r
Nosalty Logó

Sonkaszelet szőlőmártással

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
koszider
Sonkaszelet szőlőmártással
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Sonkaszelet

Szőlőmártás

1163
Kalória
34.7g
Fehérje
84.9g
Szénhidrátok
71.7g
Zsír
391.9g
Víz
175.5g
Koleszterin
2.7g
Rost
69.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 153 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 153 kcal

Elkészítés

Sonkaszelet

  1. Előzőleg készre főzött, vastagabb szeletre vágott füstölt húsból (sonkából, tarjából, csülökből) készítjük. Személyenként két szeletet számítsunk.
  2. A vajat felolvasztjuk, és átforrósítjuk benne a sonkaszeleteket, kicsit meg is pirítjuk. Ez 4-5 perc mindössze. Kiszedjük, félretesszük, melegen tartjuk.
  3. Elkészítjük a mártást. Lehetőleg nagy szemű csemegeszőlőből készítsük (a színe nem számít). A szőlőt leszemezzük, megmossuk, félbevágjuk. Ha sikerült mag nélkülit venni, nincs vele más gondunk, ha van benne mag, azt kipiszkáljuk.
  4. A mézet kikeverjük a borral, egy másik tálban pedig a tejszínt a keményítővel. Ha édes bort használunk, csak egy szűk evőkanál méz szükséges, ha a bor száraz, ízlés szerint édesítsük.
  5. A sonka sütése alól visszamaradt vajon felforrósítjuk a szőlőt, és kb. 5-7 percig sütjük. Jól át kell forrósodnia, de nem szabad szétfőnie! Ráöntjük a mézes bort, felforraljuk, és besűrítjük a tejszínnel. Sűrű, édeskés mártást kell kapnunk. (Ha nagyon édesnek ítéljük, cseppentsünk bele kevés citromlevet.)
  6. A kész fogást párolt rizzsel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

Ez egy kiváló étel akkor, ha füstölt sonkát vagy bármilyen füstölt húst főztünk, és már unjuk hidegen enni – azaz bevethető húsvétkor, de szilveszterkor is. Készíthető bármilyen füstölt húsrészből, sonkából, kötözött sonkából, tarjából, de akár csülökből is. Az átpirított hússzelet nagyszerű ízt ad az egyébként édeskés szőlőmártásnak – azt is el tudom képzelni, hogy bármilyen sült mellé elkészíthető a mártás, ha egy kis füstölt, húsos kolozsvári szalonnával indítjuk. Nagyszerű maradékmentő! Én most a lencseleveshez előre megfőzött kötözött sonkát vetettem be, príma január elseji ebéd lett belőle, ebből a szerencsehozó malacságból. Bor helyett pedig a buborékjából kifogyott, maradék pezsgőt hasznosítottam. A recept egy régebbi Príma Konyhából származik.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Nosalty-kvíz: Hány húsvéti ételt ismersz fel nagyon közelről?

A tavaszias, roskadásig megpakolt húsvéti asztalnál kevés szebb látvány van. Ilyenkor a foszlós kalács mellől nem maradhat el a házi sonka, a majonézes saláták végtelen repertoárja, a különféle vendégváró falatok, na meg valami édes, hogy teljes legyen a lakoma. Kvízünk felvonultatja a húsvét legikonikusabb fogásait, neked pedig közeli képekről kell felismerned őket!

Top Receptek

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!