Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi)
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
12 kcal
-
60g rizs215 kcal
-
0 kcal
-
25g surimi25 kcal
-
9 kcal
-
65g nori lap23 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
49 kcal
-
240g rizs859 kcal
-
0 kcal
-
100g surimi99 kcal
-
35 kcal
-
260g nori lap91 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
32.4g kígyóuborka5 kcal
-
4 kcal
-
19.4g rizs70 kcal
-
0 kcal
-
8.1g surimi8 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
21.1g nori lap7 kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 409.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 218.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 253 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 2838 micro
-
β-crypt 256 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.3 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1636.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 273 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 803 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 235.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 872.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1012 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 353 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1050 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 80 micro
-
β-karotin 11352 micro
-
β-crypt 1025 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 920 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Hozzávalók
-
1 db kígyóuborka
-
100 g surimi
-
1 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés
- Feltesszük főni a rizst durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük).
- Amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat. Néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek. Összehajtjuk, és a hajtás mentén elfelezzük ollóval.
- Az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk.
- A paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk.
- A surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig, és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek.
- Előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni.
- Ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni.
- A munkalapra kiterítjük a bambusztekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb). A tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot.
- A maki sushi elkészítéséhez mindkét oldalon a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható).
- Kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket" (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs).
- A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
- A bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré, és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
- A nagy maki sushi elkészítéséhez ugyanúgy készül, mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t), és több tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi - ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk).
- A kifordított maki sushihoz a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen. Leterítjük frissen tartó fóliával, és megfordítjuk, ez lesz a külső része.
- A közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk, és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből).
- A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
- A fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük, és picit megnyomkodjuk végig a hengert.
- Kitekerjük a bambuszt, a fóliát, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 28125
- Feltöltés dátuma: 2011. január 12.
Ajánló
Ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük, folyamatosan nedvesítjük a kezünket. Lehet bele tenni tojást is tölteléknek: 2 db-ot felverünk, serpenyőben megsütjük, mint egy palacsintát; mielőtt teljesen megsülne, félbehajtjuk, és így sütjük át, majd felcsíkozzuk 0,5 cm-esre. Surimi helyett lehet tisztított rákkal is készíteni, azt is meg szoktam picit pirítani serpenyőben. Lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb. A kifordított tekercset bele lehet forgatni fekete vagy világos szezámmagba, piros apró kaviárba. Nagyon finom a surimi mellett a friss bazsalikomlevél is. Nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Sokáig viszolyogtam a sushitól, bár fogalmam sem volt milyen is az íze, csak ugye nyers hal, alga, meg miegymás... Aztán egyszer meglátogattuk az egyik "futószalagos" éttermet, ahol a sok-sok távol-keleti finomság mellett felszolgáltak sushi variációkat is. Szerencsémre lehetett választani zöldséges verziót, így kipróbáltam, és másodjára-harmadjára bele is szerettem, annyira, hogy megtanultam elkészíteni. Bár a technikákat nem a több 10 éves gyakorlattal rendelkező mestereknél, hanem az interneten és saját logikám alapján tanultam, az eredmény meggyőző :-). A tekerésről fázisfotók ITT