Süllőderék roston grill zöldségekkel
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
A zöldségekhez
-
60g cukkini10 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
120g kápia paprika26 kcal
-
64g gomba14 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
A süllőhöz
-
250g süllő/ fogas137 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
A majonézes mártáshoz
-
0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
43g lime11 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
A zöldségekhez
-
120g cukkini19 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
240g kápia paprika51 kcal
-
128g gomba27 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
A süllőhöz
-
500g süllő/ fogas273 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A majonézes mártáshoz
-
0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
85g lime21 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
A zöldségekhez
-
6.6g cukkini1 kcal
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
13.2g kápia paprika3 kcal
-
7.1g gomba2 kcal
-
11g burgonya6 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
A süllőhöz
-
27.6g süllő/ fogas15 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
4.7g napraforgó olaj41 kcal
A majonézes mártáshoz
-
0 kcal
-
4.7g napraforgó olaj41 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4.7g lime1 kcal
-
11g főzőtejszín14 kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 40 g
Zsír
-
Összesen 121.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1283.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 311 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 541.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 723 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 183 mg
-
D vitamin: 205 micro
-
K vitamin: 212 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 238 mg
-
Retinol - A vitamin: 213 micro
-
α-karotin 1261 micro
-
β-karotin 5243 micro
-
β-crypt 485 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2095 micro
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 80 g
Zsír
-
Összesen 243.3 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 69 g
-
Koleszterin 600 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2567.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 622 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 1215 mg
-
Nátrium 416 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.7 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1082.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1445 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 79 mg
-
C vitamin: 367 mg
-
D vitamin: 410 micro
-
K vitamin: 424 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 266 micro
-
Kolin: 475 mg
-
Retinol - A vitamin: 425 micro
-
α-karotin 2523 micro
-
β-karotin 10485 micro
-
β-crypt 971 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4189 micro
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 141.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 139 micro
-
β-karotin 578 micro
-
β-crypt 54 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 231 micro
Hozzávalók
A zöldségekhez
-
1 kis db cukkini
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db kápia paprika
-
4 közepes db gomba
-
3 ek olívaolaj
A süllőhöz
-
só ízlés szerint
-
2 dkg vaj
-
1 dl napraforgó olaj
A majonézes mártáshoz
-
2 teáskanál dijoni mustár
-
1 dl napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 db tojássárgája
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db lime
-
200 ml főzőtejszín
Elkészítés
A zöldségekhez
- Először a halat készítsük elő. Ha friss halat vásároltunk egyszerű dolgunk van, amennyiben fagyasztott, akkor olvasszuk ki, amíg teljesen kienged. Ne sürgessük, szobahőmérsékleten egy-két óra alatt megvan. A filékből vágjuk le a derék részt (ott ahol a húsa a legvastagabb), és tegyük félre. Ezek lesznek a legszebb darabok, de természetesen a többit is megsütjük velük együtt. Sózzuk be mindkét oldalát, és hagyjuk pihenni egy keveset. Addig készítsük elő a zöldségeket.
- A burgonyákat héjukban főzzük meg sós vízben, majd amikor elkészültek, karikázzuk fel őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Kenjük meg felületüket kevés olívaolajjal, és tegyük félre. A paprikákat hosszanti irányban vágjuk négybe (a magházakat természetesen el kell távolítani előtte), a cukkinit szeleteljük fel rézsútosan (kb. 0,5 cm vastag szeletekre), a gombák szárát vágjuk ki. A sárgarépát 2-3 percre tegyük forró vízbe, majd szintén rézsútosan szeleteljük fel. Minden zöldségszeletet és a gombákat is vékonyan kenjünk meg olívaolajjal.
- Bordás grill lapot hevítsünk forróra a gázon (ennek hiányában bordázott vagy sima serpenyőt), majd tegyük rá egyesével a zöldségeket. Akkor lesz szép mintázatuk, ha 45 fokos szögben fektetjük a rácsos lapra, majd 90 fokkal elforgatjuk, amikor a rács minták már belesültek a szeletbe. Sózzuk, borsozzuk, és lassan süssük a zöldségeket valamint a burgonyaszeleteket is készre.
- Amíg a zöldségek sülnek, készítsük el a majonézmártást: keverőtálba tojássárgát, mustárt, porcukrot teszünk, majd robotgéppel felverjük, közben vékony sugárban olajat adunk hozzá fokozatosan. Nem szabad egyszerre, mert az olaj "összekapja" a tojást, és kezdhetjük elölről. Sózzuk, borsozzuk, majd egy egész lime levét adjuk hozzá. Keverjük tovább a robottal, végül adjuk hozzá a tejszínt. Finomra vágott petrezselymet és zúzott fokhagymát keverjünk bele, azzal a mártás kész.
- Amikor a zöldségek már majdnem elkészültek, akkor forrósítsunk fel egy serpenyőt a másik lángon, tegyünk bele egy kevés vajat és olajat, majd kezdjük el sütni a filéket bőrös oldalukkal lefelé. Ez jó néhány percig eltart, nem kell idegeskedni, ne mozgassuk a halat, nem kell nézegetni, hogy megsült-e már. A hús oldalán látni fogjuk, hogy meddig sült át, ott kifehéredik a hús. Amikor pedig már majdnem elkészült, addigra a bőrös fele egészen sötét, barnás színt fog mutatni. Ekkor fordítsuk meg a filéket, és a húsos felét is süssük 1-1,5 percig. Tálaljuk azonnal a vegyes grill zöldséggel, és a mártással.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 13902
- Feltöltés dátuma: 2013. november 23.
Ajánló
Bármikor fogyasztható könnyű ebéd vagy vacsora. Lehetőség szerint az elkészítéséhez próbáljunk meg mindig friss, ne fagyasztott halat beszerezni. A lime - majonéz mártásból nagyobb adagot fogunk kapni a kelleténél, de mivel egy tojássárgánál kisebb egység nem létezik, nehéz lenne elkészíteni. Felhasználhatjuk a maradék mártást saláták, illetve szendvicsek ízesítéséhez is, bár a nyers tojás miatt sokáig nem tárolhatjuk még hűtőszekrényben sem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nálunk mindenki szereti a halat, így az egyetlen kérdés mindössze annyi, hogy éppen milyen halat készítsünk, amikor olyanunk támad... A süllő nagyon különleges halunk, sokféleképpen elkészíthető. Ragyogó hófehér, szálkamentes húsa kicsiknek és nagyoknak egyaránt mennyei eledel. Gyakorlatilag egyetlen serpenyővel lakomát készíthetünk belőle. A recept talán ad némi támpontot hozzá...