Prézlis karfiol egyszerűen
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rakott karfiolhoz
Összesen
514
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rakott karfiolhoz
Összesen
3072
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 39.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 750.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 140.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 263 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
514
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.8 g
Zsír
-
Összesen 238 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 658 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4501 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 1220 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 1062 mg
-
Nátrium 1902 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 194.1 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 845 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1615 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 143 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 422 micro
-
Kolin: 319 mg
-
Retinol - A vitamin: 1579 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
3072
kcal
- 4% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
174
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A rakott karfiolhoz
- A karfiolt megtisztítjuk (ha szépek, a leveleit félretesszük), majd egyenlő méretű, közepes rózsákra bontjuk. A rózsákat egy nagy lábosba tesszük és melléjük öntünk annyi vizet, hogy az nagyjából félig ellepje a zöldséget. A vizet alaposan sózzuk meg. Felforraljuk a vizet, majd fedő alatt addig pároljuk a karfiolt, míg egy kést könnyen bele nem tudunk szúrni (nagyjából 15 perc). Ekkor leszűrjük és félretesszük.
- A vajat kockákra vágjuk, majd egy serpenyőbe tesszük. Megbarnítjuk a vajat: először kevergetve teljesen felolvasztjuk, majd közepes-alacsony lángon addig főzzük, míg először szét nem válik. Ekkor szemcsék jelennek meg benne, amelyek eleinte fehér, majd egyre mélyebb színt vesznek fel. Addig főzzük kavargatva a vajat, míg a szemcsék aranybarnák nem lesznek. A vaj ekkor diós aromákat áraszt: ne főzzük tovább, mert odaég.
- A zsemlemorzsát a barnított vajba szórjuk, majd elkeverjük és alaposan megpirítjuk a morzsát.
- A tejfölt egy tálba tesszük, majd belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, sózzuk és borsozzuk.
- A jénai edényünk alját kikenjük tejföllel. Ezen elrendezzük a megpárolt karfiolrózsákat, majd lecsorgatjuk őket a maradék tejföllel és megszórjuk a zsemlemorzsával.
- 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ha a karfiol levele ép és szép, készíthetünk belőle savanyított köretet (ecetes felöntőlében).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 5081
- Feltöltés dátuma: 2024. május 22.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
369 recept
Sokan úgy gondolnak a prézlis karfiolra, mint egy halálunalmas, szomorkás zöldségköretre, miközben ebből a rakottasból válhat ám igazán ízletes és különleges főfogás is. Csak néhány aprósággal érdemes kiegészíteni.