r
Nosalty Logó

Runeberg torta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Auringonkukka
Runeberg torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

697
Kalória
7.4g
Fehérje
95g
Szénhidrátok
32.1g
Zsír
54.2g
Víz
112.6g
Koleszterin
2.4g
Rost
66.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 697 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 2782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tésztához

Cukorsziruphoz

Díszítéshez

Összesen 361 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    54.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    221 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 697 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    29.7 g

Zsír

  • Összesen
    128.5 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    451 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1237 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    531 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    380.2 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    216.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    902 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    885 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 2782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 361 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük egy kisebb tálban, és hozzáreszeljük a narancs héját.
  2. A tojást, a cukrot, a likört, a felolvasztott vajat és a tejszínt habosra keverjük.
  3. A mandulás lisztkeveréket óvatosan és apránként a vajas masszába dolgozzuk, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk.
  4. A henger alakú sütőformákat kivajazzuk, majd a tésztát egyenlő részben elosztjuk. Sütőbe helyezzük. (Nem baj, hogyha nincsen otthon olyan henger alakú sütőformánk, amilyen a finneknek. Kisebb formákba, vagy esetleg muffin formákba is tölthetjük a tésztát, akkor értelemszerűen kisebb tortácskákat kapunk.)

Cukorsziruphoz

  1. A még meleg tortácskák tetejét kb. 0,5-1 cm mélyen kiskanállal kivájjuk, ami azt a célt szolgálja, hogy a málnadzsemet késöbb be tudjuk tölteni.
  2. Összeforraljuk a cukorszirup hozzávalóit, majd a tortákat beleforgatjuk. (Gyorsan járjon a kezünk és igyekezzünk, hogy a torta minden részét érje a szirup, de túl sokáig se áztassuk).
  3. Ha marad a szirupból, azt nyugodtan a torták tetejére locsolhatjuk és várjunk, amíg a tészta beszív mindent.

Díszítéshez

  1. Tegyük félre a sütiket pár órára állni, majd a kikanalazott üregeket bőven töltsük be málnadzsemmel.
  2. A porcukorból, vízből és kevés citromléből kikeverjük a díszítő cukormázat, és ezt egy zacskóba töltjük.
  3. A málnadzsem köré gyűrűszerűen cukormázat rajzolunk.
  4. Pár óra erejére, vagy akár egy éjszakára pihentetni hagyjuk, akkor érnek igazán össze a mennyei ízek

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Már 4 éve itt élek Finnországban, és szégyenszemre nem készítettem még el Finnország leghíresebb és legtradicionálisabb süteményét. Sőt, kénytelen vagyok azt is bevallani, hogy 3 évig még csak nem is kóstoltam... Idén februárban, a Runerberg torták főszezonjában végre összeszedtem magam és elkészítettem. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ami a cukrász-gasztronómiában a magyaroknak a Dobos torta, vagy a Somlói galuska, az a finneknek egyértelműen a Runerberg torta. Egy kis érdekesség és történelem a Wikipédia nyomán: "A Runeberg torta (finn nyelven: Runebergintorttu, svédül: Runebergstårta) egy közkedvelt finn sütemény. Sajátos ízvilágát a tésztájában található mandula és amarettólikőr adja, míg szemet gyönyörködtető megjelenését a tetejére kerülő málnadzsem és cukorgyűrű biztosítja. Nevét Johan Ludvig Runebergröl (1804. február 5., Jakobstad – 1877 május 6., Porvoo), a finn nemzeti költőről kapta, aki a legenda szerint annyira rajongott a kis tortácskákért, hogy minden reggel azokat fogyasztotta. A süteményt főleg január elejétől február 5-ig, a költő születésnapjáig fogyasztják a finnek nagy mennyiségben, de a nagyobb cukrászdákban egész évben kapható. Származása: A torta receptjére Frederika Runebergnek, a költő feleségének 1850-es években írt receptkönyvében bukkantak rá. Később azonban bebizonyosodott, hogy egy porvoói cukrászmester, Lars Astenius már korábban készített hasonló tortácskákat. A 2009-ben, Culinary Porvoo címen kiadott, helyi specialitásokat tartalmazó szakácskönyvben hivatalosan mindkettőjüket megjelölik forrásként. Frederika receptkönyvét ma a Porvoói Múzeumban őrzik. A Runeberg torta nagyon népszerű sütemény, nem csak Finnországban, hanem Skandinávia többi országában is, így több különböző recept is létezik az elkészítésére. Az alábbiakban a Porvooban eredetiként jegyzett recept olvasható. A Runeberg tortákat 90 ml űrtartalmú, kifejezetten erre a célra gyártott henger alakú sütőformákban készítik. Kávé vagy tea mellé fogyasztják."

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Aludttejes prósza lekvárral

Az egyik legkülönlegesebb régies recept, ami aludttejet használ, az a prósza. Ez tulajdonképpen egyfajta tejpite, aminek a tésztája végtelenül egyszerű, az elkészítése pedig még annál ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!