r
Nosalty Logó

Rétes ahogy Vali készíti

0,0

0 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Rétes ahogy Vali készíti
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tészta

Túrótöltelék

Meggyes töltelék

Káposztás töltelék

852
Kalória
21g
Fehérje
108.5g
Szénhidrátok
37g
Zsír
285.6g
Víz
126.3g
Koleszterin
5.5g
Rost
38.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tészta

Túrótöltelék

Meggyes töltelék

Káposztás töltelék

Összesen 852 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tészta

Túrótöltelék

Meggyes töltelék

Káposztás töltelék

Összesen 10212 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tészta

Túrótöltelék

Meggyes töltelék

Káposztás töltelék

Összesen 175 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    807.7 g
  • Cink
    110 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    85 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    285.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    344 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    181 micro
Összesen 852 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.3 g

Zsír

  • Összesen
    444.5 g
  • Telített zsírsav
    193 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    152 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    1515 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9692.2 g
  • Cink
    1316 mg
  • Szelén
    443 mg
  • Kálcium
    1924 mg
  • Vas
    1024 mg
  • Magnézium
    548 mg
  • Foszfor
    3418 mg
  • Nátrium
    918 mg
  • Réz
    53 mg
  • Mangán
    50 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1302.3 g
  • Cukor
    467 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

Víz

  • Összesen
    3427.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1529 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    498 mg
  • D vitamin:
    453 micro
  • K vitamin:
    935 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    127 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    603 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    982 micro
  • Kolin:
    1218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1162 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    4129 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2166 micro
Összesen 10212 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.8 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 175 kcal

Elkészítés

A tészta

  1. A lisztet tálba öntjük, közepébe öntjük a meglangyosított zsírt, csipet sót, a tojást és langyos vízzel puha, kissé lágy tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, egész simára, kis hólyagokat vet, akkor biztos jó. A tésztát deszkára öntjük, a kezünkről leszedjük a tészta morzsákat, hogy ne ragadjon semmi a tésztánkra.
  2. Három részre vesszük a tésztát, mindegyik cipót még külön jól kidolgozzuk. Tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, lábossal letakarjuk, és kb. negyed órát pihentetjük.
  3. Nagyobb asztalt tiszta asztalterítővel letakarunk, és elkezdjük a nyújtást. Kézfejünkre tesszük a tésztát, lassan az asztalra tesszük, és belülről kifelé óvatosan alányúlva körben az asztal körül nyújtjuk a tésztánkat. A lecsüngő részeket levágjuk, újra össze lehet gyúrni és felhasználni.
  4. Langyos zsírral, tejföllel meglocsoljuk egyenletesen, és az elkészített töltelékkel megszórjuk. Lehet az egész tésztát beszórni, lehet a felét, és úgy feltekerni. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ennek segítségével a rétest felcsavarjuk szép rúddá. Ha túl lágy a töltelék, akkor két széléről hajtsuk be az abroszt, nehogy elszakadjon a tészta. Minden töltelék alá locsolunk langyos zsírt, és a rétesek tetejére is számítsunk, tehát ízlés szerint még kell lenni kéznél zsiradéknak.
  5. A tésztát tepsi hosszúságúra vágjuk, óvatosan beemeljük, tetejüket zsírral megkenjük. Forró sütőben megsütjük, jó ropogósra, a tepsiben feldaraboljuk, és melegen tálaljuk.

Túrótöltelék

  1. A túrót összenyomjuk, a tojások fehérjét felverjük, a sárgáját cukorral kikeverjük, reszelünk bele citrom héját, hozzáteszünk két kanál tejfölt, és az egészet összekeverjük. Ezzel töltjük meg az egyik rétest.
  2. A meggyet lecsepegtetjük, hozzáteszünk ízlés szerint cukrot, fahéjat, a rétesre először grízt szórunk, utána a meggytölteléket, és felcsavarjuk.
  3. A káposztát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a sóból. Kb. 15 dkg zsíron megsütjük jó puhára, szórunk rá borsot. Amikor megtöltjük a rétest, lehet rá tejfölt potyogtatni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x30x6

Az első rétesemet Gyes alatt készítettem, olyan kemény lett a tésztája, hogy nem lehetett megenni. Nagynéném jött látogatóba hozzánk, lelkesen dicsérte szegény. Azóta jó párszor sütöttem, amiből következik, hogy már rég elhagytam a Gyeses időszakot, nagyobbik fiam szeret a konyhában tüsténkedni, sokszor lepipál a főzésben, de még a rétesnyújtással vár. Csak idő kérdése, és azt is kipróbálja.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!