Szilvalekváros bukta a Hawelkából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
A buktához
-
2g élesztő2 kcal
-
21g tej12 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
17g szilvalekvár26 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
2g porcukor7 kcal
Összesen
496
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
A buktához
-
20g élesztő21 kcal
-
250g tej140 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
750g finomliszt2730 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
21g porcukor81 kcal
Összesen
5935
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
A buktához
-
1.1g élesztő1 kcal
-
13.8g tej8 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
41.3g finomliszt150 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
9.1g tojás11 kcal
-
11g szilvalekvár17 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
1.2g porcukor4 kcal
Összesen
326
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
496
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.1 g
Zsír
-
Összesen 237.4 g
-
Telített zsírsav 140 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1099 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2684 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 304 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 196 mg
-
Foszfor 1227 mg
-
Nátrium 382 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 832.1 g
-
Cukor 183 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 255.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2011 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 428 micro
-
Kolin: 560 mg
-
Retinol - A vitamin: 1977 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 411 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 865 micro
Összesen
5935
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
326
kcal
Hozzávalók
A buktához
Elkészítés
A buktához
- Az élesztőt a robotgép táljába morzsoljuk, cukorral és kevés liszttel krémesre keverjük, majd hozzá adagoljuk a tojást és a lisztet, de nem az egészet.
- Robotgépbe tesszük a tálat, hozzáadjuk a puha vajat és kidolgozzuk vele, ha kell akkor még lisztet adunk hozzá, én az utolsó 50g-ot csak a legvégén szórtam rá, hogy szépen kimozduljon a tészta a tálból. Nagyon pihe-puha, de gyúrható tésztát kapunk. Közben a sütőt előmelegítjük 50 fokra.
- A tésztát lisztezett felületen negyedeljük, a részeket hurkába gyúrjuk és 8-8 részbe vágjuk. Ezeket a munkafelületen egymástól távolabb helyezzük, majd tenyerünk alsó részével szétnyomjuk.
- Az így kapott darabkák tetejére egy-egy teáskanálnyi sűrű, lehetőleg 100%-os szilvalekvárt teszünk, és a tésztát 4 oldalról behajtva gombócokat gyúrunk belőle.
- Ezeket a gömböket olvasztott vajba mártjuk, majd egy más mellé tesszük egy magasabb szélű sütőformában.
- A gombócokat először 50 fokon 15 percig kelesztjük a sütőben, majd 180 fokra kapcsolva további 20 percig sütjük őket, míg a tetejük szép aranybarna nem lesz.
- A sütőből kivéve az összesült gombócokat egy adagban kiborítjuk fejjel lefelé egy tálba vagy egy deszkára, és porcukorral bőven megszórjuk, ezután habos kávéval egyből tálalhatjuk is, mivel még langyosan a legfinomabb. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 9772
- Feltöltés dátuma: 2022. március 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
588 recept
Bécs egyik legrégebbi, de minden bizonnyal legautentikusabb kávézója a Hawelka. Már régen nem jártam arra, de a két szuper sütijüket nem lehet elfeledni. Minap, amikor említésre került buktájuk, rögtön megkerestem a receptjét, és most meg is osztom veletek. Günter, gondolom a mai tulaj mutatja meg videóban, hogyan készül a bukteln, a mértékegységeket én lőttem be, mert ugye az eredeti leírás titok.