r
Nosalty Logó

Prézlis karfiol egyszerűen

Lakos Benedek
Prézlis karfiol
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rakott karfiolhoz

514
Kalória
8.6g
Fehérje
32.4g
Szénhidrát
39.7g
Zsír
140.8g
Víz
109.6g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
7.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rakott karfiolhoz

Összesen 514 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rakott karfiolhoz

Összesen 3072 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rakott karfiolhoz

Összesen 174 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    39.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    750.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    140.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    263 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 514 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    238 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    658 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4501 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    1220 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    1062 mg
  • Nátrium
    1902 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    194.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    845 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1615 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    143 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    422 micro
  • Kolin:
    319 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1579 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 3072 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 174 kcal

Elkészítés

A rakott karfiolhoz

  1. A karfiolt megtisztítjuk (ha szépek, a leveleit félretesszük), majd egyenlő méretű, közepes rózsákra bontjuk. A rózsákat egy nagy lábosba tesszük és melléjük öntünk annyi vizet, hogy az nagyjából félig ellepje a zöldséget. A vizet alaposan sózzuk meg. Felforraljuk a vizet, majd fedő alatt addig pároljuk a karfiolt, míg egy kést könnyen bele nem tudunk szúrni (nagyjából 15 perc). Ekkor leszűrjük és félretesszük.
  2. A vajat kockákra vágjuk, majd egy serpenyőbe tesszük. Megbarnítjuk a vajat: először kevergetve teljesen felolvasztjuk, majd közepes-alacsony lángon addig főzzük, míg először szét nem válik. Ekkor szemcsék jelennek meg benne, amelyek eleinte fehér, majd egyre mélyebb színt vesznek fel. Addig főzzük kavargatva a vajat, míg a szemcsék aranybarnák nem lesznek. A vaj ekkor diós aromákat áraszt: ne főzzük tovább, mert odaég.
  3. A zsemlemorzsát a barnított vajba szórjuk, majd elkeverjük és alaposan megpirítjuk a morzsát.
  4. A tejfölt egy tálba tesszük, majd belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, sózzuk és borsozzuk.
  5. A jénai edényünk alját kikenjük tejföllel. Ezen elrendezzük a megpárolt karfiolrózsákat, majd lecsorgatjuk őket a maradék tejföllel és megszórjuk a zsemlemorzsával.
  6. 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ha a karfiol levele ép és szép, készíthetünk belőle savanyított köretet (ecetes felöntőlében).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Sokan úgy gondolnak a prézlis karfiolra, mint egy halálunalmas, szomorkás zöldségköretre, miközben ebből a rakottasból válhat ám igazán ízletes és különleges főfogás is. Csak néhány aprósággal érdemes kiegészíteni.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...