Szilvás gombóc JUDYTH konyhájából
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
Tészta
-
167g burgonya96 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
17g teavaj120 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
1g só0 kcal
Töltelék
Pirított zsemlemorzsa
-
10g sertészsír90 kcal
-
42g zsemlemorzsa165 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
Tészta
-
1000g burgonya578 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g teavaj717 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
4g só0 kcal
Töltelék
Pirított zsemlemorzsa
-
60g sertészsír541 kcal
-
250g zsemlemorzsa988 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
Tészta
-
32.8g burgonya19 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
3.3g teavaj24 kcal
-
9.8g finomliszt36 kcal
-
0.1g só0 kcal
Töltelék
Pirított zsemlemorzsa
-
2g sertészsír18 kcal
-
8.2g zsemlemorzsa32 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1054.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 242 mg
-
Nátrium 585 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.8 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 269.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 361 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94 g
Zsír
-
Összesen 165.5 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 452 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6329.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 185 mg
-
Kálcium 709 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 1452 mg
-
Nátrium 3513 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 820.7 g
-
Cukor 287 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 1617.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 940 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 248 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 536 micro
-
Kolin: 369 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2166 micro
-
β-crypt 373 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1133 micro
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- Először is, készítsük el a pirított zsemlemorzsát - leírás annál a fázisnál. A jól megmosott burgonyát tegyük fel héjában főni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk éppen csak annyira hűlni, hogy ne égesse meg a kezünket, de már kibírjuk azt a meleget. A héjában főtt burgonyát sokkal könnyebb még melegen meghámozni, ilyenkor sokkal egyszerűbben leránthatjuk a héját, mint hidegen. Ha ezzel megvagyunk, még melegen nyomjuk át krumplinyomón. Ezután mindenképpen hagyjuk tényleg kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
- Amíg hűl a burgonya, a tölteléknél leírtakat előkészítjük. Amikor a burgonya kihűlt, már akkor feltehetjük egy nagyobb lábasban, fazékban kevés sóval forrni a vizet.
- A kihűlt, áttört burgonyához adjuk a tojást, a vajat, egy kevés sót és 30 dkg lisztet. Nekem ennyi liszt épp elég lett. A liszt mennyiségét azért nem lehet pontosan meghatározni, mert az a burgonya fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, de 30 dkg biztosan kell! Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, szakadás nélkül jól formázható, de még rugalmas, lágy tésztát kapjunk (szépen leválik az edény oldaláról és a kezünkről).
- Ha túl lágy lenne - ami a burgonyától függ, mint írtam előbb -, adjunk hozzá pici lisztet, s újra gyúrjuk össze, amíg a leírt állagot el nem érjük! Vigyázzunk rá, nehogy sok lisztet adjunk hozzá, mert akkor kemény, fojtós lesz a végén! 40 dkg-nál semmiképp nem szükséges több liszt!!!!
- Osszuk két részre a kapott tésztát, cipót formázzunk belőlük, enyhén lisztezzük meg, könnyebb lesz két részletben elkészíteni a gombócokat. Én sütőpapíron szoktam nyújtani minden tésztafélét, így nyírtam belőle egy 50 cm-es darabot, jól beliszteztem a közepét, s az egyik cipót kb. 30x30 cm-es négyzet alakúra, kb. fél cm vastagságúra kinyújtottam, nem erőből, hanem középről indulva, szélei felé haladva – nem egy mozdulattal, erőből – fokozatosan, nyújtófával.
- A kinyújtott tésztát vágjuk először félbe, majd a kapott részeket is még félbe, ugyanígy a másik irányból is, így 16 db négyzetet kapunk - nem probléma, ha nem tökéletesen szabályos, nem kell megijedni!
- Minden négyzet (16 db) közepére a fahéjas kristálycukorból 1 teáskanálnyit óvatosan rászórunk, majd erre helyezzük a fél szilvákat - mindegyikre egyet, a félbevágással a cukorra.
- Ezután jöhet az "összeragasztás"! Mindegyikből úgy készítünk gombócot, hogy először a négyzet 2 szemben lévő sarkát hajtjuk fel a szilva fölé, s összenyomjuk, majd a másik kettőt ugyanígy, kis "batyut" kapunk, s ezeket az oldalakat kell a vágás mentén összenyomkodnunk, majd tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk gombócot.
- Ekkorra már lobog a víz, óvatosan dobjuk bele a felét (8 db-ot), majd 1-2 perc múlva, nagyon óvatosan, egy fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e a lábas aljára. Ez ellen semmiképpen ne védekezzünk azzal, hogy a főzővízbe olajat öntünk! Ha egy-egy gombóc leragadt, a (lapos) fakanállal, egy finom mozdulattal kimenekíthetjük fogságából anélkül, hogy szétszakadna.
- A gombócok egy idő után feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még őket 2-3 percig lubickolni, majd nagyobb, öblösebb fakanállal, egyenként pirított zsemlemorzsás fazékba szedjük - egyszerre csak négyet -, óvatosan, a fazék két fülét megfogva, ügyesen rázogassuk meg az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva minden oldalukon meghempergőzzenek a zsemlemorzsában, majd mélyebb jénai tálba átszedjük. Ezt megismételjük a többi gombóccal is. Ugyanígy járunk el a másik cipóval is.
- Ha minden (32 db) gombóc készen van, ezután már nincs más feladatunk, mint, még melegen, fahéjas vagy sima porcukorral meghintve tálalni. Nagyon puha, finom lesz így a gombócunk! Ha maradna, még másnap, melegítve, de hidegen is puha lesz. A maradékot - ritkán esik meg, pláne nagy családban, mert ez tényleg nagyon finom - hűtőben, lefedve tároljuk!
Töltelék
- Addig, amíg hűl a burgonya, a megmosott szilvát vágjuk keresztben, "derékban" ketté, vegyük ki a magját.
- A cukrot mérjük ki, keverjük össze őrölt fahéjjal egy kis tálkában.
Pirított zsemlemorzsa
- A zsírt felmelegítjük, hozzáöntjük a zsemlemorzsát, jól összekeverjük, s kisebb lángon, folytonos kevergetés mellett pirítjuk a morzsát. Vigyázni kell vele, nehogy megégjen, mert először nehezen kezd el pirulni, majd hirtelen, s ekkor lejjebb vesszük a lángot, s gyorsabb mozdulatokkal végezzük a keverést. Ha nem lenne pergős a morzsánk, menet közben öntsünk hozzá még. Ha szép színűre pirult, levesszük, hagyjuk hűlni. Ha marad a pirított morzsából, a hempergetés után, nagyon finom fahéjas porcukorral összekeverve megenni! :) Ezzel kezdjük az egész műveletsort.
- Elkészítettem: 26 alkalommal
- Receptkönyvben: 159
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9765
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 27.
Ajánló
Semmiképp ne használjunk fel 40 dkg lisztnél többet, ezt is csak akkor, ha tényleg igényli a burgonya, ellenkező esetben kemény lesz! Nekem éppen elég volt a 30 dkg! A pirított zsemlemorzsánál pontosan nem tudom, mennyi morzsát adtam a zsírhoz, de nem kell kétségbeesni, ha kimaradna, mert fahéjas porcukorral isteni finom, ahogyan írtam! A gombócokat meg lehet még sok "dologban" hempergetni, csak fantázia kérdése! :) Ezt most nem írom le, találjátok ki! :) Ez, amit leírtam, a klasszikus "történet"! :)
Receptjellemzők
AZ ÖRÖK KLASSZIKUS! Van olyan ember, aki ezt nem szereti? Szerintem csak akkor létezhet ilyen, ha még nem evett igazán finom, puha gombócot! Az biztos, könnyű "vasbeton" gombócokat gyártani, sokan ezért is nem mernek hozzáfogni! Én is többféle receptet próbáltam ki, mire sok-sok évvel ezelőtt rátaláltam erre, hogy hol, arra már nem emlékszem! Azóta én is szívesebben készítem, mert ez valóban tökéletes! Puha a tésztája, még másnap is! Imádjuk... merem ajánlani mindenkinek, így próbáljátok ki! :)