Szilvalekváros hájas süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A hájas réteghez
-
63g sertésháj508 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
44g víz0 kcal
-
25g szilvalekvár39 kcal
Összesen
890
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A hájas réteghez
-
500g sertésháj4060 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g ecet2 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
350g víz0 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
Összesen
7107
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A hájas réteghez
-
26.8g sertésháj218 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
A tésztához
-
32.2g finomliszt117 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.5g ecet0 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
-
18.8g víz0 kcal
-
10.7g szilvalekvár17 kcal
Összesen
382
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 57.8 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 68.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 81 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
890
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94 g
Zsír
-
Összesen 462.7 g
-
Telített zsírsav 168 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 214 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 56 g
-
Koleszterin 489 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1925.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 294 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1073 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 620.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 547.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 650 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 212 micro
-
Kolin: 300 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 371 micro
Összesen
7107
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 103.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
382
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A hájas réteghez
-
50 dkg sertésháj
-
10 dkg finomliszt
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
1 ek cukor
-
2 ek ecet
-
1 db tojás
-
2 ek tejföl
-
3.5 dl víz
-
20 dkg szilvalekvár
Elkészítés
A hájas réteghez
- A hájat éles késsel elkaparjuk.
- A kaparékot összekeverjük a 10 dkg lisztel, jól összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A tésztához
- A tészta összes hozzávalóját (lekvárt kivéve) egy tálba tesszük, és összegyúrjuk. Addig dolgozunk rajta, amíg rugalmas, puha tésztát kapunk.
- 25 percre hűtőbe tesszük ezt is.
- Ha kész, a tésztagombócot lapogassuk kocka alakúra (így egyszerűbb lesz nyújtani). Lisztezett deszkán, ügyelve arra, hogy hogy egyenlő négyzet alakú maradjon, nyújtsuk egy ujjnyi szélesre.
- Fogjuk a hájat, és kenjük bele. Akkor a legegyszerűbb, ha kb. diónyi nagyságú darabokat szakítunk belőle, kilapogatjuk, majd egymás mellé helyezzük a tésztán. Ha kész, egy nagy kés pengéjével egyenesre lapítjuk a hájat úgy, hogy mindenhol fedje a tésztalapot.
- A tészta felénk eső oldalát hajtsuk be középre, majd a felső szélét is hajtsuk rá, mintha borítékot hajtogatnánk. Forgassuk el az óramutató járásával megegyező irányba.
- Nyújtsuk ki, majd hajtogassuk meg ismét úgy, hogy az első felét középre hajtjuk, a felső részét pedig rá. Tegyük hűtőbe 25 percre. Jegyezzük meg, hogy a tésztalap melyik fele nézett felénk a munkalapon.
- Ha letelt az idő, az előző álláshoz képest, megint forgassuk el 90 fokkal az óramutató járásának megfelelően, és nyújtsuk, majd hajtogassuk megint.
- Ezt még egyszer ismételjük meg, a 25 perces hűtővel együtt (összesen háromszor kell hajtogatni, de akinek kedve és ideje van, többször is megteheti, annál levelesebb lesz).
- Az utolsó alkalommal nyújtsuk téglalap alakúra, vágjunk belőle tenyérnyi széles csíkokat. Ezeket vágjuk kisebb téglalapra, majd felezzük meg átlósan.
- A kis háromszögek felső részét töltsük meg egy-egy kiskanál szilvalekvárral, majd tekerjük fel, mint a kiflit.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Utána a hőfokot csökkentsük 180 fokra, és süssük még 10 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Ha kész, szórjuk meg porcukorral, és fogyasszuk langyosan.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 166
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 95
- Össznézettség: 47337
- Feltöltés dátuma: 2017. január 26.
Receptjellemzők
Nosalty
1495 recept
A disznótorok utáni legjobb édes csemege. Házi szilvalekvárral az igazi! Régen András naptól - a disznótorok kezdetétől - egészen húshagyó keddig népszerű volt a téli mulatságokon. Mivel hájat ma is csak az évnek eben a szakaszban lehet kapni, érdemes ilyenkor elkészíteni!