r
Nosalty Logó

Szotyifagyi

5,0

2 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Szotyifagyi
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

388
Kalória
7.9g
Fehérje
23.5g
Szénhidrátok
30.7g
Zsír
40.7g
Víz
57.6g
Koleszterin
1.8g
Rost
19.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 388 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 4646 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 372 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    247 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 388 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.4 g

Zsír

  • Összesen
    368 g
  • Telített zsírsav
    137 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    691 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6536 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    1678 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    952 mg
  • Foszfor
    2967 mg
  • Nátrium
    704 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    282.4 g
  • Cukor
    239 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    487.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1699 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    100 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    139 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    632 micro
  • Kolin:
    578 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1662 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    431 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4646 kcal
  • 8% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    522.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    237 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 372 kcal

Elkészítés

  1. A napraforgómagot sütőben megpirítjuk, ha nem pörköltet vettünk, majd késes aprítóba tesszük (egy keveset tegyünk félre a fagylalt tetejére). Alaposan sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd leturmixoljuk olyan alaposan, amennyire csak a gépünk engedi. Nyugi, ez a recept legnehezebb része, ha ezen túljutunk, már tuti a siker! Ha nagyon nem vinné a turmix a magokat, adjunk hozzá egy kevéske vizet.
  2. Amikor megvan a házi magvajunk, átkanalazzuk egy tálba, hozzáadjuk a sűrített tejet, és alaposan összekeverjük. Egy pár kanállal félreteszünk, a többivel dolgozunk tovább.
  3. A habtejszínt a vanília kikapart magjaival felverjük egy másik tálban, majd 3-4 részben hozzákeverjük a napraforgós krémhez.
  4. A fagylaltalapunkat ezután valamilyen fagyasztóálló edénybe kanalazzuk, ez lehet kenyérsütőforma, üvegedény vagy műanyagdoboz is. A krém tetejére rácsurgatjuk a félretett napraforgós keveréket, majd egy pálcika segítségével elmázoljuk.
  5. A fagylalt tetejét szórjuk meg a félretett pirított napraforgómaggal, majd tegyük fagyasztóba legalább 5-6 órára.
  6. A kész fagylaltot forró vízbe mártott fagylaltoskanállal porciózzuk, majd fogyasszuk azonnal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

Ha szeretitek az édes-sós desszerteket, akkor ezt a házi, napraforgómag-alapú fagylaltot imádni fogjátok, gyakorlatilag olyan, mintha a pisztáciafagyi olcsóbb, pikánsabb kistesója lenne. A szotyi mellett gyakorlatilag csak sűrített tejre, tejszínre és fél óra aktív munkára van szükség az elkészítéséhez, a krémesen lágy, pirítottan tejszínes végeredmény pedig a legkonzervatívabb fagylaltrajongó szívét is megolvasztja majd!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodzabogyósorbet

Nem, ez nem áfonyafagylalt, de nem is erdei gyümölcsös: a szerény (és ingyen szedhető) bodza színezi szinte feketére a gombócokat, és tőle lesz ilyen karakteresen gyümölcsös a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!