A legegyszerűbb rozmaringos sárgabaracklekvár
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
Sárgabaracklekvár
-
3 kg sárgabarack
-
800 g cukor
-
70 g pektin
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
3 szál rozmaring
391
Kalória
3.3g
Fehérje
98.3g
Szénhidrátok
1g
Zsír
204g
Víz
-
Koleszterin
5.4g
Rost
88.1g
Cukor
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Sárgabaracklekvár
-
250g sárgabarack112 kcal
-
67g cukor258 kcal
-
6g pektin19 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
Összesen
391
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Sárgabaracklekvár
-
3000g sárgabarack1339 kcal
-
800g cukor3096 kcal
-
70g pektin228 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
Összesen
4695
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
Sárgabaracklekvár
-
76.7g sárgabarack34 kcal
-
20.5g cukor79 kcal
-
1.8g pektin6 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
-
0.5g rozmaring1 kcal
Összesen
120
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.3 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 204 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 226 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 2544 micro
-
β-crypt 242 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
Összesen
391
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1616.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 443 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 300 mg
-
Foszfor 659 mg
-
Nátrium 182 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1179.1 g
-
Cukor 1057 mg
-
Élelmi rost 65 mg
Víz
-
Összesen 2448.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2709 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 291 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 279 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 530 micro
-
β-karotin 30523 micro
-
β-crypt 2902 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2486 micro
Összesen
4695
kcal
- 1% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 41.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 780 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
120
kcal
Elkészítés
Sárgabaracklekvár
- A barackot sokan leforrázzák és meghámozzák a lekvárfőzés előtt, mi viszont most rajta hagyjuk a héját. Így nem kevés macerát spórolunk meg, ráadásul a barackhéjban található pektin a sűrűsödésben is segíteni fog.
- A sárgabarackokat főzés előtt mossuk meg alaposan, majd szedjük őket szűrőbe, és csepegtessük le.
- A barackokat vágjuk félbe, szedjük ki a magjaikat, majd daraboljuk fel.
- A darabolt barackokat tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, és alaposan keverjük össze. Fedjük le, és alacsony lángon, nagyjából fél óra alatt főzzük puhára.
- Ha csomómentes, egynemű lekvár a célunk, mindenképpen érdemes leturmixolni, vagy akár át is passzírozni.
- Jöhet bele a friss zöldfűszer is, esetünkben a rozmaring. Majd vágjunk fel egy citromot, facsarjuk ki a levét, és öntsünk hozzá annyit, amennyit a gyümölcs édessége és a cukor mennyisége megkíván.
- Ezután forraljuk fel még egyszer a lekvárt, majd távolítsuk el a zöldfűszer-ágakat.
- A lekvárt eztán lassú tűzön főzzük tetszőleges sűrűségűre.
- Ha nincs időnk besűríteni, egy kevés pektinnel gyorsíthatunk a folyamaton. Fontos, hogy a pektint ne közvetlenül a főzőedénybe öntsük. Helyette vegyünk ki pár kanállal a lekvárból, egy tálkában keverjük ki a pektinnel, és ezt a keveréket öntsük vissza a fazékba. A csomómentesség érdekében a pektin hozzáadása után érdemes még egyszer átturmixolni.
- A kész lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe, nekünk 5 közepes méretű üveg telt meg ebből az adagból. Mindenképpen érdemes dunsztolni is. Tegyük a sütőben a megtöltött üvegeket 110 fokra 15 percig.
- A kész lekvárt tetszés szerint fogyaszthatjuk, de nincs is jobb a vajas-lekváros kalácsnál!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Főzés ideje: 50 perc
Sokan azt hiszik, hogy a lekvárfőzés a világ egyik legmacerásabb dolga, pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie. Éppen ezért most megmutatjuk, hogyan készítsetek tökéletes sárgabaracklekvárt a saját konyhátokban, méghozzá maceramentesen. Biztos siker lesz!
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!