r
Nosalty Logó

Rebarbarás mandulatorta epermázzal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Rebarbarás mandulatorta epermázzal
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Mandulatorta

Epermáz

376
Kalória
13.2g
Fehérje
48.3g
Szénhidrátok
15.3g
Zsír
70.6g
Víz
78.3g
Koleszterin
9.2g
Rost
43.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mandulatorta

Epermáz

Összesen 376 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mandulatorta

Epermáz

Összesen 4486 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mandulatorta

Epermáz

Összesen 208 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    70.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 376 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    158.8 g

Zsír

  • Összesen
    183.8 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2294 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    893 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    709 mg
  • Nátrium
    388 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    579.7 g
  • Cukor
    527 mg
  • Élelmi rost
    111 mg

Víz

  • Összesen
    847.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1031 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    655 mg
  • Retinol - A vitamin:
    989 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    508 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1946 micro
Összesen 4486 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 208 kcal

Elkészítés

Mandulatorta

  1. A megmosott, előkészíttet rebarbaraszárak végeit levágjuk, a rebarbarát feldaraboljuk 7-8 centis darabokra. Egy 38x26 cm-s sütőformát kikenünk vajjal, sütőpapírral kibéleljük, majd meglocsoljuk a méz felével.
  2. A tepsi egyik sarkába vízszintesen elhelyezünk 4-5 rebarbaradarabot, mellé szintén 4-5 rebarbaradarabot rakunk függőlegesen, az első rész mellé. Megismételjük a folyamatot, a vízszintes és függőleges pozicionálást váltogatva, hogy rácsmintát hozzunk létre. Végül meglocsoljuk a maradék mézzel, majd elkészítjük a mandulás tésztát.
  3. Első körben a sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
  4. Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a barna cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és lazára, habosra verjük.
  5. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sót, a joghurtot, a citrom héját, és alaposan összekeverjük.
  6. Egy kisebb tálban a sütőport a mandulaliszttel összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, nagyon illatos masszát kell kapnunk. Ha ezzel megvagyunk, a tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a mandulás masszába.
  7. A kész masszát ráöntjük a rebarbarák tetejére, és szépen elegyengetjük az egészet. A közepébe fúrjunk egy kis mélyedést, hogy sülés közben ne dudorodjon majd ki.
  8. A 170 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük, félidőnél megforgatva. Tűpróbával ellenőrizzük! Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni (kb. fél óra), majd formástul borítsuk rá egy hosszúkás tálcára, amin majd tálaljuk.
  9. A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla. Míg hűl, elkészítjük az epermázat, amivel megkenjük. (Lásd: Epermáz)
  10. Tálalás előtt meghinthetjük egy kevés pirított mandulával (opcionális) és egy evőkanál porcukorral. Egy kanál tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival gazdagíthatjuk, de magában is isteni.

Epermáz

  1. Egy kis gyorsforraló edényben feltesszük a cukrot, a vizet és az epret főni. Magas lángon, gyakran kevergetve hagyjuk jól összeforrni az egészet, hogy egy szűrű, ragacsos szirupot kapjuk. Miután elértük a megfelelő (mézszerű) állagot, leszűrjük, és még melegen megkenjük vele a kisült mandulatortán a rebarbarákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x26

Itt a rebarbara szezonja, és bár csak néhány hetet terem az évben, mi igyekszünk kihasználni ezt a rövid időszakot. A gyönyörű, élénk rózsaszínű, intenzív, kissé fanyarkás-savanykás növény édes gyümölcsökkel kombinálva a legfinomabb. Nálunk még kevésbé elterjedt, így leggyakrabban eperrel vagy barackkal keverjük, és sütemények, kompótok, befőttek készülnek belőle. Mivel a fejjel lefelé fordított sütemények végtelen lehetőségeket rejtenek magukban, mi most egy fordított tortához használtuk fel, mandulával és eperrel társítva. Ebben a receptben a puha vaníliás süteményt a fanyar rebarbaraszár koronázza meg, sűrű, ragacsos epermázzal kiegészítve. Süteményünk ráadásul a mandulalisztnek köszönhetően gluténmentes, sőt, ha vaj helyett olajat, és joghurt helyett növényi helyettesítőt használunk, akkor tejmentesen is el lehet készíteni!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!