Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csiperkeszter
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
31g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
Töltelék
-
63g burgonya36 kcal
-
63g tehéntúró92 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Karamellizált hagyma
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
25g tejföl50 kcal
Összesen
629
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
125g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Töltelék
-
250g burgonya144 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Karamellizált hagyma
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
100g tejföl198 kcal
Összesen
2515
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
8.9g víz0 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
Töltelék
-
17.8g burgonya10 kcal
-
17.8g tehéntúró26 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
6.4g vöröshagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Karamellizált hagyma
-
12.1g vöröshagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g sertészsír19 kcal
-
7.1g tejföl14 kcal
Összesen
178
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 822.5 g
-
Cink 164 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 202.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
629
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.1 g
Zsír
-
Összesen 106 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 325 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3290.1 g
-
Cink 654 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 506 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 1156 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 296.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 810.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 338 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 333 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 328 micro
Összesen
2515
kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.2 g
-
Cink 47 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 21 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
178
kcal
Hozzávalók
Tészta
Töltelék
-
25 dkg burgonya
-
25 dkg tehéntúró
-
1 ek sertészsír
-
1 közepes db vöröshagyma
-
bors ízlés szerint
Karamellizált hagyma
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 csipet só
-
2 ek sertészsír
Elkészítés
Tészta
- Kimérjük a lisztet, és kis gödröcskét kialakítva hozzáadjuk a vajat, illetve a tojás, csipet sót, majd a forró vizet lassan hozzáadva összedolgozzuk a tésztát.
- Ezután addig gyúrjuk, még szép sima, kidolgozott nem lesz. Ha kell, lehet még hozzá adni vizet vagy lisztet igény szerint.
- Az összegyúrt gombócot fél órára (vagy tovább is lehet, ha nincs időnk egyből elkészíteni) a hűtőbe tesszük pihenni.
Töltelék
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, egy teáskanál sóval feltesszük főzni. Puhára főzzük, mintha krumplipürét készítenénk. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit hűlni.
- Amíg a krumpli fő, egy evőkanál zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. A túrót összetörjük, majd hozzáverjük először a tört krumplit, majd a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A tésztát négy részre osztjuk, majd lisztezett deszkán egyenként 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Nagyobb pogácsa- vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk a köröket. (Én most egy nagyobb szájú poharat használtam, nyugodtan helyettesíthető azzal is.) Kicsit átmegyünk rajta a sodrófával, majd a töltelékből teáskanálnyi halmokat rakunk (vagy amennyit a formánk enged). Összehajtjuk, a kis félkörök szélét, az ujjunkkal körben lenyomkodjuk (akkor az igazi, ha látszanak a kis bemélyedések:) ).
- Sós, forró vízben kifőzzük őket: a forrásban lévő vízbe dobunk egyszerre 10-15 darabot, majd újraforrástól kezdve 2 percig főzzük (ez alatt fel is jön a tetejére). Lecsöpögtetjük.
Karamellizált hagyma
- Amíg a pierogik főnek, 1-2 evőkanál zsírt felforrósítunk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát kevés sóval. Lefedve addig pároljuk, amíg puha és szép barna, karamellizált nem lesz.
- Az elkészült, leszűrt pierogikat leöntjük a hagymás zsírral, majd összeforgatjuk vele, így nem ragadnak össze. Tálaláskor kevés tejföllel kínáljuk, de anélkül is finom.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 10437
- Feltöltés dátuma: 2016. november 11.
Ajánló
A pirított hagyma helyett tálalható ugyanígy sült szalonnás zsírral, vagy csak tejföllel és kevés petrezselyemmel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Csiperkeszter
1 recept
Lengyelországban töltött tanulmányaim alatt ismerkedtem meg ezzel a tradicionális lengyel étellel, amelyet ma már több száz különböző töltelékkel készítenek. Az egyik legismertebb, eredeti változat a "pierogi ruskie" azaz "orosz pierogi", ami nevével ellentétben lengyel. :) Náluk kapható szinte minden menzán és büfében, a boltokban fagyasztva vagy konyhakészen. Körbekérdezősködtem a helyieknél, és megalkottam azt az otthon készült verziót, ami szerintem a legjobb.