Smørrebrød pácolt lazaccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
gravlax
-
50g lazac64 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g só0 kcal
-
1g koriander0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g cékla3 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
8g vodka19 kcal
-
15g kapor6 kcal
smørrebrød
-
33g rozskenyér86 kcal
-
17g krémsajt42 kcal
-
33g kígyóuborka5 kcal
-
0g csírák0 kcal
Összesen
292
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
gravlax
-
600g lazac762 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g só0 kcal
-
6g koriander1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
120g cékla35 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
100g vodka231 kcal
-
180g kapor77 kcal
smørrebrød
-
400g rozskenyér1036 kcal
-
200g krémsajt500 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
4g csírák2 kcal
Összesen
3502
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
gravlax
-
23.3g lazac30 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
7.8g só0 kcal
-
0.2g koriander0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4.7g cékla1 kcal
-
6.6g citrom1 kcal
-
3.9g vodka9 kcal
-
7g kapor3 kcal
smørrebrød
-
15.5g rozskenyér40 kcal
-
7.8g krémsajt19 kcal
-
15.5g kígyóuborka2 kcal
-
0.2g csírák0 kcal
Összesen
135
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7052.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 6714 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 112.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
292
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 178.3 g
Zsír
-
Összesen 88.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 276 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 84630.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 863 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 502 mg
-
Foszfor 2337 mg
-
Nátrium 80566 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 442.3 g
-
Cukor 229 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1353.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 948 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 220 mg
-
D vitamin: 2610 micro
-
K vitamin: 90 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 866 micro
-
Kolin: 659 mg
-
Retinol - A vitamin: 210 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 445 micro
-
β-crypt 135 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 367 micro
Összesen
3502
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3280.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 3123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
135
kcal
Hozzávalók
gravlax
-
60 dkg lazac
-
200 g cukor
-
200 g só
-
2 ek koriander
-
1 ek fekete bors
-
1 kis db cékla
-
1 db citrom
-
1 dl vodka
-
1 csokor kapor
smørrebrød
-
40 dkg rozskenyér
-
200 g krémsajt
-
1 db kígyóuborka
-
2 ek csírák
Elkészítés
gravlax
- A lazacot, ha kell, megnyúzzuk. A sót és a cukrot összekeverjük, és kiterített folpackra halmozzuk a felét.
- Mozsárban összetörjük a fekete borsot és a koriandert, majd a felét a cukor-só rétegre szórjuk.
- Lereszeljük a céklát és a citromhéját. Egy tálkába tesszük az aprított kaporral együtt, majd hozzáöntjük a vodkát és belefacsarjuk a citrom levét. Alaposan összekeverjük, a felét pedig a cukor-só rétegre halmozzuk.
- Jöhet végre a lazac, óvatosan ráhelyezzük az eddigi rétegekre. A tetejét megszórjuk a maradék koriander-bors mixszel, majd rákanalazzuk a céklás keverék másik felét, és amennyire lehet, elegyengetjük rajta. A rétegezést a cukor-só másik felével zárjuk.
- Ráhajtjuk a folpack lelógó részeit, majd az egészet alaposan és szorosan betekerjük több réteg folpackba.
- A "lazactéglát" egy edénybe vagy kis sütőformába tesszük, a tetejére pedig ráhelyezünk egy egyenes aljú dobozt, tálat vagy vágódeszkát. Súlyokat pakolunk a tetejére, így folyamatosan lenyomva a lazacszeletet.
- Az egészet hűtőbe tesszük legalább 1-2 napra. Ezalatt a só kivonja a nedvesség egy részét a lazacból, ami így érlelődik és tömörebbé válik.
- A kész gravlax tetejéről letöröljük a fűszereket és a sós keveréket, majd éles késsel vékonyan felszeleteljük.
smørrebrød
- A rozskenyeret felszeleteljük és megkenjük krémsajttal.
- Rápakoljuk a lazacszeleteket és a szeletelt uborkát. Csírákkal díszítjük és tálaljuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 638
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A smørrebrød szó szerint nyitott szendvicset jelent, és a dánok legismertebb szendvicskülönlegessége. A szendvics alapját szinte mindig valamilyen tömörebb rozskenyér adja, amit krémsajttal vagy vajjal megkennek, és mindenféle földi jóval megpakolnak. Mi most uborkával és egy hagyományos skandináv feltéttel, gravlax-szal díszítettük fel. A gravlax valójában nem más, mint a lazac hidegen pácolt elkészítési módja, a húst itt só és cukor keverékével érlelik hűtőben. Hogy még szebb legyen a végeredmény, egy céklát is a páchoz reszeltünk, így a lazacunk szép lila kérget kapott.