Svéd mandulatorta vikki konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vikki
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
45g mandula266 kcal
-
28g barna cukor105 kcal
A krémhez
-
41g tojás52 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g tej14 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
63g vaj448 kcal
Összesen
1015
kcal
- 8% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
180g mandula1062 kcal
-
110g barna cukor418 kcal
A krémhez
-
165g tojás208 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
250g vaj1793 kcal
Összesen
4055
kcal
- 8% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
11.4g tojásfehérje6 kcal
-
17.1g mandula101 kcal
-
10.4g barna cukor40 kcal
A krémhez
-
15.6g tojás20 kcal
-
7.6g cukor29 kcal
-
9.5g tej5 kcal
-
4.7g habtejszín14 kcal
-
23.7g vaj170 kcal
Összesen
385
kcal
- 8% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 82.2 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 820 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 204 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 317 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 74.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 520 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 512 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
1015
kcal
- 8% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 76.2 g
Zsír
-
Összesen 328.8 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3279.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 815 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 531 mg
-
Foszfor 1266 mg
-
Nátrium 566 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229 g
-
Cukor 202 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 297.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2082 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 51 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 580 mg
-
Retinol - A vitamin: 2047 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 432 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 732 micro
Összesen
4055
kcal
- 8% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.7 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
385
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
3 db tojásfehérje
-
18 dkg mandula
A krémhez
-
3 db tojás
-
8 dkg cukor
-
1 dl tej
-
0.5 dl habtejszín
-
25 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
- A masszát kettéosztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni).
- Az így kapott kör alakú lapokat előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből rácsra, vagy egy gyúródeszkára fordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral, a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
- Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vaníliapuding). Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
- A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.
- Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.
- Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.
- Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 441
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 54
- Össznézettség: 39554
- Feltöltés dátuma: 2012. április 01.
Ajánló
A krémhez mindenképpen vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga! További képek az elkészítésről a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vikki
85 recept
Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára. Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható).