r
Nosalty Logó

Svéd fahéjas kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Svéd fahéjas kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tésztához

Töltelékhez és kenéshez

Összesen 687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tésztához

Töltelékhez és kenéshez

Összesen 6864 kcal
  • 8% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tésztához

Töltelékhez és kenéshez

Összesen 323 kcal
  • 8% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    200 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 687 kcal
  • 8% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    134.4 g

Zsír

  • Összesen
    227.7 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3293.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    376 mg
  • Kálcium
    834 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1414 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1052.2 g
  • Cukor
    238 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    238.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2126 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    238 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    691 micro
  • Kolin:
    299 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1997 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1532 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    446 micro
Összesen 6864 kcal
  • 8% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 323 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez és kenéshez

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztben elkeverjük az őrölt vagy általunk mozsárban porrá tört kardamom-magot. Ez a fűszer különösen illatossá varázsolja kalácsunkat, de ha nem jutunk hozzá, el is hagyhatjuk, úgy is finom lesz.
  2. A tejet meglangyosítjuk,felolvasztjuk benne a cukrot és a margarint, végül belemorzsoljukaz élesztőt, és pár perc alatt kicsit habosra felfuttatjuk.
  3. A lisztet és a tejes keveréket összeadjuk, és kidagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta a kezünkről és a tálról is összeszedi a ragacsot, és összeáll egy engedelmes gombóccá. (Ez így épp jó arány, de ha nagyon ragad, egy kanál liszttel segítsünk rajta.) A magyar kalácsnál keményebb tésztát kapunk.
  4. A tésztát 20 percig kelni hagyjuk - vagyis nem kell túlságosan megkeleszteni.
  5. Közben a töltelék hozzávalóit (cukor, margarin és sok-sok fahéj) alaposan kikeverjük.
  6. A tésztát kettévesszük, és a két gombóccal azonosan járunk el! (Magyarul: két kalács lesz a végeredmény.)
  7. A tésztát egészen vékonyra kinyújtjuk - a táblát nem kell lisztezni, mert egyáltalán nem ragad-, majdegyenletesen megkenjük a margarinos-fahéjas töltelék felével. A hosszabbik oldala felől szorosra feltekerjük. Ügyködésünk akkor volt sikeres, ha most egy kb. 65-70 cm hosszú rudat kaptunk.
  8. A feltekert rúd biztosan nem egyenletes, a vége elvékonyodik. Addig húzogassuk a közepét, míg a "cső" szabályos nem lesz, majd formáljunk belőle koszorút, és dolgozzuk össze a végeket. (A tészta nagyon jó állagú, "engedi" magát alakítani.)Helyezzük rá egy sütőpapírral beborított sütőlapra - most, mert később már nem fogunk vele bírni!
  9. Most jön a furfang! Egy függőlegesen tartott ollóval kb. 1-1,5cm-es közöket hagyva mélyen csipkedjük be, szeleteljük fel a tésztát úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztarudat. Az így keletkezett szeleteket egyenként, felváltva forgassuk el: az egyiket a tésztagyűrű belseje felé, a másikat kifelé -kicsit csavarjunk is a szeleteken, hogy szépen kiterüljenek.
  10. Az egészet kenjük le alaposan a felvert tojással, és jól előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.
  11. Míg az első koszorú sül, készítsük el a kalácsota másik tésztagombócból is, majd azt is süssük meg.
  12. Nagyon mutatós, finom kalácsot kapunk, ami napokig eláll, és finom marad!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 33x33x2
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 6562
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 18.

Ajánló

Teához, kávéhoz kitűnő, de egy tartalmas levessel ebéd lesz belőle.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Svéd fahéjas kalács
koszider 90 recept

Egy kedves barátnőm már hetedik éve Svédországban él, és most úgy döntött, kitanulja ott a szakácsmesterséget. Amikor legutóbb itthon járt, akkor mutatta ezt a nagyon egyszerű, gyors és rendkívül mutatós kelt kalácsot. Sütés közben csodás illat járja be a lakást, szinte karácsonyi hangulata van. Azt mesélte, hogy ez a svédek nemzeti eledele, reggelihez, a napi kávézáshoz szinte mindig ezt eszik, boltban is kapható. De otthon készítve még jobb, valamint ajándéknak is tökéletes. Első nekifutásra is sikerült elkészíteni, de bevallom, az első kalács kicsit alaktalan lett - a képen a 2.0 verzió szerepel. Tapasztalatom, hogy mélyen be kell vágni a tésztát, és gondosan ki kell forgatni - ki kell csavarni a szeleteket, másképp nem lesz belőle virágforma. Sütés közben óhatatlanul összedagadnak a szeletek, ezért ha nyersen nem igazítjuk el azokat, oda a látvány.

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez és kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...