Szilvalekváros derelye Nünüke konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
50g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelékhez
-
50g szilvalekvár78 kcal
-
19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g víz0 kcal
A forgatáshoz
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
38g zsemlemorzsa148 kcal
-
5g porcukor20 kcal
Összesen
831
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
200g szilvalekvár310 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
24g víz0 kcal
A forgatáshoz
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
21g porcukor81 kcal
Összesen
3326
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
41.2g finomliszt150 kcal
-
16.5g víz0 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
A töltelékhez
-
16.5g szilvalekvár26 kcal
-
1.6g vaníliás cukor6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g víz0 kcal
A forgatáshoz
-
3.5g napraforgó olaj31 kcal
-
12.4g zsemlemorzsa49 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
Összesen
275
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 721.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 297 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 82.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
831
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.8 g
Zsír
-
Összesen 60 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2884.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 384 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 183 mg
-
Foszfor 883 mg
-
Nátrium 1186 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 604.9 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 330 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 313 micro
-
Kolin: 216 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
Összesen
3326
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
275
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
0.5 kg finomliszt
-
2 dl víz
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
20 dkg szilvalekvár
-
1 tk fahéj
A forgatáshoz
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
150 g zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához
- Összegyúrjuk a tésztához a hozzávalókat, utána egy mintás asztalterítőt (lenvászon asztalterítőn csináltam, de lehet más is) teszünk az asztalra,amin nyújtani fogjuk a tésztát. Megszórjuk liszttel a terítőt, hogy ne ragadjon hozzá a tészta nyújtás közben. Nyújtása olyan, mintha hagyományos levesbe való tésztát nyújtanánk, akkor jó a tészta vastagsága,amikor már kezd látszani az asztalterítő mintája. Kör alakúra nyújtsuk.
- Az egyik szélénél elkezdve teáskanálnyi lekvárt teszünk 2 ujjnyi távolságra egymás után, a szélénél annyit hagyunk rá a tésztából,amit majd ráhajtunk a töltelékre. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, derelyevágóval vágjuk először a hosszú csíkot, és csak utána enyhén ferdén (rombuszosra) egyenként.Addig ismételjük,amíg elfogy a tésztánk.
- Egy nagy fazékbavizet teszünk fel forrni, csipet sóval és 2 ekolajjal. Amikor már kezd forrni, beletesszük a levágott derelyéket (két részletben csináltam, hogy ne hűtse le nagyon a vizet). Amikor feljön a tetejére, szűrőkanállal egy nagy tésztaszűrőbe tesszük át, amin lecsöpögtetjük.
- A zsemlemorzsát felforrósított olajon megpirítjuk, vigyázzunk,ne égessük oda.
- A lecsöpögtetett derelyét beleforgatjuk a zsemlemorzsába, a lábasban szoktam rázogatni, hogy mindenhova jusson a prézliből.
- Tálaláskor porcukorral szórjuk.
- Receptkönyvben: 148
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 12080
- Feltöltés dátuma: 2013. április 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Életem első önálló alkotása volt 13 évesen, amikor megtanultam tésztát nyújtani a nagymamámtól. Csakis a derelye miatt, nem tudta olyan sűrűn csinálni, mint szerettem volna, ezért megtanultam... Imádom hidegen/melegen, reggelire, vacsorára, mindegy... Csak legyen...