Pergős rizs Konyha Tünditől
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
231
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
462
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
27.2g rizs97 kcal
-
2.2g napraforgó olaj19 kcal
-
67.9g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.7g leveskocka9 kcal
-
0g curry por0 kcal
Összesen
125
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 846.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 771 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 131.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
231
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1693.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 1541 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 263 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
462
kcal
- 2% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 419 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
-
0.5 bögre rizs
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Kiválasztunk egy bögrét. Innentől kezdve ez lesz a mérőeszközünk. Két főre kb. fél bögre rizzsel számolunk. (Az adagot szükség esetén értelem szerűen növelhetjük.)
- A rizst átnézzük, átválogatjuk, nehogy szennyeződés maradjon közte. A sérült, csúnya szemeket kiválogatjuk.
- Háromszor átmossuk. Nem ásztatjuk!
- A fél bögre rizshez 1 ek olajat adunk, és hevítünk vastag falú edényben. Fontos, hogy vastag legyen az edény alja, hogy jól tartsa a hőt! Az olajon közepes hőmérsékleten megpirítjuk a rizst. Először kicsit le fog tapadni, de ne ijedjünk meg, keverjük fel!
- Ha már kezd zsemle színű lenni, öntsük fel forró vízzel, a rizs mennyiségének duplájával. (Fél bögre rizshez 1 bögre forró víz). Sózzuk, borsozzuk, vagy dobunk bele 1 leveskockát, és elkeverjük. Megvárjuk, hogy felforrjon.
- Ha forr, lecsökkentjük a hőfokot a lehető legkisebb fokozatra, és fedő alatt kevergetés nélkül(!) 7 percig főzzük.
- Ha letelt a 7 perc, elzárjuk alatta a gázt, és további 10 percig békén hagyjuk. Nem vesszük le a fedőt, és a tűzhelyről sem vesszük le. Ez alatt az idő alatt szívja magába a megmaradt vizet.
- 10 perc után kész a pergős rizs. Annak érdekében, hogy ne legyen csomós, villával kavarjuk fel! Ha curry porral ízesítjük, akkor az ennél a lépésnél kerül hozzáadásra.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2296
- Feltöltés dátuma: 2014. július 05.
Ajánló
Köretként, rizibizi alapjának, zöldséges rizsekhez, kínai tojásos rizshez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A rizs főzését könnyű elrontani, és akaratunkon kívül rizottót gyárthatunk az "agyonfőtt" rizzsel. Ha néhány lépést betartunk, szinte biztos, hogy tökéletes állagú, pergős rizst kapunk. Egymagában, vagy rizibiziként, zöldséges rizsként, tetszés szerint variálhatjuk.