r
Nosalty Logó

Runeberg torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Runeberg torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 697 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 2782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 361 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 697 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    29.7 g

Zsír

  • Összesen
    128.5 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    451 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1237 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    531 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    380.2 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    902 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    885 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 2782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 361 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük egy kisebb tálban, és hozzáreszeljük a narancs héját.
  2. A tojást, a cukrot, a likört, a felolvasztott vajat és a tejszínt habosra keverjük.
  3. A mandulás lisztkeveréket óvatosan és apránként a vajas masszába dolgozzuk, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk.
  4. A henger alakú sütőformákat kivajazzuk, majd a tésztát egyenlő részben elosztjuk. Sütőbe helyezzük. (Nem baj, hogyha nincsen otthon olyan henger alakú sütőformánk, amilyen a finneknek. Kisebb formákba, vagy esetleg muffin formákba is tölthetjük a tésztát, akkor értelemszerűen kisebb tortácskákat kapunk.)

Cukorsziruphoz

  1. A még meleg tortácskák tetejét kb. 0,5-1 cm mélyen kiskanállal kivájjuk, ami azt a célt szolgálja, hogy a málnadzsemet késöbb be tudjuk tölteni.
  2. Összeforraljuk a cukorszirup hozzávalóit, majd a tortákat beleforgatjuk. (Gyorsan járjon a kezünk és igyekezzünk, hogy a torta minden részét érje a szirup, de túl sokáig se áztassuk).
  3. Ha marad a szirupból, azt nyugodtan a torták tetejére locsolhatjuk és várjunk, amíg a tészta beszív mindent.

Díszítéshez

  1. Tegyük félre a sütiket pár órára állni, majd a kikanalazott üregeket bőven töltsük be málnadzsemmel.
  2. A porcukorból, vízből és kevés citromléből kikeverjük a díszítő cukormázat, és ezt egy zacskóba töltjük.
  3. A málnadzsem köré gyűrűszerűen cukormázat rajzolunk.
  4. Pár óra erejére, vagy akár egy éjszakára pihentetni hagyjuk, akkor érnek igazán össze a mennyei ízek
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2897
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Runeberg torta
Auringonkukka 61 recept

Már 4 éve itt élek Finnországban, és szégyenszemre nem készítettem még el Finnország leghíresebb és legtradicionálisabb süteményét. Sőt, kénytelen vagyok azt is bevallani, hogy 3 évig még csak nem is kóstoltam... Idén februárban, a Runerberg torták főszezonjában végre összeszedtem magam és elkészítettem. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ami a cukrász-gasztronómiában a magyaroknak a Dobos torta, vagy a Somlói galuska, az a finneknek egyértelműen a Runerberg torta. Egy kis érdekesség és történelem a Wikipédia nyomán: "A Runeberg torta (finn nyelven: Runebergintorttu, svédül: Runebergstårta) egy közkedvelt finn sütemény. Sajátos ízvilágát a tésztájában található mandula és amarettólikőr adja, míg szemet gyönyörködtető megjelenését a tetejére kerülő málnadzsem és cukorgyűrű biztosítja. Nevét Johan Ludvig Runebergröl (1804. február 5., Jakobstad – 1877 május 6., Porvoo), a finn nemzeti költőről kapta, aki a legenda szerint annyira rajongott a kis tortácskákért, hogy minden reggel azokat fogyasztotta. A süteményt főleg január elejétől február 5-ig, a költő születésnapjáig fogyasztják a finnek nagy mennyiségben, de a nagyobb cukrászdákban egész évben kapható. Származása: A torta receptjére Frederika Runebergnek, a költő feleségének 1850-es években írt receptkönyvében bukkantak rá. Később azonban bebizonyosodott, hogy egy porvoói cukrászmester, Lars Astenius már korábban készített hasonló tortácskákat. A 2009-ben, Culinary Porvoo címen kiadott, helyi specialitásokat tartalmazó szakácskönyvben hivatalosan mindkettőjüket megjelölik forrásként. Frederika receptkönyvét ma a Porvoói Múzeumban őrzik. A Runeberg torta nagyon népszerű sütemény, nem csak Finnországban, hanem Skandinávia többi országában is, így több különböző recept is létezik az elkészítésére. Az alábbiakban a Porvooban eredetiként jegyzett recept olvasható. A Runeberg tortákat 90 ml űrtartalmú, kifejezetten erre a célra gyártott henger alakú sütőformákban készítik. Kávé vagy tea mellé fogyasztják."

Hozzávalók

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...