Sertéssült tárcsalevélben
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
A húshoz
-
250g sertéstarja465 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
83g só0 kcal
-
0g só0 kcal
A pácoláshoz
A sütéshez
-
71g napraforgó olaj626 kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
A húshoz
-
3000g sertéstarja5580 kcal
-
3000g burgonya1733 kcal
-
1000g só0 kcal
-
0g só0 kcal
A pácoláshoz
-
30g mustár18 kcal
-
2g bors5 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
A sütéshez
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
A húshoz
-
37.4g sertéstarja70 kcal
-
37.4g burgonya22 kcal
-
12.5g só0 kcal
-
0g só0 kcal
A pácoláshoz
-
0.4g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.1g napraforgó olaj9 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
A sütéshez
-
10.6g napraforgó olaj94 kcal
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 109.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 33353.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 592 mg
-
Nátrium 32490 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 326.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 75 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 208 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 573.5 g
Zsír
-
Összesen 1309.2 g
-
Telített zsírsav 253 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 589 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 390 g
-
Koleszterin 1860 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400244.5 g
-
Cink 101 mg
-
Szelén 814 mg
-
Kálcium 1116 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1159 mg
-
Foszfor 7101 mg
-
Nátrium 389886 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 414.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 3917.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 22 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 391 mg
-
C vitamin: 460 mg
-
D vitamin: 900 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 18 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 152 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 342 micro
-
Kolin: 2491 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
- 9% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4986.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 4857 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
só ízlés szerint
A pácoláshoz
-
3 ek mustár
-
1 dl napraforgó olaj
A sütéshez
-
10 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A húshoz
- A hússzeleteket mindkét oldalán besózzuk és félretesszük.
- A fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymapréssel szétzúzzuk.
- Összekeverjük a mustárt, a borsot, a kipréselt fokhagymát az olajjal.
- A hússzeletek mindkét oldalát bekenjük a páccal, egy üvegtálba egymásra halmozzuk, és az esetleg kimaradt pácot ráöntjük.
- Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sürgős esetben is legalább 4 óra pácolás kell.
- Az újburgonyát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd olyan tálba rakjuk, amit nem mar meg a só, és asztali sóval alaposan megszórjuk.
- Időnként rázogatva megforgatjuk, és kb. fél óra elteltével megtisztítjuk. A munkálathoz érdemes gumikesztyűt használni, mert a só marja a bőrt, a burgonya pedig befogja.
- A sütésnél a tárcsa méretétől függ a betöltendő olaj mennyisége. Egy 60cm átmérőjű tárcsába 0,5l olaj szükséges.
- A tárcsalevélben felhevítjük az olajat, a hússzeleteket a forró olajba mártjuk, így nem fog ráragadni a tárcsalevélre. Megfordításkor is mindig bemártjuk a forró olajba a húsokat.
- A tárcsalevél közepén a forró olajban az újburgonyát aranybarnára sütjük. Természetesen másféle körettel is elkészíthető.
- Friss salátával együtt tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7364
- Feltöltés dátuma: 2012. március 20.
Ajánló
Kerti partihoz kiváló eszköz. Mindenféle zölségek, panírozott húsok, halak szabadban történő sütésére kiváló eszköz. Ellenjavalat: a sok kisgyerek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A tárcsalevél egy mezőgazdasági talajművelőgép, a tárcsás borona szerszáma, ami a földben a használat során erősen kopik. Maga az eszköz gépi kovácsolással készül, majd edzéssel keményítik. A használat közben az erős súrlódás tükörfényessé koptatja. Gasztronómiai felhasználása az 1980-as évektől kezdődik. A nagyteljesítményű gépeknél általában évente cserélik a tárcsaleveleket. Valószínűleg egy gépműhelyben egy kreatív szerelő kezdett először a lánghegesztő pisztollyal felhevített tárcsalevélben szalonnát sütni. Ezután az addig ócskavasként kezelt kopott szerszámok új életet kezdtek és komoly csereértéket képviseltek. Az én tárcsám némi rábeszélés és egy üveg pálinka átadása után került birtokomba. A tárcselevél közepén lévő négyszögletes nyílást behegesztettem, a mozgatás és tárolás megkönnyítésére fület is kapott. Rendsodrógép kerékfelnijéból készítettem tűzteret, amelynek három állítható magasságú lába van. Erre rakom rá a tárcsalevelet. Ma már a nagy barkácsáruházakban, vagy vásárokban különféle kialakításban vásárolhatóak az utángyártott, nem igazi tárcsák. Azonban ezek sütögetésre éppen úgy megfelelnek, mint az igaziak. Tisztításuk a bográcshoz hasonlóan homokkal súrolással történik. A tiszítás után a rozsdásodás ellen be kell zsírozni vagy olajozni.