Szedertorta házi fondant bevonattal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Giovanna
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tortalaphoz
-
48g tojás61 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
11 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
5 kcal
Krémekhez
-
31g vaj224 kcal
-
63g porcukor242 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
4g tej2 kcal
-
21 kcal
-
38g tej21 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
25g szeder10 kcal
-
15g lekvár/ dzsem42 kcal
Fondanthoz
-
31g pillecukor99 kcal
-
63g porcukor242 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
1g víz0 kcal
Összesen
1241
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tortalaphoz
-
385g tojás484 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
91 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Krémekhez
-
250g vaj1793 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
30g tej17 kcal
-
45g epres pudingpor171 kcal
-
300g tej168 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g szeder83 kcal
-
120g lekvár/ dzsem334 kcal
Fondanthoz
-
250g pillecukor795 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
4g víz0 kcal
Összesen
9931
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tortalaphoz
-
12.4g tojás16 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Krémekhez
-
8.1g vaj58 kcal
-
16.1g porcukor62 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g tej1 kcal
-
1.5g epres pudingpor6 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
6.5g szeder3 kcal
-
3.9g lekvár/ dzsem11 kcal
Fondanthoz
-
8.1g pillecukor26 kcal
-
16.1g porcukor62 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.1g víz0 kcal
Összesen
320
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 41.4 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 635 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.9 g
-
Cukor 184 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 73.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 370 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 361 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
1241
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 83.4 g
Zsír
-
Összesen 330.9 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2013 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5080.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 1262 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 1864 mg
-
Nátrium 1426 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1727.2 g
-
Cukor 1475 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 585.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2957 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 277 micro
-
Kolin: 1107 mg
-
Retinol - A vitamin: 2891 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 799 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1968 micro
Összesen
9931
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.7 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
320
kcal
Hozzávalók
Tortalaphoz
-
7 db tojás
-
12 dkg finomliszt
-
14 dkg cukor
-
4 dkg cukrozatlan kakaópor
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
Krémekhez
Fondanthoz
-
25 dkg pillecukor
-
50 dkg porcukor
-
2 tk víz
Elkészítés
Tortalaphoz
- Először elkészítjük a tortalapot (ahogy a Raffaello tortámnál): a 7 tojásfehérjét a cukrokkal kemény habbá verjük, majd mehet bele a sárgája, liszt, sütőpor és kakaópor. 150 fokon 45 percig sütjük (tűpróba!).
- Elkészítjük a fondant bevonót: a pillecukrot mikróban 2 perc alatt folyékony halmazállapotig melegítjük (fél percenként kivesszük, megkeverjük, ügyelve arra, hogy a tál, amiben melegítjük és fakanál, amivel keverjük vajjal kent legyen!). A meleg, folyékony fondanthoz elkezdjük fakanállal hozzákeverni a porcukrot, igény esetén vízzel lazíthatjuk (nekem nem kellett). Eleinte ragad majd, de ne aggódjunk, észrevétlen összeáll egy kisebb, cipó formájú rugalmas "tésztává". Hűtőbe tesszük pihenni.
- Elkészítjük a kemény vajkrémet is: a 25 dkg vajat az 50 dkg porcukorral és az aromával nagyon habosra keverjük (10 perc, gépi habverővel), ha szükséges, mehet hozzá kevés folyadék (nekem joghurt volt a hűtőben, de lehet víz/tej/tejszín is). A kész krémet hűtőbe tesszük pihenni.
- A dúsított vajkrémhez a pudingot 3 dl tejjel és a cukorral felfőzzük, egy sűrű állagú, gyorsan kötő pudingot kapunk. A 10 dkg vajat a 10 dkg cukorral habosra keverjük, ezt adjuk a kihűlt pudinghoz, és egynemű krémet keverünk belőle.
- Összeállítjuk a tortát: a tortalapot 3 részre vágjuk; az alsó réteget megkenjük egy vékony réteg kemény vajkrémmel, amely tetejét megrakjuk a szederrel, erre jön a lekvár, majd a következő tortalap; ezt már csak a dúsított vajkrémmel kenjük, és mehet rá a teteje. A maradék kemény vajkrémmel bevonjuk a tortát, erre jön a kinyújtott fondant.
- Díszítés: fondantból készült rózsákkal.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3201
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 22.
Ajánló
Születésnapokra, egyéb ünnepekre.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Giovanna
46 recept
Életem első fondantos próbálkozása... Nagyon féltem tőle, de pikk-pakk összeállt! A nyújtás nehéz volt, és figyelni kell arra, hogy a lap, ahol nyújtjuk, porcukros-keményítőporos legyen, és mindig margarinos kézzel nyúljunk a fondanthoz, úgy nem ragad... A rózsák elkészítése még egyszerűbb, a netről találtam hozzá videót.:) A kétféle krém készítése nem feltétel, mindenki azzal tölti, amivel szeretné.:) Ahol a torta a tányért érinti, körkörös fondant díszt készítettem, kétféle színű összetekert "kígyó" mintájára, ehhez kellett az ételfesték (no meg a rózsákhoz:)). Nem egyszerű mutatvány, de isteni finom szülinapi torta lett!!