Runeberg torta
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
Tésztához
-
14g tojás17 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
5 kcal
-
1g amarettó3 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
Cukorsziruphoz
Díszítéshez
-
38g málnadzsem104 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
2g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
Tésztához
-
55g tojás69 kcal
-
40g barna cukor152 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
19 kcal
-
3g amarettó10 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
Cukorsziruphoz
Díszítéshez
-
150g málnadzsem417 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
Tésztához
-
7.1g tojás9 kcal
-
5.2g barna cukor20 kcal
-
1.9g cukor8 kcal
-
12.9g vaj93 kcal
-
6.5g habtejszín19 kcal
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6.5g mandula38 kcal
-
0.6g vaníliás cukor3 kcal
-
0.4g amarettó1 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
Cukorsziruphoz
Díszítéshez
-
19.4g málnadzsem54 kcal
-
3.6g porcukor14 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 309.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 221 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 128.5 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 451 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1237 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 290 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 531 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 380.2 g
-
Cukor 265 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 216.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 902 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 222 mg
-
Retinol - A vitamin: 885 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 262 micro
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 160 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.2 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Hozzávalók
Tésztához
-
1 db tojás
-
40 g barna cukor
-
15 g cukor
-
100 g vaj
-
50 ml habtejszín
-
100 g finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
50 g mandula
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
1 teáskanál amarettó
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
Cukorsziruphoz
Díszítéshez
-
150 g málnadzsem
-
4 ek porcukor
-
1 ek víz
-
5 csepp citromlé
Elkészítés
Tésztához
- A lisztet, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük egy kisebb tálban, és hozzáreszeljük a narancs héját.
- A tojást, a cukrot, a likört, a felolvasztott vajat és a tejszínt habosra keverjük.
- A mandulás lisztkeveréket óvatosan és apránként a vajas masszába dolgozzuk, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk.
- A henger alakú sütőformákat kivajazzuk, majd a tésztát egyenlő részben elosztjuk. Sütőbe helyezzük. (Nem baj, hogyha nincsen otthon olyan henger alakú sütőformánk, amilyen a finneknek. Kisebb formákba, vagy esetleg muffin formákba is tölthetjük a tésztát, akkor értelemszerűen kisebb tortácskákat kapunk.)
Cukorsziruphoz
- A még meleg tortácskák tetejét kb. 0,5-1 cm mélyen kiskanállal kivájjuk, ami azt a célt szolgálja, hogy a málnadzsemet késöbb be tudjuk tölteni.
- Összeforraljuk a cukorszirup hozzávalóit, majd a tortákat beleforgatjuk. (Gyorsan járjon a kezünk és igyekezzünk, hogy a torta minden részét érje a szirup, de túl sokáig se áztassuk).
- Ha marad a szirupból, azt nyugodtan a torták tetejére locsolhatjuk és várjunk, amíg a tészta beszív mindent.
Díszítéshez
- Tegyük félre a sütiket pár órára állni, majd a kikanalazott üregeket bőven töltsük be málnadzsemmel.
- A porcukorból, vízből és kevés citromléből kikeverjük a díszítő cukormázat, és ezt egy zacskóba töltjük.
- A málnadzsem köré gyűrűszerűen cukormázat rajzolunk.
- Pár óra erejére, vagy akár egy éjszakára pihentetni hagyjuk, akkor érnek igazán össze a mennyei ízek
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2897
- Feltöltés dátuma: 2015. április 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Már 4 éve itt élek Finnországban, és szégyenszemre nem készítettem még el Finnország leghíresebb és legtradicionálisabb süteményét. Sőt, kénytelen vagyok azt is bevallani, hogy 3 évig még csak nem is kóstoltam... Idén februárban, a Runerberg torták főszezonjában végre összeszedtem magam és elkészítettem. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ami a cukrász-gasztronómiában a magyaroknak a Dobos torta, vagy a Somlói galuska, az a finneknek egyértelműen a Runerberg torta. Egy kis érdekesség és történelem a Wikipédia nyomán: "A Runeberg torta (finn nyelven: Runebergintorttu, svédül: Runebergstårta) egy közkedvelt finn sütemény. Sajátos ízvilágát a tésztájában található mandula és amarettólikőr adja, míg szemet gyönyörködtető megjelenését a tetejére kerülő málnadzsem és cukorgyűrű biztosítja. Nevét Johan Ludvig Runebergröl (1804. február 5., Jakobstad – 1877 május 6., Porvoo), a finn nemzeti költőről kapta, aki a legenda szerint annyira rajongott a kis tortácskákért, hogy minden reggel azokat fogyasztotta. A süteményt főleg január elejétől február 5-ig, a költő születésnapjáig fogyasztják a finnek nagy mennyiségben, de a nagyobb cukrászdákban egész évben kapható. Származása: A torta receptjére Frederika Runebergnek, a költő feleségének 1850-es években írt receptkönyvében bukkantak rá. Később azonban bebizonyosodott, hogy egy porvoói cukrászmester, Lars Astenius már korábban készített hasonló tortácskákat. A 2009-ben, Culinary Porvoo címen kiadott, helyi specialitásokat tartalmazó szakácskönyvben hivatalosan mindkettőjüket megjelölik forrásként. Frederika receptkönyvét ma a Porvoói Múzeumban őrzik. A Runeberg torta nagyon népszerű sütemény, nem csak Finnországban, hanem Skandinávia többi országában is, így több különböző recept is létezik az elkészítésére. Az alábbiakban a Porvooban eredetiként jegyzett recept olvasható. A Runeberg tortákat 90 ml űrtartalmú, kifejezetten erre a célra gyártott henger alakú sütőformákban készítik. Kávé vagy tea mellé fogyasztják."