r
Nosalty Logó

Svéd mandulatorta vikki konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vikki
Svéd mandulatorta vikki konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1015 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 4055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    820 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    317 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    512 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 1015 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.2 g

Zsír

  • Összesen
    328.8 g
  • Telített zsírsav
    149 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3279.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    815 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    566 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    229 g
  • Cukor
    202 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    297.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2082 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    51 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    580 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2047 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    432 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    732 micro
Összesen 4055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 385 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  2. A masszát kettéosztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni).
  3. Az így kapott kör alakú lapokat előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
  4. Miután kivettük a sütőből rácsra, vagy egy gyúródeszkára fordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral, a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
  6. Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vaníliapuding). Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
  7. A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.
  8. Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.
  9. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.
  10. Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 442
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 39439
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 01.

Ajánló

A krémhez mindenképpen vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga! További képek az elkészítésről a blogomon.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára. Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható).

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...