r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc ahogy Pannika készíti

Pannika
Szilvás gombóc ahogy Pannika készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

625
Kalória
17.2g
Fehérje
115.2g
Szénhidrát
14.3g
Zsír
309.5g
Víz
71.9g
Koleszterin
13.8g
Élelmi rost
43.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 625 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2498 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 123 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    760.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    115.2 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    309.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    493 micro
  • β-crypt
    87 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    376 micro
Összesen 625 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.8 g

Zsír

  • Összesen
    57.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3041.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    583 mg
  • Foszfor
    1732 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    460.8 g
  • Cukor
    173 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

Víz

  • Összesen
    1238.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    587 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    297 micro
  • Kolin:
    220 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1973 micro
  • β-crypt
    350 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1505 micro
Összesen 2498 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    60.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 123 kcal

Elkészítés

  1. A megtisztított, megmosott, felkockázott burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy 2 ujjnyira ellepje. Ha megfőtt, akkor a kiszedjük a burgonyát a főzővízből, és krumplinyomóval összetörjük; a főzővizet pedig félretesszük (ne öntsük ki!), mert ennek egy része lesz a Gombás gombóclevesem alapleve.
  2. Ha az összetört burgonya, langyosra hűlt, akkor összegyúrjuk a lisztekkel, a tojással, körülbelül 3 dkg puha vajjal és egy csipet sóval. Puha, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Majd félujjnyi vastagra nyújtjuk (egy 2 cm-es csíkot félreteszünk, melyből mini gombócokat készítünk a Gombás gombóclevesbe.
  3. Megmossuk, kimagozzuk a szilvát, félbevágjuk.
  4. Összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
  5. Elkészítjük a zsemlemorzsából, maradék vajból, csipetnyi sóval és cukorral a pirított prézlit, félretesszük.
  6. A kinyújtott tésztából egyenlő nagyságú négyzeteket vágunk (körülbelül 25-30 gombócunk lesz, így körülbelül 8x8-as négyzetekre kell vágnunk). A négyzetek közepébe helyezünk 1-1 fél szilvát, a magházába teszünk egy kevés fahéjas cukrot, és gombóccá formáljuk.
  7. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor még kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és az elkészített pirított zsemlemorzsába forgatva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 25 p

Édesanyámtól örökölt recept.

További receptek

Lávasüti

Ha gyorsan akartok villantós desszertet varázsolni az asztalra, akkor készítsétek el ezt a pofonegyszerű lávasütit. Ez a francia édesség ugyanis egyáltalán nem igényel komoly konyhai ...

Rosanics Petra

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...