet, és egy kicsit megduzzadnak.
  2. Eközben a mandulát pirítsuk meg - használhatunk hántolt egész mandulát, mandulapelyhet vagy mandulapálcikákat is. Szárazon pirítsuk serpenyőben vagy sütőben, nem kell alá zsiradék, figyeljünk oda, hogy ne égjenek meg. Ha egész mandulát használtunk, akkor a pirítás után aprítsuk nagyobb darabokra. Természetesen használhatunk diót, mogyorót, törökmogyorót, kesudiót is, ahogy szeretjük, vagy ami van otthon.
  3. Az áztatás után a tápiókagyöngyöket tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a kókusztejet, és lassú tűzön melegítsük. Legyünk a tűz mellett, mert egyszer csak hirtelen kezd el sűrűsödni (akár, mint a tejbegríz), kevergessük, figyeljünk, hogy ne égjen oda. Akkor van kész, ha a gyöngyök áttetszőek lettek - ha ezt nem látjuk, akkor kóstoljuk bátran meg, a lényeg, hogy puhák, "zselészerűek" legyenek a gyöngyök. Ha még nem puhák a gyöngyök, de az összes folyadékot felszívták, akkor kevés vizet (tényleg csak egy kiskanálnyi adagokban) adhatunk még hozzá. (A főzés ideje kb. 10 perc.)
  4. Melegítés közben tegyük bele a kikapart fél vaníliarúd magjait.
  5. Ha elkészült a puding, még melegen édesítsük - én most eritritet használtam, de bármilyen más energiamentes édesítőszert is használhatunk.
  6. Pár percig hagyjuk a pudingot hűlni, majd állítsuk össze kis poharakban vagy tálakban a pudingot. A pohár aljára szórjuk a pirított mandulát, rá kanalazzuk a tápiókapudingot, erre tegyük a felkockázott ringlódarabokat (más gyümölcs is mehet természetesen), és ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal.
  7. Tegyük a pudingot egy órára a hűtőbe, utána fogyaszthatjuk ezt a különleges, glutén-, cukor- és tejmentes desszertet!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 97
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9957
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 16.

Receptkategóriák

Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval
Bodon Judit dietetikus 31 recept

Egy vietnámi főzőkurzuson kóstoltam először a tápiókapudingot, és bevallom, eleinte kicsit húzódtam tőle, de azonnal kedvenccé vált. A tápióka is megosztó, van, aki nem bírja ezt a zselés állagot, de szerintem nagyon jó különleges desszert. A tápióka maga gluténmentes, és ez a recept pedig tej- és hozzáadott cukormentes is. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk