r
Nosalty Logó

Szeder-ringló dzsem

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Szeder-ringló dzsem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1191 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 7140 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 158 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    301.9 g
  • Cukor
    284 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    418.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    707 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 1191 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1744.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    628 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    450 mg
  • Foszfor
    573 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1811.6 g
  • Cukor
    1704 mg
  • Élelmi rost
    115 mg

VÍZ

  • Összesen
    2512.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    371 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    493 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    440 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    527 micro
  • Kolin:
    181 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4244 micro
  • β-crypt
    329 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2952 micro
Összesen 7140 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 158 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szedret megmossuk, és zománcozott lábasban feltesszük főni. 20 percig főzzük kevergetve, addig kiereszti magából a levét. Ekkor levesszük a tűzről, és átpasszírozzuk, hogy magok ne kerüljenek a dzsembe. Ha van paradicsompasszírozó, az nagy segítség lehet, ha nincs, akkor szűrőn át végezzük.
  2. A megmosott ringlót kimagozzuk, feldaraboljuk, és az átpasszírozott szederrel együtt visszatesszük főni. 40 percig többszöri keverés mellett főzzük, majd beletesszük a citromsavat, cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, és még 30-40 percig főzzük folytonos kavargatással.
  3. A nátrium-benzoátot az utolsó 5 percben főzzük a dzsemhez.
  4. Még forrón alaposan kimosott, szárazra törölt üvegekbe töltjük. Az üvegeket celofánnal és csavaros fedéllel zárjuk le, és 1-2 napra (amíg teljesen kihűlnek) tegyük száraz dunsztba.
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6999
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 09.

Ajánló

A dunsztból kivéve lehetőleg hűvös helyen tároljuk.

Receptkategóriák

Egyszerre érik nálunk a szeder és a ringló. Az édes szilva jól tompítja a szeder savasságát, és a ringlótól darabos lesz a lekvár. Nem használok zselésítőanyagot lekvárfőzéshez, inkább hagyományos módon, hosszabb főzési idővel készítem. A szedernek és a ringlónak is viszonylag magas a pektintartalma, ezért nincs is szükség plusz zselésítőszerre, ahogy hűl a dzsem, magától bekocsonyásodik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...