Sonkaszelet szőlőmártással
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
Sonkaszelet
-
200g főtt sonka280 kcal
-
30g vaj215 kcal
Szőlőmártás
-
300g szőlő199 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
25g méz76 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
19 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
Sonkaszelet
-
200g főtt sonka280 kcal
-
30g vaj215 kcal
Szőlőmártás
-
300g szőlő199 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
25g méz76 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
19 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
Sonkaszelet
-
26.3g főtt sonka37 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
Szőlőmártás
-
39.5g szőlő26 kcal
-
13.2g fehérbor11 kcal
-
3.3g méz10 kcal
-
13.2g habtejszín38 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 34.7 g
Zsír
-
Összesen 71.7 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.9 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 391.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 493 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 475 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 220 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 34.7 g
Zsír
-
Összesen 71.7 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 353.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.9 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 391.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 493 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 475 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 220 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 46.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Sonkaszelet
- Előzőleg készre főzött, vastagabb szeletre vágott füstölt húsból (sonkából, tarjából, csülökből) készítjük. Személyenként két szeletet számítsunk.
- A vajat felolvasztjuk, és átforrósítjuk benne a sonkaszeleteket, kicsit meg is pirítjuk. Ez 4-5 perc mindössze. Kiszedjük, félretesszük, melegen tartjuk.
- Elkészítjük a mártást. Lehetőleg nagy szemű csemegeszőlőből készítsük (a színe nem számít). A szőlőt leszemezzük, megmossuk, félbevágjuk. Ha sikerült mag nélkülit venni, nincs vele más gondunk, ha van benne mag, azt kipiszkáljuk.
- A mézet kikeverjük a borral, egy másik tálban pedig a tejszínt a keményítővel. Ha édes bort használunk, csak egy szűk evőkanál méz szükséges, ha a bor száraz, ízlés szerint édesítsük.
- A sonka sütése alól visszamaradt vajon felforrósítjuk a szőlőt, és kb. 5-7 percig sütjük. Jól át kell forrósodnia, de nem szabad szétfőnie! Ráöntjük a mézes bort, felforraljuk, és besűrítjük a tejszínnel. Sűrű, édeskés mártást kell kapnunk. (Ha nagyon édesnek ítéljük, cseppentsünk bele kevés citromlevet.)
- A kész fogást párolt rizzsel tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2119
- Feltöltés dátuma: 2020. január 10.
Ajánló
Azzal a borral kísérjük, amivel a mártást főztük. Ezért ízlésünknek megfelelő, de minőségi bort használjunk hozzá. A szőlő színe miatt a fehérbor szerencsésebb, de vörös szőlő esetén rozéval is készíthetjük. Egy testes vörösbor talán túl sok ehhez a fogáshoz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy kiváló étel akkor, ha füstölt sonkát vagy bármilyen füstölt húst főztünk, és már unjuk hidegen enni – azaz bevethető húsvétkor, de szilveszterkor is. Készíthető bármilyen füstölt húsrészből, sonkából, kötözött sonkából, tarjából, de akár csülökből is. Az átpirított hússzelet nagyszerű ízt ad az egyébként édeskés szőlőmártásnak – azt is el tudom képzelni, hogy bármilyen sült mellé elkészíthető a mártás, ha egy kis füstölt, húsos kolozsvári szalonnával indítjuk. Nagyszerű maradékmentő! Én most a lencseleveshez előre megfőzött kötözött sonkát vetettem be, príma január elseji ebéd lett belőle, ebből a szerencsehozó malacságból. Bor helyett pedig a buborékjából kifogyott, maradék pezsgőt hasznosítottam. A recept egy régebbi Príma Konyhából származik.