Rétes ahogy Vali készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tészta
-
83g finomliszt303 kcal
-
4g disznózsír38 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
67g víz0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
4g disznózsír38 kcal
Túrótöltelék
Meggyes töltelék
Káposztás töltelék
-
125g káposzta25 kcal
-
13g disznózsír113 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
852
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tészta
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
800g víz0 kcal
-
600g tejföl1188 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
Túrótöltelék
-
500g tehéntúró735 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Meggyes töltelék
Káposztás töltelék
-
1500g káposzta300 kcal
-
150g disznózsír1353 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
10212
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tészta
-
17.1g finomliszt62 kcal
-
0.9g disznózsír8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.9g tojás1 kcal
-
13.7g víz0 kcal
-
10.3g tejföl20 kcal
-
0.9g disznózsír8 kcal
Túrótöltelék
-
8.6g tehéntúró13 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
0.7g tejföl1 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
Meggyes töltelék
Káposztás töltelék
-
25.7g káposzta5 kcal
-
2.6g disznózsír23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
175
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 37 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 807.7 g
-
Cink 110 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 85 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 285 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.5 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 285.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 50 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 344 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 181 micro
Összesen
852
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 252.3 g
Zsír
-
Összesen 444.5 g
-
Telített zsírsav 193 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 1515 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9692.2 g
-
Cink 1316 mg
-
Szelén 443 mg
-
Kálcium 1924 mg
-
Vas 1024 mg
-
Magnézium 548 mg
-
Foszfor 3418 mg
-
Nátrium 918 mg
-
Réz 53 mg
-
Mangán 50 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1302.3 g
-
Cukor 467 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 3427.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1529 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 498 mg
-
D vitamin: 453 micro
-
K vitamin: 935 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 127 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 603 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 982 micro
-
Kolin: 1218 mg
-
Retinol - A vitamin: 1162 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 4129 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2166 micro
Összesen
10212
kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.8 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 10 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
175
kcal
Hozzávalók
A tészta
-
100 dkg finomliszt
-
5 dkg disznózsír
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
8 dl víz
-
6 dl tejföl
Túrótöltelék
Meggyes töltelék
Káposztás töltelék
-
1 közepes db káposzta
-
15 dkg disznózsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A tészta
- A lisztet tálba öntjük, közepébe öntjük a meglangyosított zsírt, csipet sót, a tojást és langyos vízzel puha, kissé lágy tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, egész simára, kis hólyagokat vet, akkor biztos jó. A tésztát deszkára öntjük, a kezünkről leszedjük a tészta morzsákat, hogy ne ragadjon semmi a tésztánkra.
- Három részre vesszük a tésztát, mindegyik cipót még külön jól kidolgozzuk. Tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, lábossal letakarjuk, és kb. negyed órát pihentetjük.
- Nagyobb asztalt tiszta asztalterítővel letakarunk, és elkezdjük a nyújtást. Kézfejünkre tesszük a tésztát, lassan az asztalra tesszük, és belülről kifelé óvatosan alányúlva körben az asztal körül nyújtjuk a tésztánkat. A lecsüngő részeket levágjuk, újra össze lehet gyúrni és felhasználni.
- Langyos zsírral, tejföllel meglocsoljuk egyenletesen, és az elkészített töltelékkel megszórjuk. Lehet az egész tésztát beszórni, lehet a felét, és úgy feltekerni. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ennek segítségével a rétest felcsavarjuk szép rúddá. Ha túl lágy a töltelék, akkor két széléről hajtsuk be az abroszt, nehogy elszakadjon a tészta. Minden töltelék alá locsolunk langyos zsírt, és a rétesek tetejére is számítsunk, tehát ízlés szerint még kell lenni kéznél zsiradéknak.
- A tésztát tepsi hosszúságúra vágjuk, óvatosan beemeljük, tetejüket zsírral megkenjük. Forró sütőben megsütjük, jó ropogósra, a tepsiben feldaraboljuk, és melegen tálaljuk.
Túrótöltelék
- A túrót összenyomjuk, a tojások fehérjét felverjük, a sárgáját cukorral kikeverjük, reszelünk bele citrom héját, hozzáteszünk két kanál tejfölt, és az egészet összekeverjük. Ezzel töltjük meg az egyik rétest.
- A meggyet lecsepegtetjük, hozzáteszünk ízlés szerint cukrot, fahéjat, a rétesre először grízt szórunk, utána a meggytölteléket, és felcsavarjuk.
- A káposztát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a sóból. Kb. 15 dkg zsíron megsütjük jó puhára, szórunk rá borsot. Amikor megtöltjük a rétest, lehet rá tejfölt potyogtatni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30x6
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 11026
- Feltöltés dátuma: 2015. március 02.
Ajánló
Időigényes elkészíteni, de mindent megér a bezsebelt dicséret.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Az első rétesemet Gyes alatt készítettem, olyan kemény lett a tésztája, hogy nem lehetett megenni. Nagynéném jött látogatóba hozzánk, lelkesen dicsérte szegény. Azóta jó párszor sütöttem, amiből következik, hogy már rég elhagytam a Gyeses időszakot, nagyobbik fiam szeret a konyhában tüsténkedni, sokszor lepipál a főzésben, de még a rétesnyújtással vár. Csak idő kérdése, és azt is kipróbálja.