r
Nosalty Logó

Potica kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Potica kenyér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 775 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 4646 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 189 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1561.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.2 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    155.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 775 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9370.2 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    2854 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    734 mg
  • Foszfor
    2218 mg
  • Nátrium
    3266 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    805.2 g
  • Cukor
    368 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    935.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    621 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    295 micro
  • β-crypt
    110 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 4646 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 189 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett deszkára borítva jól bedagasztjuk. Konyharuhával tetakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük, a cukorral addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ízesítjük fahéjjal. A máktöltelékhez felforraljuk a tejet, belekeverjük a darával elkevert mákot, végül a cukrot. Ízesítjük a citrom héjával, hozzáadjuk a mazsolát, amit előzőleg beáztattunk forró vízbe vagy teába.
  3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát nagyon vékonyra, kb. 50x77 cm téglalap nagyságúra. Hosszában félbevágjuk. Az egyik felét megszórjuk a zsemlemorzsával és rákenjük az almát, a szélétől 1 cm hagyjunk szabadon, feltekerjük, mint a bejglit. Kicsit vizezzük meg a tésztát, hogy lezárjuk, így nem tud a töltelék kifolyni. Ezután az egyik végéről indulva, feltekerjük csiga alakban, a végét a csiga alá elrejtjük. Sütőpapírral bélelt kerek tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük a tojással. A mákossal ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük.
  4. Begyújtjuk a sütőt, a csigák tetejét még egyszer megkenjük a tojással. Forró sütőbe rakva, pirosra sütjük. Amikor kész, hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, tortarácsra rakva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy ne legyen meleg a tészta, mert különben nem tudjuk szépen szeletelni. Ha ezt ki tudjuk várni, meg lesz a jutalom érte. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 19x9
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 100
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 7176
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 19.

Ajánló

Reggelire, uzsonnára vagy amikor kedvünk van egy kis finom kalácshoz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az uramnak két kívánsága volt: süssek almás sütit, de kalácsot is. A harmadik biztosan az lett volna, hogy amikor kimondja, már kész is legyen. :) Szóval almás kalács? Még sosem hallottam ilyenről, de körülnéztem csak itt a NoSaltyn, és itt is van már ilyen recept. Nahát, így el vagyok maradva? Egyszer egy kedves hölgy karácsony táján toppant be hozzánk, és az asztalon díszelgő bejgli láttán kérdezte: mi az, potica? Dehogyis, az bejgli, de mi az, hogy potica? Az egy szlovák ünnepi kalács. Később egy főzős műsorban láttam az elkészítését is, hát az valami gyönyörűséges volt. Hozzá kell tegyem, hogy a tradícionális töltelék darált cukros dió, de hát ha egyszer almásat enne az ember, mit lehet tenni? Ráadásul az alma olyan leveses volt, szinte nem maradt semmi a lábas alján, ezért lett a fele mákos. Az uram ugyan a túrós mellett szavazott, de mák már volt itthon és jó lenne azt használni, ami már van, így beleegyezett a mákosba. Ez az eredeti alakja, de most már kevesen készítik így, inkább csak rudakban sütik, mint mi a bejglit. Viszont annyiban különbözik, hogy több rudat raknak egymásra (lehet 3 vagy 5), kenyérformában vagy kuglófformában is sütik. A tészta receptet az interneten találtam, így nem tudom, hogy ez tényleg eredeti vagy sem. Nem hiszek abban, hogy amit ott találok az minden igaz, de ennél reménykedem. :)

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...