Rebarbarás mandulatorta epermázzal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
Mandulatorta
-
63g rebarbara10 kcal
-
13g barna cukor51 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g tojásfehérje0 kcal
-
3g joghurt2 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
28g mandulaliszt78 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
10g méz32 kcal
-
17 kcal
-
1g porcukor2 kcal
Epermáz
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
Mandulatorta
-
750g rebarbara118 kcal
-
160g barna cukor608 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
2g tojásfehérje1 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
330g mandulaliszt934 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
125g méz380 kcal
-
35g mandulapehely207 kcal
-
7g porcukor27 kcal
Epermáz
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
Mandulatorta
-
34.9g rebarbara5 kcal
-
7.4g barna cukor28 kcal
-
4.7g vaj33 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
10.2g tojás13 kcal
-
0.1g tojásfehérje0 kcal
-
1.4g joghurt1 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
15.4g mandulaliszt43 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
5.8g méz18 kcal
-
1.6g mandulapehely10 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
Epermáz
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 70.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 158.8 g
Zsír
-
Összesen 183.8 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 939 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2294 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 893 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 709 mg
-
Nátrium 388 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 579.7 g
-
Cukor 527 mg
-
Élelmi rost 111 mg
VÍZ
-
Összesen 847.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1031 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 188 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 655 mg
-
Retinol - A vitamin: 989 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 508 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1946 micro
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 106.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 39.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Hozzávalók
Mandulatorta
-
160 g barna cukor
-
3 ek olívaolaj
-
4 db tojás
-
2 g tojásfehérje
-
2 ek joghurt
-
1 kávéskanál vanília kivonat
-
1 csipet só
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
330 g mandulaliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
5 ek méz
-
1 ek porcukor
Epermáz
Elkészítés
Mandulatorta
- A megmosott, előkészíttet rebarbaraszárak végeit levágjuk, a rebarbarát feldaraboljuk 7-8 centis darabokra. Egy 38x26 cm-s sütőformát kikenünk vajjal, sütőpapírral kibéleljük, majd meglocsoljuk a méz felével.
- A tepsi egyik sarkába vízszintesen elhelyezünk 4-5 rebarbaradarabot, mellé szintén 4-5 rebarbaradarabot rakunk függőlegesen, az első rész mellé. Megismételjük a folyamatot, a vízszintes és függőleges pozicionálást váltogatva, hogy rácsmintát hozzunk létre. Végül meglocsoljuk a maradék mézzel, majd elkészítjük a mandulás tésztát.
- Első körben a sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
- Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a barna cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és lazára, habosra verjük.
- Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a sót, a joghurtot, a citrom héját, és alaposan összekeverjük.
- Egy kisebb tálban a sütőport a mandulaliszttel összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, nagyon illatos masszát kell kapnunk. Ha ezzel megvagyunk, a tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a mandulás masszába.
- A kész masszát ráöntjük a rebarbarák tetejére, és szépen elegyengetjük az egészet. A közepébe fúrjunk egy kis mélyedést, hogy sülés közben ne dudorodjon majd ki.
- A 170 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük, félidőnél megforgatva. Tűpróbával ellenőrizzük! Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni (kb. fél óra), majd formástul borítsuk rá egy hosszúkás tálcára, amin majd tálaljuk.
- A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla. Míg hűl, elkészítjük az epermázat, amivel megkenjük. (Lásd: Epermáz)
- Tálalás előtt meghinthetjük egy kevés pirított mandulával (opcionális) és egy evőkanál porcukorral. Egy kanál tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival gazdagíthatjuk, de magában is isteni.
Epermáz
- Egy kis gyorsforraló edényben feltesszük a cukrot, a vizet és az epret főni. Magas lángon, gyakran kevergetve hagyjuk jól összeforrni az egészet, hogy egy szűrű, ragacsos szirupot kapjuk. Miután elértük a megfelelő (mézszerű) állagot, leszűrjük, és még melegen megkenjük vele a kisült mandulatortán a rebarbarákat.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x26
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 957
- Feltöltés dátuma: 2023. július 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Itt a rebarbara szezonja, és bár csak néhány hetet terem az évben, mi igyekszünk kihasználni ezt a rövid időszakot. A gyönyörű, élénk rózsaszínű, intenzív, kissé fanyarkás-savanykás növény édes gyümölcsökkel kombinálva a legfinomabb. Nálunk még kevésbé elterjedt, így leggyakrabban eperrel vagy barackkal keverjük, és sütemények, kompótok, befőttek készülnek belőle. Mivel a fejjel lefelé fordított sütemények végtelen lehetőségeket rejtenek magukban, mi most egy fordított tortához használtuk fel, mandulával és eperrel társítva. Ebben a receptben a puha vaníliás süteményt a fanyar rebarbaraszár koronázza meg, sűrű, ragacsos epermázzal kiegészítve. Süteményünk ráadásul a mandulalisztnek köszönhetően gluténmentes, sőt, ha vaj helyett olajat, és joghurt helyett növényi helyettesítőt használunk, akkor tejmentesen is el lehet készíteni!