Rakott savanyú káposzta 5. Támadás az influenza ellen
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A káposztához
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
14g olívaolaj125 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g só0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
33g póréhagyma9 kcal
A gombócokhoz
-
58g csirkemellfilé70 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
17g barnarizs61 kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A káposztához
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
450g fehérbor369 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
135g vöröshagyma49 kcal
-
4g só0 kcal
-
600g tejföl1188 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
A gombócokhoz
-
350g csirkemellfilé420 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
9g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
100g barnarizs367 kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A káposztához
-
29.9g savanyú káposzta6 kcal
-
13.4g fehérbor11 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2.5g olívaolaj22 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
17.9g tejföl35 kcal
-
3g tejföl6 kcal
-
6g póréhagyma2 kcal
A gombócokhoz
-
10.5g csirkemellfilé13 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
4.8g sárgarépa2 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g barnarizs11 kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 40.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2751.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 365 mg
-
Nátrium 2052 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 419.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 834 micro
-
β-karotin 2156 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 919 micro
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 129.5 g
Zsír
-
Összesen 244.2 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1029 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16510.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 161 mg
-
Kálcium 1273 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 531 mg
-
Foszfor 2191 mg
-
Nátrium 12312 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 205.9 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 2516.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2327 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 184 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 257 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 501 micro
-
Kolin: 882 mg
-
Retinol - A vitamin: 1033 micro
-
α-karotin 5001 micro
-
β-karotin 12938 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 5513 micro
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 149 micro
-
β-karotin 386 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 165 micro
Hozzávalók
A káposztához
-
1 kg savanyú káposzta
-
4.5 dl fehérbor
-
8 szem fekete bors
-
1 dl olívaolaj
-
5 db babérlevél
-
1.5 közepes fej vöröshagyma
-
1 kk só
-
6 dl tejföl
-
1 közepes db póréhagyma
A gombócokhoz
-
35 dkg csirkemellfilé
-
0.5 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 db tojás
-
1.5 teáskanál só
-
1 kk fekete bors
Elkészítés
A káposztához
- A savanyúkáposztát tegyükegy tésztaszűrőbe, és folyóvízben mossuk át. Ne áztassuk, csak mossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú.
- 1,5 vöröshagymát karikázzunk fel, és keverjük a savanyú káposzta közé.
- Főzzük meg a rizst.
- 1 dl olívaolajat, 8 szem egész borsot, 1 kk sót, 5 babérlevelet szintén alaposan keverjünk hozzá a káposztához, és tegyük félre.
- A darált csirkemellhez, hagymához, répához üssük hozzá a tojásokat, és az 1,5 tk sóval, 1 kk borssal és a kihűlt hideg rizzsel gyúrjuk össze. Ha nincs húsdaráló, akkor a répát és a hagymát a nagylyukú reszelőn gyaluljuk le.
- Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, majd formázzunka masszából 5-6 cm-es gombócokat, és tegyük a vízbe. Ha feljöttek a tetejére, szedjük ki.
- A gombócokat egyenletesen osszuk el a tepsiben. Tegyük az előkészített káposztát közéjük, rájuk.
- Öntözzük meg 1,5 dl borral és az 6 dl tejföllel, a tetejére karikázzunk póréhagymát.
- Alufóliával fedjük le, és 190 fokon süssük így 45 percig, majd fólia nélkül 220 fokon addíg, míg nem pirul meg a teteje. Kb. 15-20 perc.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: kb 60*40
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 15626
- Feltöltés dátuma: 2011. február 05.
Ajánló
Lábjegyzet: NNKIH (ejtsd: enenkéjájédzs, azaz NemNagyKunszt Információs Hivatal IR: immunrendszer V.B.: vírus és baktérium törzsek SK: savanyú káposzta 0,7: száraz fehérbor Zöldek: Zöldek Tálaláskor egy kis tejföllel bolondítsd még meg. Ennyi. A baciknak meg annyi. Ja, majd elfelejtettem, a jól végzett munka utáni 3. 1,5 dl is jár. Sőt, elő van írva.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
"Összehangolt támadást intézett az IR szervezet a V. és a B. típusú ellenséges tevékenységű törzsek ellen, adta hírül az NNKIH. A hivatal egyik kihelyezett riporterének sikerült részleteket is megtudnia az akcióról: Az IR hivatalosan is megerősítette az értesülést, miszerint egy összehangolt akcióval sikerült meggyengíteni, illetve néhányat megsemmisíteni a szervezetet több hónapja károsító törzsek közül. A támadást egyik fő vonalát az SK fedőnevű - kollégái által csak „besavanyodott”-nak gúnyolt - parancsnok vezette, míg a másik vonalat a már jól bevált 0,7-es kaliberű egységgel ellátott, felfegyverzett zöldek alkották. A 0,7-es fegyverek először meggyengítették, majd SK segítségével a zöldek felszámolták a gócpontokat. A támadásban a saját erők közül egy ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett, de őt helyben sikerült ellátni. Az akciót sikeresnek nyilvánították, így ismét biztonságossá váltak a felszabadított körzetek." Igen, ez is egy recept. Nem tudom, mire számítottál, ez nem a Kék fény és nem is az a műsor, ahol a TV-d egy alvilági figura, és az ügyvédje a Jusztbácsi, akinek a nevében játékosan angolul benne van az ítélet ugyebár. Azért ez elgondolkoztató…Szóval, ezt a receptet muteromnak köszönhetem, mert gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy: „Egyél egy kis vitamint…nem fog megártani!”, és „Legalább a zöldséget edd ki”, vagy „Semmi gyümölcsöt nem esztek, aztán meg csodálkoztok, hogy…” Na, én eszek gyümölcsöt, de nagy híve vagyok (sekszpírien: tréfa balra el) a fenntartható fejlődésnek, így csak és kizárólag szezonálisan fogyasztom. Ésmivelhogy rákaptam a szőlőre, annak meg ugyebár nincs szezonja így koncentrátumban fogyasztom. Most is. Száraz fehérbor. Ennek a segítségével elkészítünk egy felrázó receptet. Adunk egy pofont a szervezetben tivornyázó baciknak, meg az ízlelőbimbóinknak, ha már a természet bimbói váratnak magukra… Az sk-nak öntsd le a levét, majd egy szűrőben, mosd át. Jószokásunkhoz híven a bacilusok arcának először egy kanalas orvosságra hajazó, szájon át bevehető, gyócccer jellegű készítménnyel adunk. Bor kipukkant, pohárba ki -, szájba betölt, megforgat, lenyel. Ha az orvos másképpen nem rendeli, akkor ilyenkor a napi adagja 3*1,5 dl. Ebből ez előkészület közben legurítjuk az elsőt. Vágd félbe a 2 vöröshagymát. 3 felet karikázd fel, szórd a káposztába. Önts rá az olívaolajat, dobáld bele a borsot, babérlevelet, sót, keverd össze, tedd félre. Főzz meg 1 dl rizst 2x annyi vízben. Aki nem tudja hogyan kell, az itt megnézheti: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket. Ha kész, akkor a rizst hideg vízben leszűröd, félreteszed. A csirkemellet, a 2 répát, a maradék fél vöröshagymát daráld le húsdarálón. Üsd bele a 2 tojást, tedd bele az 1,5 tk sót, 1 kk fekete őrölt borsot. Gyúrd össze, és dobd félre, közben egy fazékban forralj vizet, sózd meg. A rizst hozzákevered a masszához, átgyúrod. Kicsit folyós lesz, de a vízben a tojás összekapja, mint kezdő szatír a lódenkabátot. Ha a víz felforrt, akkor vedd lejjebb a tűzhelyet. A masszából formázz kb. 5-6 cm-es gombócokat, tedd őket a vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor kész. Szedd ki. Egy nagy, mély tepsibe rendezd el a gombócokat, szuszakold közéjük (szuszakolás: tuszkolás: gyömöszölés: tömködés: nyomkodás) a káposztás okosságot, a maradékot szórd a tetejére. Jajdenagy jön! Öntözd meg 1,5 dl borral. NE SAJNÁLD!!! Ez orvosilag a 2x1,5 dl. Aztán jöhet rá 6 dl tejföl, és karikázd a tetejére a póréhagymát. Egy csipet sóval hintsd, mint az igét. Alufóliával zárd le, és told be a sütőbe.