Sacher-torta Anyul konyhájából
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
17g vaj120 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
A töltelékhez
-
28 kcal
-
0g rum1 kcal
A tetejére
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
3g mandula15 kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
200g vaj1434 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
200g mandula1180 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
A töltelékhez
-
120g sárgabaracklekvár334 kcal
-
3g rum7 kcal
A tetejére
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
30g mandula177 kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
12.4g vaj89 kcal
-
15.5g cukor60 kcal
-
27.3g tojás34 kcal
-
12.4g mandula73 kcal
-
6.2g étcsokoládé34 kcal
-
7.4g finomliszt27 kcal
A töltelékhez
-
7.4g sárgabaracklekvár21 kcal
-
0.2g rum0 kcal
A tetejére
-
6.2g étcsokoládé34 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
1.9g mandula11 kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 166 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.6 g
Zsír
-
Összesen 424.2 g
-
Telített zsírsav 185 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 169 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 1994 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5419 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 976 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 991 mg
-
Foszfor 2498 mg
-
Nátrium 712 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 592.4 g
-
Cukor 416 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 400.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2334 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 66 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 347 micro
-
Kolin: 1329 mg
-
Retinol - A vitamin: 2297 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 456 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2034 micro
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg vaj
-
25 dkg cukor
-
8 db tojás
-
10 dkg étcsokoládé
-
12 dkg finomliszt
A töltelékhez
-
6 ek sárgabaracklekvár
A tetejére
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- 10 dkg étcsokoládét összeolvasztunk 5 dkg vajjal és kihűtjük. (Dédnagymamám recepteskönyvében 5 borda csokoládé szerepelt, amit a cirkalmas írásnak köszönhetően akár 5 hordának is olvashatnánk, de egész hordányi csokoládéról, ráadásul mindjárt ötről talán mégsem lehet szó). Ha vastagtalpú acéllábost és lassú tüzet választunk, akkor eltekinthetünk a vízgőz felett való bohóckodástól, nem lesz szemcsés a csokoládénk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a kapcsos tortaformát kivajazzuk.
- Elválasztjuk a tojásokat és két külön tálba tesszük őket. Összekeverjük a mixer segítségével a vajat a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is, jól elkeverjük a masszát. Hozzátesszük az olvasztott étcsokoládét, a darált mandulát vagy diót (az eredeti receptben mandula van, a mi kertünkben viszont 7 diófa, és mondhatom, dióval sem megvetendő a sütemény), majd a 12 dkg lisztet. A tojásfehérjéket felverjük habnak és ezt is a tésztához adjuk. Először csak az egyharmadát, szépen óvatosan, hogy össze ne törjön, így fellazítjuk a tojássárgás masszát. Majd a maradék tojáshabot is hozzákeverjük.
- Lassú tűzön, 150 fokon 60-65 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy rácson pihentetjük egy 1/4 órát, majd kiszedjük a tortaformából és megvárjuk, amíg tejesen kihűl.
- Elfelezzük a tortakarikát, és jóféle baracklekvárral megkenjük a közepét, a tetejét és az oldalát is (ezek szerint Dédnagyanyó Demeléknél járt). Opcionálisan meglocsolhatjuk rum(aromá)val – amiről az eredeti receptben ugyan szó sem volt, de ennyire lehet rebellis a magyar konyhaművész.
- A már ismert módon összeolvasztunk 10 dkg étcsokoládét 5 dkg margarinnal, majd bevonjuk vele a tortát. Ha nagyon folyna, akkor csináljuk két menetben: kenjük meg a felével, majd tegyük a tortánkat a hűtőbe. Ha megdermedt a csokoládé, jöhet rá a második fele. (Szeretem, ha rusztikusan egyenetlen marad a csokoládé-felület.)
- Ha kész vagyunk a torta bevonásával (ne felejtsünk el némi csokoládét hagyni a lábos alján az arra járó kotnyeleskedőknek), tegyük a tortát a hűtőbe 10-15 percre, amíg a csokoládé szilárdulni kezd, de még nem teljesen kemény. Ekkor tegyünk bele mandula, vagy diószemeket díszítésnek. Született feleségek gondoskodhatnak csokoládémintákról is.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 162
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 31049
- Feltöltés dátuma: 2012. november 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dédnagymamám receptje. Sacher ist sicher, azaz a Sacher-tortával biztosra lehet menni. Csak az a bizonytalan, hogy mi is a Sacher torta igazi receptje. Üzleti titok, melyet a Sacher Hotel, az eredeti Sacher-torta (Original Sacher-Torte) birtokosa hétpecsét alatt őriz. Megküzdött az „eredeti” jelző használatáért, bírósági per zajlott abban a kérdésben, hogy ki árulhatja ezzel a névvel a finomságot. Történt ugyanis, hogy a magyar történelemben egyáltalán nem dicső szerepet játszó Metternich herceg 1832-ben azt a parancsot adta szakácsának, hogy valamilyen emlékezetes desszerttel lepje meg a vendégeket. A főszakács azonban megbetegedett és 16 éves segédje megkapta élete nagy lehetőségét, amivel élni is tudott: Franz Sacher megalkotta a Sacher-tortát. Franz az Eszterházyaknál Pozsonyban és Pest-Budán töltött inasévek után Demel udvari cukrásznál helyezkedett el, és ott tökéletesítette élete főművét. Ott is és a később megalapított Hotel Sacherben is eredeti Sacher-tortaként kezdték árulni a süteményt. Persze, hogy per lett belőle, tanúként szerepelt az a törzsvendég, aki saját fáradtságát nem kímélve, mindkét helyen meglehetősen sok időt töltött a torta tanulmányozásával. A per során vizsgálat alá vonták a készítési eljárást: volt-e a tortában középen lekvárcsík, margarinnal, vagy vajjal kell-e készíteni azt? Az eljárás meglehetősen sokáig tartott, végül is 1963-ban peren kívül sikerült megegyezniük a feleknek abban, hogy az Eredeti Sacher-Torta címet a Hotel Sacher birtokolhatja, míg az Eduard-Sacher-Torta nevet a Demel cukrászda használhatja (a kissé zűrzavaros történetben Franz leszármazottja, Eduard magával vitte a Demelbe a tortakészítés mikéntjét). A köznyelv persze gyorsan elkeresztelte Echte-Sacher-Torténak (Igazi Sacher-Torta) a süteményt, melyet időközben a Demels’s Sacher-Torte (a Demel Sacher-tortája) néven árusítanak. És hogy mi is lehet a Sacher-torta titka? Egyesek szerint nem az összetevőkben kell keresni (maga az elkészítés is meglehetősen egyszerű), hanem a csokoládémázban, amit a Hotel háromféle, köztük lübecki és belga csokoládéból készít. A Hotel Sacher a tortát kissé túlcukrozott tejszínhab kupac társaságában, egy igazi, az Original Sacher Café kínálatából származó Wiener Melange mellett ajánlja elfogyasztani. Az én receptem dédnagymamám szupertitkosnak egyáltalán nem mondható szakácskönyvéből származik. Hogy honnan fürkészhette ki az elkészítés mikéntjét, ezt nem tudom, de az biztos, hogy Magyarország Bécshez legközelebb eső szegletében élt… És hogy mennyire hathat a hely szelleme, mi sem bizonyítja jobban, mint az a párbeszéd, amit a Hotel Sacher elvitelre kínált Sacher-tortájáért való sorbanállás során hallottam. (Megjegyzem, az elegáns bordó papírtasak, arany S-betűvel az oldalán, melyben a tortát megkaptuk, meglehetősen tartósnak bizonyult ernyő-uzsonna-könyv-szállító funkcióban is). Két jó bécsi, egy fiatalember és egy csinos fiatal nő állt a hátunk mögött. Wieviel kaufen wir uns? (Mennyit vegyünk magunknak?) – kérdezte a fiú. Gibt es noch so was, wie „uns”? (Van még olyan, hogy „nekünk”?) – kérdezte a lány. Mondhatom, hogy a legfurcsább szakítós szöveg volt, amit valaha is hallottam. Reménykedem benne, hogy ahogy a Hotel Sacher és a Demel, a fiatal pár is megegyezett végül.