Sárgabarackos piskótarolád
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
69g tojás87 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
10 kcal
-
13g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g sárgabarackdzsem139 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
275g tojás346 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g sárgabarackdzsem556 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
39g tojás49 kcal
-
14.2g finomliszt52 kcal
-
9.9g cukor38 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
7.1g tej4 kcal
-
0g só0 kcal
-
28.4g sárgabarackdzsem79 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 225 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.4 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 309 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1492.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 113 mg
-
Kálcium 248 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 625 mg
-
Nátrium 435 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.8 g
-
Cukor 180 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 257.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 387 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 742 mg
-
Retinol - A vitamin: 387 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1235 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Hozzávalók
-
5 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
7 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
20 dkg sárgabarackdzsem
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy csipet cukorral kissé felverjük. A fehérjéhez adjuk az összes többi cukrot, és felverjük. Laza habot készítünk, éppen csak a tartása meglegyen.
- Hozzáadjuk a sárgáját, óvatosan csíkosra keverjük, legjobb célszerszám a hablapát. Elkezdhetjük hozzáadni a lisztet, ezt legalább 3-4 részletben tegyük. Könnyen kenhető, sűrű, de tartással nem bíró habot készítsünk. A tojások méretétől függ, hogy pontosan mennyi lisztet vesz fel. Ha túl sűrű lett, kevés tejjel javíthatunk rajta, ha túl híg (tejszín állagú), akkor lisztet adjunk még hozzá.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük át a habot, majd egy tortakés vagy palacsintasütő-lapát segítségével egyengessük el. Szépen alakítsuk ki a sarkokat és a négyzet alakot; van időnk szépen dolgozni, amíg a 200 C-ra állított sütőnk bemelegszik.
- Az előmelegített sütőbe tesszük, és folyamatos felügyelet mellett 200-220 C fokon 5-9 perc alatt világosbarnára sütjük. Nagyon gyorsan elkészül, a teteje gyorsan bebarnul, ezért figyeljünk oda rá! Amint kész, azonnal vegyük ki a sütőből, pihentessük.
- Ha kissé meghűlt, egy másik sütőpapírt terítünk rá, és egy mozdulattal megfordítjuk. A meleg sütőpapírt óvatosan leválasztjuk az aljáról (ez az oldal lesz majd a piskótánk belseje).
- A lekvárt felforrósítjuk, ha híg lekvárral tudunk dolgozni, akkor csak a felét! Teljesen forrón a piskótára öntjük, és egy evőkanállal szétterítjük rajta. A hozzánk közelebb eső felére többet, és hátsó részére kevesebbet tegyünk, mert a feltekerésnél majd tolni fogja maga előtt a lekvárt.
- A még langyos piskótát az alatta lévő sütőpapír segítségével kezdjük el óvatosan és lassan feltekerni. (Ha kihűlt, pár percre tegyük vissza a még langyos sütőbe.) Lassan haladjunk, ne törjük meg a piskótát. Két mozdulatot ismételjük: 1. átemeljük a lekváron, 2. szorosabbra tekerjük.
- Ha elkészültünk, tekerjük bele a sütőpapírba, és a közepétől kifelé haladva óvatosan tekerjük szorosabbra még egy kicsit, egyengessük el, ha szükséges. A sütőpapírt konyharuhába tekerjük, és így 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a lekvár megszilárduljon és összefogja a piskótát, ami ettől majd szépen szeletelhető válik.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 261
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 99329
- Feltöltés dátuma: 2016. október 16.
Ajánló
Éles késsel szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk. A legjobb sűrű dzsemmel dolgozni, ami felmelegítve sem lesz teljesen folyós, mivel nem könnyű bent tartani kellően sok lekvárt a feltekerés során. Jó időzítéssel viszont sokat segíthetünk a dolgon: már a piskóta sütése előtt feltesszük a lekvárt, sütés után rögtön forrósítjuk, és a forró/kézmeleg piskótát lekvározzuk. Pár percet pihentetjük, így langyos lekvár-langyos piskóta párost tudunk feltekerni. A lekvárunk már kezd megszilárdulni, de a piskótánk még meleg, könnyen kezelhető, nehezebben törik meg. Ettől függetlenül óvatosan bánjunk vele! Szerintem így lehet elérni a legjobb végeredményt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Soklekváros, puha piskótás, már-már a békebeli klasszikus változat. Évszaktól és napszaktól függetlenül, kortalanul, korlátlan mennyiségben fogyasztható. Sosem tudok eleget sütni belőle, ezért szeretném megosztani veletek a receptjét.