Szarvasgerinc diókéregben sütve céklapürével és vörösboros céklaraguval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húshoz
-
150g szarvashús180 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
A diókéreghez
-
25g dió164 kcal
-
25g rozskenyér65 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g vaj54 kcal
A céklapüréhez
A raguhoz
Összesen
778
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húshoz
-
600g szarvashús720 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
A diókéreghez
-
100g dió654 kcal
-
100g rozskenyér259 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g vaj215 kcal
A céklapüréhez
A raguhoz
Összesen
3100
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húshoz
-
26.2g szarvashús31 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0g só0 kcal
A diókéreghez
-
4.4g dió29 kcal
-
4.4g rozskenyér11 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
A céklapüréhez
A raguhoz
Összesen
133
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.7 g
Zsír
-
Összesen 47.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1180.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 515 mg
-
Nátrium 373 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 349.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 194 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 685 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 644 micro
Összesen
778
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 174.9 g
Zsír
-
Összesen 189.6 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 704 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4720.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 447 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 554 mg
-
Foszfor 2061 mg
-
Nátrium 1491 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 146 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1397.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 834 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 38 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 776 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1041 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 604 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2740 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2577 micro
Összesen
3100
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
A húshoz
A diókéreghez
-
1 csokor petrezselyem
-
3 dkg vaj
A céklapüréhez
A raguhoz
-
2 közepes db cékla
-
só ízlés szerint
-
1 ek nádcukor
-
1 dl vörösborecet
-
3 dkg vaj
Elkészítés
A húshoz
- A céklák (4 db) két végét levágjuk, megsózzuk és pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd szorosan fóliába csomagoljuk.
- 160 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt készre sütjük. A cékla akkor jó, ha a villa vagy kés hegye már beleszalad, de nem csúszik le róla. A fóliában hagyjuk 15 percig, majd kicsomagoljuk és meghámozzuk.
A diókéreghez
- Két darabot nagyobb kockákba vágunk, és turmixgépben vagy botturmixszal simára pürésítjük. Szükség esetén sózzuk, és egy kevés olívaolajat adunk hozzá. Melegen tartjuk tálalásig.
A céklapüréhez
- A raguhoz a másik két céklát apró, 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk. A bort, a cukrot, az ecetet és egy csipet sót felfőzzük, majd az egyharmadára forraljuk vissza.
- Tálalás előtt a cékladarabkákkal felmelegítjük, és a tűzről lehúzva elkeverjük benne a kockára vágott hideg vajat.
A raguhoz
- A lehártyázott, megtisztított szarvasgerincet megsózzuk. Serpenyőben a vajat és az olívaolajat felmelegítjük. Beletesszük először a kakukkfüvet, hogy átadja az ízét, majd körbesütjük mellette a szarvasgerincet, hogy mindenhol kérget kapjon. Ezután rácsra tesszük, és 10 percig pihentetjük.
- A magvas kenyeret felkockázzuk, és aprítógépben összetörjük, összekeverjük a darált dióval, finomra vágott petrezselyemmel és vajjal. Ezzel a masszával beburkoljuk a szarvasgerincet, és 180 fokos sütőben 8 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 6349
- Feltöltés dátuma: 2016. február 11.
Ajánló
A szarvashús a rendszeresen fogyasztott húsféleségekhez viszonyítva bizonyítottan kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkezik, ezért ha nem csak finom ételeket kívánunk fogyasztani, hanem emellett egészségesen is szeretnénk táplálkozni, akkor elsőrangú, minőségi választás.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
A METRO a Magyar Bocuse d’Or Akadémia aranyfokozatú pártoló tagja és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója nagy meglepetésben részesítette szerkesztőségünket. A 2016-os magyarországi döntő egyik fő alapanyagát - a gímszarvas borjú gerincet - küldte el számunkra, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy készítsünk belőle egy fogást. Mellékelve kaptunk egy receptet is, amit most boldogan megosztunk veletek!