Rakott hús diszkoszban
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
167g sertéstarja310 kcal
-
83g savanyú káposzta16 kcal
-
167g burgonya96 kcal
-
83g császárszalonna328 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g sertészsír23 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
1000g sertéstarja1860 kcal
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
500g császárszalonna1965 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
1g bors3 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
28.1g sertéstarja52 kcal
-
14.1g savanyú káposzta3 kcal
-
28.1g burgonya16 kcal
-
14.1g császárszalonna55 kcal
-
8.4g füstölt szalonna55 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
1.7g fokhagyma2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 89.2 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2173 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 608 mg
-
Nátrium 1301 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 371.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 260 micro
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 286.9 g
Zsír
-
Összesen 534.9 g
-
Telített zsírsav 189 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 237 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 72 g
-
Koleszterin 1234 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13038.2 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 382 mg
-
Kálcium 582 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 543 mg
-
Foszfor 3647 mg
-
Nátrium 7806 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 2226.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 250 mg
-
D vitamin: 395 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 85 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 1145 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1562 micro
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 220 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg savanyú káposzta
-
1 kg burgonya
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A hússzeleteket mindkét oldalán besózzuk és frissen őrölt borssal beszórjuk, majd félretesszük.
- A savanyú káposzta levét kinyomkodjuk, ha nagyon savanyú, kiöblítjük vízzel.
- A burgonyát és a hagymákat megtisztítjuk és kör alakúra szeleteljük. A megtisztított fokhagymát szétzúzzuk.
- A diszkosz alját kizsírozzuk, és befedjük alufóliával, majd a fóliára rátesszük a felszeletelt füstölt szalonnát.
- Erre ráhalmozzuk a káposztát, majd erre a felkarikázott burgonyát. Ráfektetjük a hússzeleteket, amiket a zúzott fokhagymával megszórunk, és a felkarikázott hagymával lefedjük. Az egészet befedjük a felszeletelt császárszalonnával, és rázárjuk a diszkosz tetejét.
- A megtöltött diszkoszt keményfa parázsra rakjuk, és egy jó óra hosszat hagyjuk párolódni, sülni. Természetesen a tűzhely sütőrácsára rakva a diszkosz szintén elkészíthető.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 17119
- Feltöltés dátuma: 2012. március 06.
Ajánló
Láthatóan nem fogyókúrás étel, de a diszkoszban teljesen vegetáriánus ételek is elkészíthetőek. Készítettem már párolt zöldségeket is benne. Két dolog fontos: egyrészt mindig alufóliát kell használni, másrészt a fóliát mindkét oldalán zsírral, vajjal, vagy olajjal meg kell kenni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A diszkoszt (vagy másnéven tokot) a Mátrában a szénégetők, favágók már évszázadok óta használják. A megtöltött diszkoszt parázsba állítják, s míg ők dolgoznak, a diszkoszban elkészül az ebédjük. Már régóta keresgéltem ezt az eszközt a zsibpiacokon, míg végül teljesen véletlenül a MESKA honlapján ráakadtam. Sokféle egytálétel elkészíthető benne, mert az alapanyagokban lévő nedvesség nem tud elpárologni. A római edényhez hasonlóan először párolódik, majd megsül benne az étel. Négy éve használom a családom megelégedésére. A diszkosz tisztítása megegyezik a fémbográcséval. Használat után homokkal el kell súrolni, és be kell zsiradékkal belülről kenni. A fedelét is!