Sakk-matt torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pikowoman
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
23g tojás29 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
4 kcal
-
3g víz0 kcal
A krémhez
-
4g margarin30 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
21g víz0 kcal
-
29g tej16 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
0g zselatin1 kcal
A díszítéshez
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
29 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
4g törökmogyoró26 kcal
Összesen
456
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
9g sütőpor5 kcal
-
46 kcal
-
40g víz0 kcal
A krémhez
-
50g margarin359 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
250g víz0 kcal
-
350g tej196 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
270g cukor1045 kcal
-
5g zselatin17 kcal
A díszítéshez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
Összesen
5492
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
13.4g tojás17 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
2 kcal
-
1.9g víz0 kcal
A krémhez
-
2.4g margarin17 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
12.1g víz0 kcal
-
17g tej10 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.7g habtejszín28 kcal
-
13.1g cukor51 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
A díszítéshez
-
4.9g étcsokoládé27 kcal
-
2.4g margarin17 kcal
-
1.9g napraforgó olaj17 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
2.4g törökmogyoró15 kcal
Összesen
267
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.5 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
456
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 80.7 g
Zsír
-
Összesen 278.6 g
-
Telített zsírsav 93 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 1130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5635.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 1530 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 411 mg
-
Foszfor 2169 mg
-
Nátrium 1347 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 690.2 g
-
Cukor 540 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 640.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1767 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 244 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 775 mg
-
Retinol - A vitamin: 1703 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 768 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1283 micro
Összesen
5492
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
267
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
5 db tojás
-
10 dkg cukor
-
10 dkg finomliszt
-
9 g sütőpor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 ek víz
A krémhez
-
5 dkg margarin
-
5 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
2 dl habtejszín
-
27 dkg cukor
-
1 ek zselatin
A díszítéshez
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg margarin
-
5 ek napraforgó olaj
-
10 dkg cukor
Elkészítés
A piskótához
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és a tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához 8 dkg cukrot adunk, és gépi habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor hozzáadjuk az 5 kanál vizet és teljesen krémesre, szinte fehéredésig folytatjuk a keverést.
- A fehérjét félig felverjük ugyancsak géppel (a habverőket teljesen letisztítva), hozzáadjuk a maradék 2 dkg cukrot, és kemény hab állagúra verjük.
- A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy kis tálba szitáljuk.
- Kézi keverővel dolgozunk tovább: a hab egyharmadával fellazítjuk a sárgája krémet, hozzáadjuk a lisztes keveréket, amivel szintén kicsit elkeverjük, majd a maradék fehérjével óvatosan egynemű masszává dolgozzuk.
- Sütőpapírral kibélelt 25x35-ös tepsiben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőpapír leválasztása után kihűtjük, amennyiben szükséges a felszínét késsel kiigazítjuk. Az lenne a cél, hogy mindenhol azonos vastagságú tésztalapot kapjunk, amit hosszában 14 egyforma csíkra vágunk.
- Az alapkrémhez felolvasztjuk a margarint, amibe beledobjuk a fahéjat. Pár másodperc pirítás után hozzáadjuk a lisztet, felengedjük a vízzel és a tejjel. Egy evőkanál cukorral és csipet sóval ízesítjük. (Tulajdonképpen egy édes besamelt készítünk, ami pudingporból készült pudinggal is helyettesíthető.) A főzés végén a fahéjat eltávolítjuk.
- 25 dkg cukrot karamellizálunk vigyázva, hogy ne égjen meg! Óvatosan felengedjük 1 dl tejjel, és simára keverjük. Hozzáadjuk az alapkrémhez, és az egészet lehűtjük.
- A zselatint kevés vízben (kb. 4-5 ek) feloldjuk, és addig melegítjük, amíg átlátszó nem lesz. A tejszínhabot keményre verjük.
- A kihűlt krémhez először a zselatint keverjük hozzá, majd óvatosan a tejszínhabot is beleforgatjuk.
- Egy hosszúkás formát vagy alufóliából rögtönzött formát folpackkal kibélelünk, és egy vékony réteg krémet kenünk az aljára. Ebbe 5 csík tésztát nyomunk lehetőleg egymástól egyenlő távolságra. A keletkezett réseket kitöltjük krémmel, amire 4 csík tésztát helyezünk. Ismételjük a folyamatot. Lehet 4/3/4/3-as kiosztás is, mérettől függően "ki kell sakkozni".:) A legfelső szintet a korábban levágott tésztadarabkákkal befedjük. A tortát néhány órára hideg helyre tesszük.
- A csokit a margarinnal és az olajjal együtt felolvasztjuk, simára keverjük.
- 10 dkg cukrot karamellizálunk, hozzákeverjük az apróra tört mogyorót és egy darab alufóliára vagy márványlapra simítjuk. Ha kihűlt, egy kis zacskóba téve apró darabokra törjük (pl. húsklopfolóval).
- A megdermedt tortát tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és szép egyenletesen bevonjuk a csokimázzal. Az apró grillázzsal tetszés szerint díszítjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35x6
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 19778
- Feltöltés dátuma: 2013. március 04.
Ajánló
Jó ajándék lehet a sakkot kedvelőknek és hidegburkolóknak!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Pikowoman
2 recept
Ezt a tortát a Haas játék apropóján találtam ki, ha véletlenül valaki már készített ilyet, akkor bocsi.:) Sajnos nem egy diétás recept, de ajánlom jó szívvel!