Svéd fahéjas kalács
- 8% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tésztához
-
105g finomliszt382 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
50g tej28 kcal
-
5g élesztő5 kcal
Töltelékhez és kenéshez
- 8% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 22.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
- 8% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 134.4 g
Zsír
-
Összesen 227.7 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3293.4 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 376 mg
-
Kálcium 834 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1414 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1052.2 g
-
Cukor 238 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 238.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 238 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 691 micro
-
Kolin: 299 mg
-
Retinol - A vitamin: 1997 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1532 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 446 micro
- 8% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Tésztához
- A lisztben elkeverjük az őrölt vagy általunk mozsárban porrá tört kardamom-magot. Ez a fűszer különösen illatossá varázsolja kalácsunkat, de ha nem jutunk hozzá, el is hagyhatjuk, úgy is finom lesz.
- A tejet meglangyosítjuk,felolvasztjuk benne a cukrot és a margarint, végül belemorzsoljukaz élesztőt, és pár perc alatt kicsit habosra felfuttatjuk.
- A lisztet és a tejes keveréket összeadjuk, és kidagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta a kezünkről és a tálról is összeszedi a ragacsot, és összeáll egy engedelmes gombóccá. (Ez így épp jó arány, de ha nagyon ragad, egy kanál liszttel segítsünk rajta.) A magyar kalácsnál keményebb tésztát kapunk.
- A tésztát 20 percig kelni hagyjuk - vagyis nem kell túlságosan megkeleszteni.
- Közben a töltelék hozzávalóit (cukor, margarin és sok-sok fahéj) alaposan kikeverjük.
- A tésztát kettévesszük, és a két gombóccal azonosan járunk el! (Magyarul: két kalács lesz a végeredmény.)
- A tésztát egészen vékonyra kinyújtjuk - a táblát nem kell lisztezni, mert egyáltalán nem ragad-, majdegyenletesen megkenjük a margarinos-fahéjas töltelék felével. A hosszabbik oldala felől szorosra feltekerjük. Ügyködésünk akkor volt sikeres, ha most egy kb. 65-70 cm hosszú rudat kaptunk.
- A feltekert rúd biztosan nem egyenletes, a vége elvékonyodik. Addig húzogassuk a közepét, míg a "cső" szabályos nem lesz, majd formáljunk belőle koszorút, és dolgozzuk össze a végeket. (A tészta nagyon jó állagú, "engedi" magát alakítani.)Helyezzük rá egy sütőpapírral beborított sütőlapra - most, mert később már nem fogunk vele bírni!
- Most jön a furfang! Egy függőlegesen tartott ollóval kb. 1-1,5cm-es közöket hagyva mélyen csipkedjük be, szeleteljük fel a tésztát úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztarudat. Az így keletkezett szeleteket egyenként, felváltva forgassuk el: az egyiket a tésztagyűrű belseje felé, a másikat kifelé -kicsit csavarjunk is a szeleteken, hogy szépen kiterüljenek.
- Az egészet kenjük le alaposan a felvert tojással, és jól előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.
- Míg az első koszorú sül, készítsük el a kalácsota másik tésztagombócból is, majd azt is süssük meg.
- Nagyon mutatós, finom kalácsot kapunk, ami napokig eláll, és finom marad!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x33x2
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 6562
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 18.
Ajánló
Teához, kávéhoz kitűnő, de egy tartalmas levessel ebéd lesz belőle.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Egy kedves barátnőm már hetedik éve Svédországban él, és most úgy döntött, kitanulja ott a szakácsmesterséget. Amikor legutóbb itthon járt, akkor mutatta ezt a nagyon egyszerű, gyors és rendkívül mutatós kelt kalácsot. Sütés közben csodás illat járja be a lakást, szinte karácsonyi hangulata van. Azt mesélte, hogy ez a svédek nemzeti eledele, reggelihez, a napi kávézáshoz szinte mindig ezt eszik, boltban is kapható. De otthon készítve még jobb, valamint ajándéknak is tökéletes. Első nekifutásra is sikerült elkészíteni, de bevallom, az első kalács kicsit alaktalan lett - a képen a 2.0 verzió szerepel. Tapasztalatom, hogy mélyen be kell vágni a tésztát, és gondosan ki kell forgatni - ki kell csavarni a szeleteket, másképp nem lesz belőle virágforma. Sütés közben óhatatlanul összedagadnak a szeletek, ezért ha nyersen nem igazítjuk el azokat, oda a látvány.