r
Nosalty Logó

Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Receptműves
Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi)
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 299 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1191 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 97 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    253 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    2838 micro
  • β-crypt
    256 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 299 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1636.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    273 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    803 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    235.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    872.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1012 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    353 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1050 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    80 micro
  • β-karotin
    11352 micro
  • β-crypt
    1025 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 1191 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    132.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    920 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Feltesszük főni a rizst durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük).
  2. Amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat. Néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek. Összehajtjuk, és a hajtás mentén elfelezzük ollóval.
  3. Az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk.
  4. A paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk.
  5. A surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig, és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek.
  6. Előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni.
  7. Ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni.
  8. A munkalapra kiterítjük a bambusztekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb). A tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot.
  9. A maki sushi elkészítéséhez mindkét oldalon a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható).
  10. Kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket" (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs).
  11. A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
  12. A bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré, és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
  13. A nagy maki sushi elkészítéséhez ugyanúgy készül, mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t), és több tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi - ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk).
  14. A kifordított maki sushihoz a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen. Leterítjük frissen tartó fóliával, és megfordítjuk, ez lesz a külső része.
  15. A közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk, és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből).
  16. A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
  17. A fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük, és picit megnyomkodjuk végig a hengert.
  18. Kitekerjük a bambuszt, a fóliát, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 28125
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 12.

Ajánló

Ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük, folyamatosan nedvesítjük a kezünket. Lehet bele tenni tojást is tölteléknek: 2 db-ot felverünk, serpenyőben megsütjük, mint egy palacsintát; mielőtt teljesen megsülne, félbehajtjuk, és így sütjük át, majd felcsíkozzuk 0,5 cm-esre. Surimi helyett lehet tisztított rákkal is készíteni, azt is meg szoktam picit pirítani serpenyőben. Lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb. A kifordított tekercset bele lehet forgatni fekete vagy világos szezámmagba, piros apró kaviárba. Nagyon finom a surimi mellett a friss bazsalikomlevél is. Nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Sokáig viszolyogtam a sushitól, bár fogalmam sem volt milyen is az íze, csak ugye nyers hal, alga, meg miegymás... Aztán egyszer meglátogattuk az egyik "futószalagos" éttermet, ahol a sok-sok távol-keleti finomság mellett felszolgáltak sushi variációkat is. Szerencsémre lehetett választani zöldséges verziót, így kipróbáltam, és másodjára-harmadjára bele is szerettem, annyira, hogy megtanultam elkészíteni. Bár a technikákat nem a több 10 éves gyakorlattal rendelkező mestereknél, hanem az interneten és saját logikám alapján tanultam, az eredmény meggyőző :-). A tekerésről fázisfotók ITT

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...