r
Nosalty Logó

Sakk-matt torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pikowoman
Sakk-matt torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 456 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5492 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 267 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.5 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 456 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    278.6 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    1130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5635.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    1530 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    2169 mg
  • Nátrium
    1347 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690.2 g
  • Cukor
    540 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    640.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1767 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    244 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    207 micro
  • Kolin:
    775 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1703 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    768 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1283 micro
Összesen 5492 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 267 kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és a tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához 8 dkg cukrot adunk, és gépi habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor hozzáadjuk az 5 kanál vizet és teljesen krémesre, szinte fehéredésig folytatjuk a keverést.
  2. A fehérjét félig felverjük ugyancsak géppel (a habverőket teljesen letisztítva), hozzáadjuk a maradék 2 dkg cukrot, és kemény hab állagúra verjük.
  3. A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy kis tálba szitáljuk.
  4. Kézi keverővel dolgozunk tovább: a hab egyharmadával fellazítjuk a sárgája krémet, hozzáadjuk a lisztes keveréket, amivel szintén kicsit elkeverjük, majd a maradék fehérjével óvatosan egynemű masszává dolgozzuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt 25x35-ös tepsiben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőpapír leválasztása után kihűtjük, amennyiben szükséges a felszínét késsel kiigazítjuk. Az lenne a cél, hogy mindenhol azonos vastagságú tésztalapot kapjunk, amit hosszában 14 egyforma csíkra vágunk.
  6. Az alapkrémhez felolvasztjuk a margarint, amibe beledobjuk a fahéjat. Pár másodperc pirítás után hozzáadjuk a lisztet, felengedjük a vízzel és a tejjel. Egy evőkanál cukorral és csipet sóval ízesítjük. (Tulajdonképpen egy édes besamelt készítünk, ami pudingporból készült pudinggal is helyettesíthető.) A főzés végén a fahéjat eltávolítjuk.
  7. 25 dkg cukrot karamellizálunk vigyázva, hogy ne égjen meg! Óvatosan felengedjük 1 dl tejjel, és simára keverjük. Hozzáadjuk az alapkrémhez, és az egészet lehűtjük.
  8. A zselatint kevés vízben (kb. 4-5 ek) feloldjuk, és addig melegítjük, amíg átlátszó nem lesz. A tejszínhabot keményre verjük.
  9. A kihűlt krémhez először a zselatint keverjük hozzá, majd óvatosan a tejszínhabot is beleforgatjuk.
  10. Egy hosszúkás formát vagy alufóliából rögtönzött formát folpackkal kibélelünk, és egy vékony réteg krémet kenünk az aljára. Ebbe 5 csík tésztát nyomunk lehetőleg egymástól egyenlő távolságra. A keletkezett réseket kitöltjük krémmel, amire 4 csík tésztát helyezünk. Ismételjük a folyamatot. Lehet 4/3/4/3-as kiosztás is, mérettől függően "ki kell sakkozni".:) A legfelső szintet a korábban levágott tésztadarabkákkal befedjük. A tortát néhány órára hideg helyre tesszük.
  11. A csokit a margarinnal és az olajjal együtt felolvasztjuk, simára keverjük.
  12. 10 dkg cukrot karamellizálunk, hozzákeverjük az apróra tört mogyorót és egy darab alufóliára vagy márványlapra simítjuk. Ha kihűlt, egy kis zacskóba téve apró darabokra törjük (pl. húsklopfolóval).
  13. A megdermedt tortát tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és szép egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Az apró grillázzsal tetszés szerint díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35x6
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 124
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 19769
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 04.

Ajánló

Jó ajándék lehet a sakkot kedvelőknek és hidegburkolóknak!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Pikowoman 2 recept

Ezt a tortát a Haas játék apropóján találtam ki, ha véletlenül valaki már készített ilyet, akkor bocsi.:) Sajnos nem egy diétás recept, de ajánlom jó szívvel!

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...