Potica kenyér
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
75g kenyérliszt bl80271 kcal
-
5 kcal
-
38g tej21 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
Az almás töltelékhez
-
167g alma78 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
A mákos töltelékhez
-
25g mák131 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
25g tej14 kcal
-
4g búzadara14 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
8g mazsola25 kcal
A kenéshez
-
9g tojás12 kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
450g kenyérliszt bl801625 kcal
-
10g instant élesztő33 kcal
-
225g tej126 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
7g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Az almás töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
A mákos töltelékhez
-
150g mák788 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g tej84 kcal
-
24g búzadara86 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g mazsola150 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
18.4g kenyérliszt bl8066 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
9.2g tej5 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
Az almás töltelékhez
-
40.8g alma19 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
A mákos töltelékhez
-
6.1g mák32 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
6.1g tej3 kcal
-
1g búzadara4 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
2g mazsola6 kcal
A kenéshez
-
2.2g tojás3 kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.7 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1561.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 476 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 370 mg
-
Nátrium 544 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.2 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 155.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.4 g
Zsír
-
Összesen 114.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9370.2 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 236 mg
-
Kálcium 2854 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 734 mg
-
Foszfor 2218 mg
-
Nátrium 3266 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 805.2 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 935.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 387 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 621 micro
-
Kolin: 393 mg
-
Retinol - A vitamin: 356 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 295 micro
-
β-crypt 110 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1104 micro
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 382.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg kenyérliszt bl80
-
2.5 kávéskanál instant élesztő
-
2 ek cukor
-
1 tk só
-
1 db tojás
Az almás töltelékhez
A mákos töltelékhez
A kenéshez
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett deszkára borítva jól bedagasztjuk. Konyharuhával tetakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük, a cukorral addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ízesítjük fahéjjal. A máktöltelékhez felforraljuk a tejet, belekeverjük a darával elkevert mákot, végül a cukrot. Ízesítjük a citrom héjával, hozzáadjuk a mazsolát, amit előzőleg beáztattunk forró vízbe vagy teába.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát nagyon vékonyra, kb. 50x77 cm téglalap nagyságúra. Hosszában félbevágjuk. Az egyik felét megszórjuk a zsemlemorzsával és rákenjük az almát, a szélétől 1 cm hagyjunk szabadon, feltekerjük, mint a bejglit. Kicsit vizezzük meg a tésztát, hogy lezárjuk, így nem tud a töltelék kifolyni. Ezután az egyik végéről indulva, feltekerjük csiga alakban, a végét a csiga alá elrejtjük. Sütőpapírral bélelt kerek tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük a tojással. A mákossal ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük.
- Begyújtjuk a sütőt, a csigák tetejét még egyszer megkenjük a tojással. Forró sütőbe rakva, pirosra sütjük. Amikor kész, hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, tortarácsra rakva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy ne legyen meleg a tészta, mert különben nem tudjuk szépen szeletelni. Ha ezt ki tudjuk várni, meg lesz a jutalom érte. :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 19x9
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 7166
- Feltöltés dátuma: 2012. október 19.
Ajánló
Reggelire, uzsonnára vagy amikor kedvünk van egy kis finom kalácshoz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az uramnak két kívánsága volt: süssek almás sütit, de kalácsot is. A harmadik biztosan az lett volna, hogy amikor kimondja, már kész is legyen. :) Szóval almás kalács? Még sosem hallottam ilyenről, de körülnéztem csak itt a NoSaltyn, és itt is van már ilyen recept. Nahát, így el vagyok maradva? Egyszer egy kedves hölgy karácsony táján toppant be hozzánk, és az asztalon díszelgő bejgli láttán kérdezte: mi az, potica? Dehogyis, az bejgli, de mi az, hogy potica? Az egy szlovák ünnepi kalács. Később egy főzős műsorban láttam az elkészítését is, hát az valami gyönyörűséges volt. Hozzá kell tegyem, hogy a tradícionális töltelék darált cukros dió, de hát ha egyszer almásat enne az ember, mit lehet tenni? Ráadásul az alma olyan leveses volt, szinte nem maradt semmi a lábas alján, ezért lett a fele mákos. Az uram ugyan a túrós mellett szavazott, de mák már volt itthon és jó lenne azt használni, ami már van, így beleegyezett a mákosba. Ez az eredeti alakja, de most már kevesen készítik így, inkább csak rudakban sütik, mint mi a bejglit. Viszont annyiban különbözik, hogy több rudat raknak egymásra (lehet 3 vagy 5), kenyérformában vagy kuglófformában is sütik. A tészta receptet az interneten találtam, így nem tudom, hogy ez tényleg eredeti vagy sem. Nem hiszek abban, hogy amit ott találok az minden igaz, de ennél reménykedem. :)