r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Tomatotree
Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 580 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 3473 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 156 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    765 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    182.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 580 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    55 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4590.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    652 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    1368 mg
  • Nátrium
    1950 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    653.5 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    1096.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    192 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    522 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 3473 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 156 kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A burkoláshoz

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, még melegen összetörjük (krumplinyomó híján a robotgép is elviszi), majd hűlni hagyjuk. A szilvát félbevágjuk, és kimagozzuk.
  2. Ha kihűlt a krumpli, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, darát, olajat, pici sót, és összedolgozzuk.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Ha ragacsosnak találjuk, kicsi lisztet még belegyúrunk a deszkán, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
  4. A szilva méretétől függően kb. 5-6 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát helyezünk, megszórjuk fahéjas porcukorral, majd gombócokat formázunk belőlük.
  5. Közben egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, egy kisebb serpenyőben pedig a 2 ek olajon lassú tűzön elkezdjük pirítani a prézlit.
  6. A gombócokat beleeresztjük a forrásban lévő vízbe, egyszerre annyit, hogy kényelmesen elférjenek a fazékban vagy lábasban, és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
  7. Ekkor szűrővel kiszedjük, és a közben aranyszínűre pirított prézliben addig rázogatjuk-görgetjük, amíg be nem takaróznak a zsemlemorzsával.
  8. Tálaláskor fahéjas, vaníliás vagy sima porcukrot is kínálhatunk hozzá.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9810
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 07.

Ajánló

Ebből a mennyiségből (a szilva méretétől függően) 25-30 db gombóc lesz. Ha rászánjuk magunkat, és nagyon ráérünk, dupla mennyiséget is készíthetünk, mert jól tűri a fagyasztást.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából
Tomatotree 262 recept

Gyerekkorunk emblematikus étke.:) Ugyanebből a tésztából nudli is készülhet, csak azt egy kicsivel vastagabbra nyújtjuk (kb. kisujjnyira), és vagy egyesével sodorgatjuk meg, vagy késsel daraboljuk fel.

Hozzávalók

A gombóchoz

A burkoláshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...