r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc JUDYTH konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Szilvás gombóc JUDYTH konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirított zsemlemorzsa

Összesen 849 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirított zsemlemorzsa

Összesen 5088 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirított zsemlemorzsa

Összesen 167 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1054.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.8 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    361 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 849 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94 g

Zsír

  • Összesen
    165.5 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    452 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6329.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    709 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    1452 mg
  • Nátrium
    3513 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    820.7 g
  • Cukor
    287 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    1617.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    940 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    248 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    536 micro
  • Kolin:
    369 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2166 micro
  • β-crypt
    373 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1133 micro
Összesen 5088 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 167 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

  • 16 közepes db szilva (mindet "derékban" kettévágjuk)
  • 32 teáskanál cukor (kristály, ennyi gombóc lesz)
  • fahéj ízlés szerint (a kristálycukorhoz keverjük)

Pirított zsemlemorzsa

Elkészítés

Tészta

  1. Először is, készítsük el a pirított zsemlemorzsát - leírás annál a fázisnál. A jól megmosott burgonyát tegyük fel héjában főni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk éppen csak annyira hűlni, hogy ne égesse meg a kezünket, de már kibírjuk azt a meleget. A héjában főtt burgonyát sokkal könnyebb még melegen meghámozni, ilyenkor sokkal egyszerűbben leránthatjuk a héját, mint hidegen. Ha ezzel megvagyunk, még melegen nyomjuk át krumplinyomón. Ezután mindenképpen hagyjuk tényleg kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
  2. Amíg hűl a burgonya, a tölteléknél leírtakat előkészítjük. Amikor a burgonya kihűlt, már akkor feltehetjük egy nagyobb lábasban, fazékban kevés sóval forrni a vizet.
  3. A kihűlt, áttört burgonyához adjuk a tojást, a vajat, egy kevés sót és 30 dkg lisztet. Nekem ennyi liszt épp elég lett. A liszt mennyiségét azért nem lehet pontosan meghatározni, mert az a burgonya fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, de 30 dkg biztosan kell! Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, szakadás nélkül jól formázható, de még rugalmas, lágy tésztát kapjunk (szépen leválik az edény oldaláról és a kezünkről).
  4. Ha túl lágy lenne - ami a burgonyától függ, mint írtam előbb -, adjunk hozzá pici lisztet, s újra gyúrjuk össze, amíg a leírt állagot el nem érjük! Vigyázzunk rá, nehogy sok lisztet adjunk hozzá, mert akkor kemény, fojtós lesz a végén! 40 dkg-nál semmiképp nem szükséges több liszt!!!!
  5. Osszuk két részre a kapott tésztát, cipót formázzunk belőlük, enyhén lisztezzük meg, könnyebb lesz két részletben elkészíteni a gombócokat. Én sütőpapíron szoktam nyújtani minden tésztafélét, így nyírtam belőle egy 50 cm-es darabot, jól beliszteztem a közepét, s az egyik cipót kb. 30x30 cm-es négyzet alakúra, kb. fél cm vastagságúra kinyújtottam, nem erőből, hanem középről indulva, szélei felé haladva – nem egy mozdulattal, erőből – fokozatosan, nyújtófával.
  6. A kinyújtott tésztát vágjuk először félbe, majd a kapott részeket is még félbe, ugyanígy a másik irányból is, így 16 db négyzetet kapunk - nem probléma, ha nem tökéletesen szabályos, nem kell megijedni!
  7. Minden négyzet (16 db) közepére a fahéjas kristálycukorból 1 teáskanálnyit óvatosan rászórunk, majd erre helyezzük a fél szilvákat - mindegyikre egyet, a félbevágással a cukorra.
  8. Ezután jöhet az "összeragasztás"! Mindegyikből úgy készítünk gombócot, hogy először a négyzet 2 szemben lévő sarkát hajtjuk fel a szilva fölé, s összenyomjuk, majd a másik kettőt ugyanígy, kis "batyut" kapunk, s ezeket az oldalakat kell a vágás mentén összenyomkodnunk, majd tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk gombócot.
  9. Ekkorra már lobog a víz, óvatosan dobjuk bele a felét (8 db-ot), majd 1-2 perc múlva, nagyon óvatosan, egy fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e a lábas aljára. Ez ellen semmiképpen ne védekezzünk azzal, hogy a főzővízbe olajat öntünk! Ha egy-egy gombóc leragadt, a (lapos) fakanállal, egy finom mozdulattal kimenekíthetjük fogságából anélkül, hogy szétszakadna.
  10. A gombócok egy idő után feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még őket 2-3 percig lubickolni, majd nagyobb, öblösebb fakanállal, egyenként pirított zsemlemorzsás fazékba szedjük - egyszerre csak négyet -, óvatosan, a fazék két fülét megfogva, ügyesen rázogassuk meg az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva minden oldalukon meghempergőzzenek a zsemlemorzsában, majd mélyebb jénai tálba átszedjük. Ezt megismételjük a többi gombóccal is. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is.
  11. Ha minden (32 db) gombóc készen van, ezután már nincs más feladatunk, mint, még melegen, fahéjas vagy sima porcukorral meghintve tálalni. Nagyon puha, finom lesz így a gombócunk! Ha maradna, még másnap, melegítve, de hidegen is puha lesz. A maradékot - ritkán esik meg, pláne nagy családban, mert ez tényleg nagyon finom - hűtőben, lefedve tároljuk!

Töltelék

  1. Addig, amíg hűl a burgonya, a megmosott szilvát vágjuk keresztben, "derékban" ketté, vegyük ki a magját.
  2. A cukrot mérjük ki, keverjük össze őrölt fahéjjal egy kis tálkában.

Pirított zsemlemorzsa

  1. A zsírt felmelegítjük, hozzáöntjük a zsemlemorzsát, jól összekeverjük, s kisebb lángon, folytonos kevergetés mellett pirítjuk a morzsát. Vigyázni kell vele, nehogy megégjen, mert először nehezen kezd el pirulni, majd hirtelen, s ekkor lejjebb vesszük a lángot, s gyorsabb mozdulatokkal végezzük a keverést. Ha nem lenne pergős a morzsánk, menet közben öntsünk hozzá még. Ha szép színűre pirult, levesszük, hagyjuk hűlni. Ha marad a pirított morzsából, a hempergetés után, nagyon finom fahéjas porcukorral összekeverve megenni! :) Ezzel kezdjük az egész műveletsort.
  • Elkészítettem: 26 alkalommal
  • Receptkönyvben: 157
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 9733
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 27.

Ajánló

Semmiképp ne használjunk fel 40 dkg lisztnél többet, ezt is csak akkor, ha tényleg igényli a burgonya, ellenkező esetben kemény lesz! Nekem éppen elég volt a 30 dkg! A pirított zsemlemorzsánál pontosan nem tudom, mennyi morzsát adtam a zsírhoz, de nem kell kétségbeesni, ha kimaradna, mert fahéjas porcukorral isteni finom, ahogyan írtam! A gombócokat meg lehet még sok "dologban" hempergetni, csak fantázia kérdése! :) Ezt most nem írom le, találjátok ki! :) Ez, amit leírtam, a klasszikus "történet"! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

AZ ÖRÖK KLASSZIKUS! Van olyan ember, aki ezt nem szereti? Szerintem csak akkor létezhet ilyen, ha még nem evett igazán finom, puha gombócot! Az biztos, könnyű "vasbeton" gombócokat gyártani, sokan ezért is nem mernek hozzáfogni! Én is többféle receptet próbáltam ki, mire sok-sok évvel ezelőtt rátaláltam erre, hogy hol, arra már nem emlékszem! Azóta én is szívesebben készítem, mert ez valóban tökéletes! Puha a tésztája, még másnap is! Imádjuk... merem ajánlani mindenkinek, így próbáljátok ki! :)

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Pirított zsemlemorzsa

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...