Sertésszűz Wellington módra
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 9% Zsír
Hús
-
167g sertés szűzpecsenye182 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g mustár0 kcal
Douxelles
-
117g csiperkegomba25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
33g sonka46 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összeállítás
-
92g leveles tészta340 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 9% Zsír
Hús
-
1000g sertés szűzpecsenye1090 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g mustár0 kcal
Douxelles
-
700g csiperkegomba149 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
200g sonka276 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összeállítás
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 9% Zsír
Hús
-
40.1g sertés szűzpecsenye44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
0g mustár0 kcal
Douxelles
-
28.1g csiperkegomba6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
8g sonka11 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összeállítás
-
22.1g leveles tészta82 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.8 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1313 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 523 mg
-
Nátrium 646 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 233.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 305 g
Zsír
-
Összesen 179.8 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 867 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7878.2 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 383 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 3140 mg
-
Nátrium 3875 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1401.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 171 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 91 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 1091 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 220 micro
- 15% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 56.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Hús
-
1 kg sertés szűzpecsenye
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
-
1 teáskanál mustár
Douxelles
-
70 dkg csiperkegomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 gerezd fokhagyma
-
kakukkfű ízlés szerint
-
20 dkg sonka
Összeállítás
-
2 csomag leveles tészta
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
Hús
- Az 1 kg sertésszűz nagyon ritka, ha nagyobbat veszünk, akkor is legalább kettőt kell venni, hogy elérjük a mennyiséget. Szóval madzaggal kötözzük össze egymással a két húst, hogy nagyjából hengert formázzanak. Inkább legyen vastagabb, mint hosszabb.
- Sózzuk, borsozzuk. Én tört tarkaborsot használok, szerintem ennek jobb az íze. Ha lehet, itt ne használjunk őrölt borsot, a tört jobban illik hozzá. Kicsit pihentessük a húst.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, jó forróra. A húst beletéve képezzünk kérget rá. Elég, ha csak megszürkül a hús felülete, nem kell hagyományos értelembe vett kérget sütni rá.
- Kivesszük a húst, és vékonyan bekenjük angol mustárral. Pihenni hagyjuk egy tányéron.
Douxelles
- Amíg pihen a hús, elkészítjük a douxelles-t. Barna csiperkét használjunk, kevesebb a víztartalma, keményebb. Ki lehet még próbálni erdei gombával is. A gombát sóval, borssal, fokhagymával aprítógépbe tesszük, és jól összeaprítjuk. Lehet késsel is próbálkozni, de tényleg nagyon apróra kell vágni.
- Egy serpenyőt felforrósítunk, és beletesszük a majdnem péppé aprított gombát. Erre azért van szükség, hogy a gombában lévő víz elpárologjon. Fontos, hogy nem pirítani akarjuk a gombát, hanem kiszárítani. Így az ízek koncentrálódnak, és nem mellesleg, nem fog szétázni az egész étel. Kakukkfüvet, csipetnyi szerecsendiót is teszünk bele.
- Ha elpárolgott a víz, akkor hagyjuk kihűlni.
Összeállítás
- Következik az összeállítás! Ehhez szükség lesz folpackra. Kitekerünk belőle egy darabot, majd erre fektetjük a sonkaszeleteket. Használhatunk pármait, serranot, hazait, bármilyet. Lényeg, hogy vékonyan legyen szeletelve. A szeleteket nagy átfedéssel fektetjük le.
- Erre jön a kihűlt gomba. Kb. 1 cm vastagon ráhalmozzuk a sonkára. Egy kanállal elegyengetjük. Jön a hús! Kb. az alsó harmadára fektetjük. Ne feledjük, hogy eljött az idő a kötözés megszüntetésének!
- A folpack segítségével szorosan feltekerjük a húsra a gombás, sonkás douxellest. Jó tanács: Ha a folpackból csak kihúzunk egy darabot, folyamatosan tudjuk vele körbe tekerni a húst. A fólia két végét fogva összecsavarjuk, mintha egy szaloncukrot készítenénk. Minél szorosabbra csavarjuk, annál inkább hengerformája lesz. Ekkor fog egyenletesen sülni. A csomagot min. 20 percre a hűtőbe helyezzük.
- A tésztákat szintén folpackra rakjuk, ugyanúgy mint a húsnál. Kb. 1 cm vastag tésztára lesz szükségünk. Házilag is el lehet készíteni, én boltban vásároltam. Akkora darab kell, hogy szélességben 3-4 centit túlnyúljon a húson, és pontosan körbeérje.
- A hűtőből kivett húst fólia nélkül a tésztára helyezzük. A tésztát szorosan feltekerjük rá a folpack segítségével. Ha körbeért, a felesleget levágjuk, és a fóliával szintén a szaloncukrot utánozva jó szorosan feltekerjük. Itt is a tökéletes hengeralak elérése a cél. Minimum 20 percre a hűtőbe helyezzük, hogy megszilárduljon. Ha egy éjszakára ott marad, az sem baj.
- A hűtőből kivéve kicsomagoljuk, majd tojássárgájával bekenjük. Egy kés hátával mintát húzunk a tésztára. Egy kicsit megsózzuk a tetejét, így ropogós lesz a tészta. 200 Fokra előmelegített sütőben, 35 percig sütjük. Ha kész, pár percet pihenni hagyjuk, így jobban fel lehet szeletelni. Fokhagymás krumplipüré nagyon jól illik hozzá.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 837
- Tegnapi nézettség: 92
- 7 napos nézettség: 813
- Össznézettség: 383405
- Feltöltés dátuma: 2015. november 15.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az ötlet Gordon Ramsay egyik receptjéből jött. Igazság szerint évek óta ácsingóztam, hogy namajdmostaztán ÉÉÉÉÉN!!! megcsinálom. Aham, aztán amikor megláttam a bélszín árát, összevetettem a pénztárcám kapacitásával, inkább hagytam az egészet kicsit érlelődni. Valamelyik nap viszont pont a Nosalty foglalkozott a Wellington bélszínnel, és alternatívaként szerepelt a csirkemelles, szűzpecsenyés stb. változat is. Hogy ez nekem miért nem jutott előbb eszembe!? Egy szó, mint száz, a következő vasárnapi ebédnél már ott virított is az asztalon. Mindenki nagyon meg volt vele elégedve, aki megkóstolta ódákat zengett róla! A párom mert volna mást mondani, én meg csak nem szidom magam, más nem evett belőle: :D Szóval drága kaja, kicsit macerás az elkészítése, de érdemes kipróbálni! Ja, ez nem az eredeti recept, kis módosítások vannak benne.