r
Nosalty Logó

Pogácsa alaprecept Dittustól

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pogácsa alaprecept Dittustól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 604 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4826 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 396 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    970 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    339 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    333 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 604 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.5 g

Zsír

  • Összesen
    308.5 g
  • Telített zsírsav
    182 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1284 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7759.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    234 mg
  • Kálcium
    1669 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    1684 mg
  • Nátrium
    3956 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    395.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    366.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2711 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    447 micro
  • Kolin:
    473 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2667 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    514 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    559 micro
Összesen 4826 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    638.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 396 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Előveszünk egy kényelmesen nagy műanyag tálat vagy kelesztő tálat, amiben össze tudjuk kézzel dolgozni a tésztát.
  2. A tálbabeletesszük az élesztővel elkevertlisztet, ésbelemorzsoljuk a hűtőből kivett vajat, amikor szép egyenletesen elmorzsoltuk, beletesszük a tojássárgáját és a sós tejfölt, kézzel összegyúrjuk.
  3. Akkor jó a tésztánk, ha nem ragad már se a kezünkhöz, se az edényhez. Ha túl nedves a tészta, és még ragad egy kicsit, tegyünk még egy kis lisztet bele, ha túl száraz, mehet még egy kis tejföl. (Ez utóbbi nem szokott előfordulni, inkább az első - de ez lisztfüggő.)
  4. Ha megvagyunk, fedjük vagy takarjuk le az edényt, és tegyük a tésztát a hűtőbe pihenni legalább 2 órára, de maradhat egész éjjelre vagy egy napra is.
  5. Ha megpihent, a tésztát egy kicsit még összegyúrjuk, egy deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk kicsi pogácsaszaggatóval. (Lehet a hagyományos módon is, hogy kinyújtjuk, aztán félbehajtjuk, majd még félbe, és ezt megismételjük még egyszer-kétszer, de szerintem ez nem annyira lényeges, és elhanyagolható.) Ne legyen magas, mert felfelé kb. kétszeresére megnő majd a pogácsa!
  6. Ráhelyezzük őket a kizsírozott vagy sütőpapírral borított tepsire, megkenjük a tetejüket a tojással, és megszórjuk sajttal. A sietős háziasszonyok azt is csinálhatják, hogy a deszkán megkenik ez egész tésztát a tojással, rászórják egyenletesen asajtot, és így egy késsel felvágják négyzetekre vagy rombuszokra, és így rá a tepsire.
  7. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon (alul-felül) sütjük, míg szép aranybarna lesz. (kb. 20-22 perc)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 22 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 83
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 19658
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lehet a pogácsát csak finomlisztből is készíteni, akkor lazább lesz egy kicsit, de az én anyukám azt vallja, hogy minden tésztához fele-fele arányban kell a finomlisztet és a réteslisztet adni a mai lisztek csökkentett sikértartalma miatt. Ebből a mennyiségből kb. másfél normál sütőtepsi lesz.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...