Talkedli- Tarkedli 4.
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
75g tej42 kcal
-
5g cukor19 kcal
A tálaláshoz
-
20g lekvár/ dzsem56 kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
300g tej168 kcal
-
20g cukor77 kcal
A tálaláshoz
-
80g lekvár/ dzsem222 kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
34.5g finomliszt126 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
-
2.8g élesztő3 kcal
-
41.4g tej23 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
A tálaláshoz
-
11g lekvár/ dzsem31 kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.9 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1316.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 427 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 448 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 281.8 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 104.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 288 micro
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedéstfúrunk és abban kis langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.
- Hozzáadjuk a tojást, a cukrot,apránként a tejet és homogén masszává keverjük.
- Ezután legalább fél óráig letakarva kelesztjük.
- A talkedlisütő mélyedéseit kis zsírral kikenjük és belekenalazunk a tésztából. Kb.4-5 percig sütjük kis lángon, majd villával megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
- Lekvárral tálaljuk.
- CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
- CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
- Sütés ideje: 8 perc
- Receptkönyvben: 427
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 51328
- Feltöltés dátuma: 2010. október 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
A talkedli, vagy más néven tarkedli nem más, mint egy - származását tekintve - cseh fánk, de Magyarországon is sokfelé sütik, leglábbis az én nagymamám nagyon sokszor készítette, ahogy visszaemlékszem gyerekkoromra. Baracklekvárral, szilvalekvárral ettük. Olyasmi, mitnha a fánk és a palacsinta találkozott volna. Néhány napja a kezem ügyébe akadt nagymamám régi talkedlisütője. Receptem nem volt, csak annyira emlékeztem, hogy valamiféle kelt tésztából készül. Nagymamámat sajnos már nem tudom megkérdezni. Utánanéztem az interneten, találtam is egy pár receptet, de nem voltam biztos abban, hogy nagymamám is így készítette-e. Ez egy amolyan hagyományos falusi étel, autentikus forrásra van szükség, gondoltam magamban. De kit is kellene megkérdezni... Pár nap múlva megtudtam, hogy az utcában lakó Ica néni szokott talkedlit sütni. Ma reggel véletlenül összefutottunk és le is rohantam Ica nénit receptügyileg. "Hát, tudod, kislányom, az olyan, mint egy sűrű palacsintatészta, csak élesztő is kell bele"- jött a válasz. Pontos mennyiséget nem tudott mondani. Na jó, akkor lássuk, palacsintát sütöttem már, csak nem fog ki rajtam egy talkedli. Amire feltétlenül szükégünk van, az egy hagyományos talkedlisütő (olyan, mint egy palacsintasütő, 4 bemélyedéssel). Nagymamák konyhaszekrényében, vagy antik vásárokon lehet rábukkanni. Valamint egy vaslap, amit a gázra teszünk (hacsak nem kerámialapos a tűzhelyünk), hogy egyenletesen oszoljon el a hő és ne közvetlenül érje a láng. Bár a legjobb igazi sparhelton sütni, ahogy nagymamám tette annak idején.