Rácponty Iofiel konyhájából
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
A halhoz
-
375g ponty286 kcal
-
63g füstölt szalonna409 kcal
-
375g burgonya217 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
113g tejföl223 kcal
-
13g trappista sajt44 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
A halhoz
-
1500g ponty1143 kcal
-
250g füstölt szalonna1638 kcal
-
1500g burgonya866 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
400g zöldpaprika66 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
450g tejföl891 kcal
-
50g trappista sajt176 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
A halhoz
-
31.7g ponty24 kcal
-
5.3g füstölt szalonna35 kcal
-
31.7g burgonya18 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
8.4g zöldpaprika1 kcal
-
8.4g paradicsom2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
9.5g tejföl19 kcal
-
1.1g trappista sajt4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 57.8 g
Zsír
-
Összesen 82 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 287 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2162.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 355 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1334 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 705.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 258 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 143 mg
-
D vitamin: 2226 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 197 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 655 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 434 micro
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 231 g
Zsír
-
Összesen 328.2 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 1146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8649.1 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 148 mg
-
Kálcium 1419 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 679 mg
-
Foszfor 5335 mg
-
Nátrium 1015 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 266.6 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 2822.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1031 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 573 mg
-
D vitamin: 8903 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 466 micro
-
Kolin: 872 mg
-
Retinol - A vitamin: 790 micro
-
α-karotin 473 micro
-
β-karotin 2619 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 1738 micro
- 6% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 217 micro
-
Lut-zea 37 micro
Hozzávalók
A halhoz
-
1.5 kg ponty
-
25 dkg füstölt szalonna
-
1.5 kg burgonya
-
2 db vöröshagyma
-
4 db zöldpaprika
-
4 db paradicsom
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tetejére
-
450 g tejföl
-
1 csipet fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A halhoz
- A krumplit héjában „félkeményre” főzzük, megtisztítjuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk. Felkarikázzuk a hagymát, paprikát és a paradicsomot. A fokhagymát hosszában felszeleteljük, a kisebb gerezdeket 4, a nagyobbakat 6 darabra.
- Amíg a krumpli fő, előkészítjük a halat: a megtisztított, egészben hagyott pontyot beirdaljuk kb. 2-3 cm távolságra egymástól.
- Kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal a halat, a beirdalt résekbe is nyomkodunk egy kevés fűszert.
- A szalonnát felszeleteljük: 2 szeletet vastagabbra hagyunk, ezeket fel is kockázzuk akkorára, hogy a halon vágott résekre beférjenek. A többi szeletet vékonyra szeljük, kb. 10-12 szelet maradjon.
- A halat megtűzdeljük a fokhagymával és a szalonnával.
- Egy akkora tepsibe, amibe belefér a hal, lefektetünk 6 szelet szalonnát, nem baj, ha nem fedi be teljesen az alját.
- A tepsibe lerakunk egy réteg krumplit, enyhén sózzuk.
- A halat hasára fordítva, beállítjuk a tepsibe, mintha még úszna, és körberakjuk hagyma szeletekkel.
- Néhány szelet kivételével a többi hagymát elrendezzük a krumplit tetején, majd jön a maradék krumpli, erre a hagyma, paprika és legfelülre paradicsom kerül, ízlés szerint sózzuk.
- A halat beborítjuk a megmaradt szalonna szeletekkel.
- Fóliával letakarjuk, és forró sütőbe tesszük fél órára.
- Ezután eltávolítjuk a fóliát, és tovább sütjük újabb fél órát. Nem kell locsolgatni, a szalonna megakadályozza, hogy kiszáradjon.
- A második fél órás sütés után leszedjük a hal tetejéről a szalonnát (én a tepsi egyik sarkában szoktam halmozni, mert a ropogós darabkáknak nagy sikere van). A sóval és csipetnyi paprikával kikevert tejfölt egyenletesen elosztjuk a hal és a köret tetején. Ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
- Újabb fél óra alatt pirosra sütjük, és forrón tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 16675
- Feltöltés dátuma: 2012. október 25.
Ajánló
"Átkozott a hal a harmadik vízben." - ahogy a régi mondás tartja, ezért száraz, könnyű fehérbort javasolnék a fogáshoz, pl. Cserszegi fűszerest vagy Furmintot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Visszaemlékezve ez volt az első „kreatív” receptem, amit valaha készítettem. Még középiskolás voltam, amikor a szomszédban lakó nagy horgász, Pista bácsitól egy szép pontyot kaptunk ajándékba. Az otthon fellelhető szakácskönyveket átböngészve választásom végül a rácpontyra esett, de sajnáltam a potykát felszeletelni, így egyben sütöttem. Persze, Pista bácsiékat is meghívtuk vacsorára, nekik is ízlett, amit abból is sejtettem, hogy megszaporodtak az ajándékba hozott pontyok. Így alkalmam nyílt a recept tökéletesítésére.:-) Az iskolás évek múltával sokáig nem készítettem rácpontyot, de aki a Tisza mentén él, nagy valószínűséggel találkozik horgászokkal. Nem történt ez másként, egy kollégám, Zsolti szenvedélyes horgász, és ponty is gyakran akad a horgára. Egy kávézás közben éppen hétvégi zsákmányával büszkélkedett, amikor eszembe jutott, hogy milyen jó lenne megint rácpontyot készíteni. Szerencsére Zsolti kapható volt a projektre, így egy szép kis pontyocska landolt a hűtőmben pár nap múlva, amit egy vacsorán el is fogyasztottunk kollégákkal. A képen látható darab szintén Zsolti zsákmánya, kicsit nagyobbacska volt a maga három kilójával. Szerencsére volt elég nagy tepsi.:-) A sütési időt ilyenkor hosszabbra kell hagyni egy 3 kilós halnál 2,5-3 órát lehet számolni. Ez a recept csak „vad” pontyból sikerül igazán jól, a zsíros „halastavi” egyedekből nem. A hal ugyanis nem lesz ropogós, inkább párolódik, mint sül. A halas tavakban tenyésztett pontyok hasi részen zsír halmozódik fel, amit - én legalábbis - nagyon nem szeretek. A horgászvizekből fogott pontyok sokkal ízesebbek és soványabbak, megéri a fáradtságot, hogy ilyet szerezzünk be.