Sertésbélszín wellington módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
280g sertés szűzpecsenye305 kcal
-
60g csiperkegomba13 kcal
-
60g laskagomba18 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
40g alaplé3 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
20g leveles tészta74 kcal
-
30g sonka41 kcal
-
4g vaj29 kcal
-
10g disznózsír90 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
635
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1400g sertés szűzpecsenye1526 kcal
-
300g csiperkegomba64 kcal
-
300g laskagomba88 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g leveles tészta371 kcal
-
150g sonka207 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
-
29 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
3171
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
54 kcal
-
10.7g csiperkegomba2 kcal
-
10.7g laskagomba3 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
7.1g alaplé0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
3.6g leveles tészta13 kcal
-
5.4g sonka7 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
1.8g disznózsír16 kcal
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
111
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.7 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 272 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1855.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 864 mg
-
Nátrium 722 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 353.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 148 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 328 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 477 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 599 micro
Összesen
635
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 363.4 g
Zsír
-
Összesen 138.4 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1361 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9279.7 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 502 mg
-
Kálcium 278 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 506 mg
-
Foszfor 4321 mg
-
Nátrium 3611 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1767.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 486 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 340 micro
-
K vitamin: 741 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 15 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 119 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 303 micro
-
Kolin: 1640 mg
-
Retinol - A vitamin: 289 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2385 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2994 micro
Összesen
3171
kcal
- 15% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
111
kcal
Hozzávalók
-
1.4 kg sertés szűzpecsenye
-
300 g csiperkegomba
-
300 g laskagomba
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek zsemlemorzsa
-
2 db tojás
-
20 g vaj
-
50 g disznózsír
-
0.5 evőkanál étkezési keményítő
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A szűzpecsenyéket hártyázzuk le.
- Hurokkötéssel kössük meg a húst olyan módon, hogy a "farok" részt fordítsuk vissza a "fej" irányába, majd rögzítsük. A könnyebb rögzítés érdekében a visszafordítás helyén ejtsünk egy vízszintes vágást. Így egy henger alakot fogunk kapni. Mindkét húsdarab esetében járjunk el így, majd sózzuk, borsozzuk is.
- A hagymát vágjuk finomra, a gombákat pedig 1x1 cm-es, vagy kisebb kockákra. Kevés zsíron pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kockázott gombát, és pirítsuk együtt tovább. Ha a gomba elfőtte a levét, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, majd tegyük félre hűlni.
- Egy serpenyőben hevítsünk kevés zsírt, és a kötözött szűzpecsenyéknek süssünk benne kérget. Ha kész, tegyük félre a húst hűlni.
- A kihűlt gombához adjunk két felvert tojást, majd lassú tűzön keverjük, amíg kenhető állagúvá válik. Adjunk hozzá zsemlemorzsát, ez elősegíti a megfelelő állag elérését.
- A kihűlt húst vonjuk be a gombapéppel, majd a szeletelt sonkával, végül a vajas tésztába csomagoljuk be. Villával néhányszor szurkáljuk meg a tésztát, hogy a keletkező gőzök eltávozhassanak, és a tészta ne repedjen szét sütés közben. Süssük, amíg a tészta megpirul.
- Készítsük el a pecsenyeszaftot: egy serpenyőben olvasszuk fel a "jus-t", dobjunk bele néhány gerezd fokhagymát (ízlés szerint egyéb fűszereket is felhasználhatunk), majd egy kevés keményítővel sűrítsük.
- A sütés végeztével pihentessük a húst rácson 15 percig, majd szeleteljük fel 1 cm vastag szeletekre.
- Tálaljuk a pecsenyeszafttal és tetszőleges körítéssel.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 201
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 50068
- Feltöltés dátuma: 2011. október 16.
Ajánló
Sütőben, héjában sült burgonyából készített pürét tálaltam köretnek. A jus helyett barnamártással és burgonyafánkkal is kifogástalan.
Receptjellemzők
Kornél
167 recept
Ez a wellington módozat egy másik elkészítési fajtája, hiszen az eredeti recept nem tartalmaz speck sonkát, illetve marhabélszínből készül. A sertésszűz manapság könnyebben elérhető, mint a bélszín, elsősorban anyagi okok révén, viszont nagyon ízletes étel kerekedhet a receptből így is.