Puha burgonyás pogácsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
60g finomliszt218 kcal
-
1g só0 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
7g tej4 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
2 kcal
-
3g vaj22 kcal
A hajtogatáshoz
Összesen
376
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
11g só0 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
70g tej39 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
30g vaj215 kcal
A hajtogatáshoz
Összesen
3749
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 674.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 456 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 57.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
376
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.3 g
Zsír
-
Összesen 127.3 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 820 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6743.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 253 mg
-
Kálcium 343 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 1290 mg
-
Nátrium 4564 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 549.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 573.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1122 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 453 micro
-
Kolin: 574 mg
-
Retinol - A vitamin: 1105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 210 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 879 micro
Összesen
3749
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 421.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
233
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, majd hagyjuk a szűrőben gőzölögni 10-15 percig. Amikor áttörjük, már ne legyen forró, de még legyen langyos. Így mérjünk ki belőle 500 grammot.
- A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat, vajat és az élesztős tejet, valamint a burgonyát. Egységes masszát gyúrunk kézzel (a gépet kerüljük, nagyon keménnyé válhat tőle a massza), majd nagyjából 5 percig dagasztjuk.
- Kivajazott edényben, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A hajtogatáshoz
- A vajat elkeverjük az áttört burgonyával.
- A tésztánkat kelesztés után átgyúrjuk, majd lisztezett felületen egészen vékonyra kinyújtjuk. Elosztjuk rajta a vajas-krumplis masszát, majd felülről behajtjuk a harmadáig, erre pedig az alsó harmadot hajtjuk rá. Az így kapott hosszúkás tésztát elfordítjuk balra 90 fokkal és ismét kinyújtjuk. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
- Az utolsó hajtogatás után nagyjából ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát. Közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk, a pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük és lekenjük egy felvert tojással.
- 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük: a teteje legyen szép aranybarna. Langyosan, de hidegen is finom, hosszú távon tároljuk konyharuhával letakart tálban.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 186
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 12047
- Feltöltés dátuma: 2024. március 21.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
aprósütemények és sós vendégváró receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Ugyan az összes pogácsák közül a burgonyás néz ki a legszerényebben, mégis ez a verzió rendelkezik az egyik leglégiesebb, legkönnyedebb állaggal. Persze csak akkor, ha jól dolgozzuk ki és hajtogatjuk a tésztáját: ezekhez nyújt segítséget az alábbi recept.