Petrezselymes szegfűgomba sütve
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
150g szegfűgomba32 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
4g konyak9 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
300g szegfűgomba64 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
8g konyak18 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
71.6g szegfűgomba15 kcal
-
5.7g olívaolaj51 kcal
-
7.2g vaj51 kcal
-
1.9g konyak4 kcal
-
2.9g fokhagyma4 kcal
-
10.7g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 266.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 162.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 377 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1161 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1252 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 49.7 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 300 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 325 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 395 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 755 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2322 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2504 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 554 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 598 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A gombát megtisztítjuk, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük.
- Az olívaolajat, a konyakot, az apróra vágott friss fokhagymagerezdeket elkeverjük egy tálban, beleforgatjuk a gombát, majd sózzuk, borsozzuk. Egy órát hagyjuk ebben a pácban érlelődni.
- Majd sütőtálba önjük a páccal együtt, vékonyan elterítjük, és rászórjuk az apró darabokra vágott vajat.
- 180 fokra melegített sütőbe tesszük, és kb. 10 percig sütjük. Ekkor átkeverjük, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és további 8-10 percig sütjük, amíg nem marad lé a gomba alatt. (Ha túl sok a lé, keveset öntsünk le róla, és így süssük tovább.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5292
- Feltöltés dátuma: 2012. október 24.
Ajánló
Készíthetjük gyors vacsoraként vagy akár előételként. Más erdei gombákból vagy vegyesen, többféle gombából is kipróbálhatjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalható. Friss fehér kenyeret, pirítóst kínálhatunk hozzá. (A sülés közben megmaradó levet mártás készítéséhez felhasználhatjuk.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A sült petrezselymes szegfűgomba elkészítését, Joanne Harris: "A francia konyha" című szakácskönyvében található egyik recept ihlette. A bőséges esőzésnek köszönhetően mostanság dúskálhattunk erdei gombákban. Szép, egészséges szegfűgombát kínáltak a piacon, amelynek nem tudtam ellenállni. Ezúttal nem leves készült belőle, hanem ez a fokhagymás, konyakos, olívaolajos, petrezselymes sült gomba. Házi, öregtésztás kenyérrel tálaltam. Melegen is igen finom, de hidegen az ízek valahogy intenzívebbek voltak.