Piramis-szelet a legjobb recept alapján
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
33g tojás42 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4g vaj25 kcal
A krémhez
-
22g tojás28 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
27g vaj194 kcal
-
8 kcal
-
8 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
A bevonathoz
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
0 kcal
Összesen
675
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
35g vaj251 kcal
A krémhez
-
220g tojás277 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
270g vaj1936 kcal
-
80 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
A bevonathoz
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
0 kcal
Összesen
6745
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
19.3g tojás24 kcal
-
5.8g finomliszt21 kcal
-
5.8g porcukor23 kcal
-
2g vaj15 kcal
A krémhez
-
12.9g tojás16 kcal
-
11.7g porcukor45 kcal
-
15.8g vaj113 kcal
-
5 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
11.7g étcsokoládé64 kcal
A bevonathoz
-
11.7g étcsokoládé64 kcal
-
0 kcal
Összesen
395
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 42.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 249 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 480.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.5 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 43.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 287 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
Összesen
675
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.1 g
Zsír
-
Összesen 424.3 g
-
Telített zsírsav 246 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 2488 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4808.7 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 631 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 845 mg
-
Foszfor 2220 mg
-
Nátrium 829 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 664.9 g
-
Cukor 514 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 434.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2869 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 274 micro
-
Kolin: 1494 mg
-
Retinol - A vitamin: 2821 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 586 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2590 micro
Összesen
6745
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
395
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
100 g finomliszt
-
100 g porcukor
A krémhez
-
4 db tojás
-
200 g porcukor
-
270 g vaj
-
35 g cukrozatlan kakaópor
-
2 csomag vaníliás cukor
A bevonathoz
-
200 g étcsokoládé
-
3 csepp napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd robotgépben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd kiszedjük egy másik tálba.
- A sárgákat tesszük most az üstbe a porcukorral, kifehéredésig keverjük. Közben a végén hozzácsepegtetjük a vajat.
- A gépből kivéve az üstöt, most már kézzel keverjük tovább a hozzávalókat. Először a fehérjehabot adjuk kisebb adagokban a sárgájához, spatulával, szép, nagy, körkörös mozdulatokkal keverjük össze őket. Majd a lisztet szitáljuk kisebb adagokban a masszához.
- Két nagy sütőtálcát kibélelünk sütőpapírral, ezeket vékonyan megvajazzuk, hogy majd könnyebb legyen lehúzni a papírt a tésztáról.
- A tésztakeveréket vékonyan beleöntjük a két formába, habkártyával téglalap formájúra igazítjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük a két lapot.
- A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt kivesszük a tésztát hűlni, utána szabjuk (ezt később leírom hogyan!), és csak végül húzzuk le róla.
- A kihűlt piskótalapokat még a sütőpapíron vonalzóval körben kiegyenesítjük úgy, hogy az egyik lap legyen a hosszabbik oldalán 30, a másik 33 centis. Az elsőt 3 egyforma 10 cm széles lapokra, a másikat 2 db 10 centis és 1 db 13 cm széles lapra vágjuk fel.
A krémhez
- Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. Egy nagy tálban felverjük a 4 tojást porcukorral, és a vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett 60 fokosra forrósítjuk. Ha nincs hőmérőnk, akkor 6-7 perc után ellenőrizzük a keveréket, ha megcsípi a kezünk a hője, akkor már jó lesz.
- Ezután beöntjük a keveréket a robotgép üstjébe, és magas fokozaton kihabosítjuk, egyben ki is hűtjük a tojáskrémet. Ezután visszaöntjük a keverőtálba.
- A robotgép üstjét jól kanalazzuk ki, utána mehet bele a vaj, amit magas fokozaton jó sokáig hagyva, kihabosítunk a vaníliás cukorral, majd kisebb fokozatra állítva, kisebb adagokban hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott csokoládét.
- Végül ugyancsak alacsony fokozaton csorgassuk hozzá a tojásos krémet.
A bevonathoz
- Az 5 kiszabott lapot folyamatosan egymásra helyezve, egyenletesen, ugyanolyan magasságban, amilyen a piskótalap, megkenünk a krémmel. Nálam ez szintenként 4-4 nagy evőkanál krém volt.
- Aztán az egészet bekenjük kívülről is a maradék krémmel. Így átrakjuk egy tálcára, és betesszük a hűtőbe, legalább egy, de lehetőleg még több órára megdermedni. A maradék krémet is tegyük mellé a hűtőbe erre az időre, de korábban vegyük ki, mint a bekent lapokat, hogy könnyen kenhető legyen.
- Ezután a 6., egyben legnagyobb lapot is megkenjük krémmel.
- A mostanra megdermedt sütihasábot egy vágódeszka szélére helyezve kitoljuk az asztal szélére, így tudjuk majd egy forró vízbe mártott fűrészfogas késsel keresztben vágni, az egyik, rövidebb oldaltól a másik rövidebb oldalig, a felső egyik szélétől az alsó másik széléig.
- Az így kapott derékszögű háromszögeket a hosszabbik oldalukkal befelé, egymással szemben ráállítjuk a megkent utolsó nagy lapra, és kívülről is behúzzuk krémmel a sütit.
- Gőz fölött egy hőálló tálban csokit olvasztunk, egy pici étolajat tehetünk hozzá, hogy fényesebb legyen, és könnyebben lehessen vele dolgozni, de ez csak akkor szükséges, ha nagyon sűrűnek találjuk. Ezzel vonjuk be a sütipiramist, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy jól megdermedjen és vágható legyen.
- Szép, széles szeletekben tálaljuk, ahogy azt a cukrászdákban megszokhattuk. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 7173
- Feltöltés dátuma: 2020. május 23.
Ajánló
Cukrászdai csokis sütik és a Dobos-torta kedvelőinek ajánlom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
583 recept
Dobos C. József Dobos-tortájának receptje alapján készült ez a nagyszerű piramis szelet. A most nehezebben beszerezhető kakaóvajat sima vajjal és a kakaómasszát kakaóporral váltottam fel, így szinte bárki elkészítheti, különösebb alapanyagért való rohangálás nélkül.