Spárgamimóza (Asparagus Mimosa)
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g zöldspárga35 kcal
-
120g főtt tojás186 kcal
-
3g fehérborecet0 kcal
-
3 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
331
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
240g főtt tojás372 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
662
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
63.9g zöldspárga9 kcal
-
30.7g főtt tojás48 kcal
-
0.6g fehérborecet0 kcal
-
1.3g dijoni mustár1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
3.1g olívaolaj27 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
85
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 19.2 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 448 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1387 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 303 mg
-
Nátrium 886 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 259.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 104 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 382 mg
-
Retinol - A vitamin: 178 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 802 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1673 micro
Összesen
331
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 38.3 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 895 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2774.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 1773 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 518.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 491 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 209 micro
-
K vitamin: 162 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 288 micro
-
Kolin: 763 mg
-
Retinol - A vitamin: 355 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1605 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3346 micro
Összesen
662
kcal
- 6% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 205 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 427 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
-
1 csomag zöldspárga
-
4 db főtt tojás
-
1 ek fehérborecet
-
2 tk dijoni mustár
-
0.5 tk só
-
0.3 tk bors
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
- A spárgánkat tisztítsuk meg: a fás részeket roppantsuk le, a szárak alsó részét egy zöldséghámozóval meg is pucolhatjuk.
- Készítsünk elő egy tál jeget és hideg vizet. Keressünk egy akkora edényt, amiben a spárgák kényelmesen elférnek, majd töltsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá két teáskanál sót. Ha forr a víz, csökkentsük a hőt, és kezdjük el párolni benne a spárgánkat, amíg puha nem lesz, ez nagyjából 6-8 perc lehet.
- Ezután egy fogó segítségével emeljük ki a spárgát a párolásból, és tegyük át őket a hideg vízzel és jéggel teli tálunkba. Mártóztassunk meg benne őket 2-3 percig, majd a lehűlt spárgáinkat tegyünk ki egy tetszőleges tálra pihenni. (Párolás helyett vagy mellett grillen vagy serpenyőben kevés olajon át is süthetjük a spárgát.)
- A vinaigrette elkészítéséhez fogjunk egy kis keverőtálat, majd mérjük/öntsük bele a fehérborecetet, a dijoni mustárt (egy csepp citrom is mehet bele, ha még savanyúbban szeretjük), sót, borsot. Egy habverő segítségével dolgozzuk össze őket, majd lassan, apránként adjuk hozzá az olívaolajat is. A habverővel addig keverjük, amíg emulgeálódnak az összetevők.
- A tojásokat főzzük keményre 9 perc alatt. Ha még tökéletesebb tojásélményt szeretnénk, akkor egy percig hagyjuk őket a gyöngyöző forrásvízben főni, majd vegyük tűzről (vagy vegyük vissza a legkisebb egységre a hőt alattuk), és 10 percig lefedve hagyjuk keményre főni. Ezzel a módszerrel - ellentétben a folyamatos főzéssel - nem változik gumiállagúvá a tojássárgája, nedvesebb és lágyabb marad.
- A tojásfőzés után hideg vízben hűtsük le őket, majd megpucoljuk, és egy közepes lyukú szitán vagy reszelőn átpréseljük/lereszeljük a tojásokat. Ez a tojásmimóza.
- Tálaláshoz a spárgáinkat meglocsoljuk (egy evőkanállal rákanalazzuk) a vinaigrette-et, ráhalmozzuk a tojást, majd friss petrezselyemzölddel, sópehellyel megszórjuk.
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1542
- Feltöltés dátuma: 2021. május 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Ha Franciaországról beszélünk, akkor a „mimóza” szó a keményen főtt tojásokra vonatkozik, és ez a recept nem csak lehetőséget ad arra, hogy egyszerre megedzük vele a zöldséghámozónkat és a reszelőnket/szitánkat a tojásnyomáskor, hanem a spárga felhasználásához is az egyik legelőkelőbb felhasználást is nyújtja. A keményre főtt tojás pedig nemcsak díszítésre szolgál, annak ellenére, hogy ezt az időtálló, klasszikus ételt megjelenése miatt a gyönyörű sárga és fehér színű mimózavirághoz szokták hasonlítani. A főtt kemény tojást aprításához használjunk rozsdamentes acélszitát, hogy fényes és puha tojásköretet kapjunk a spárga mellé. Készíts hozzá mennyei vinaigrette öntetet, és élvezd a tavaszi pompát!