r
Nosalty Logó

Perec sós kalácstésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sziszi
Perec sós kalácstésztából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére ízlés szerint

Összesen 809 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére ízlés szerint

Összesen 1617 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére ízlés szerint

Összesen 266 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4331.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    3783 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    269 micro
Összesen 809 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    58.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8663.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    7566 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    175.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    573 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    317 micro
  • Kolin:
    334 mg
  • Retinol - A vitamin:
    549 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    285 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    537 micro
Összesen 1617 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1430.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    1249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 266 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére ízlés szerint

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejbe beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáöntjük a felfutatott élesztőt és a két tojást. Ezt addig dagasztjuk a robotgép dagasztófejével, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  3. 1 órán át letakarva meleg helyen keleszteni kell.
  4. Ha megkelt, 4-5 felé vágjuk a tésztát, és a kis adagokból rudakat sodrunk, amiket megpödrünk, és így illesztjük össze a két végüket, hogy egy karikát formázzanak.
  5. A tetejüket megkenjük tejföllel, és itt lehet választani, hogy még mit szeretnénk rá.
  6. Megszórhatjuk szezámmaggal, ahogy az eredeti recept írta, én ehelyett használtam már mákot vagy oregánót és bazsalikomot, de a kedvencem a képen látható változat, amit a nosztalgia perec receptjéből tanultam: 1 kanál só, 3 kanál liszt vízzel hígítva, ezt akkor kell rálocsolni, amikor ár majdnem megsült, de még nem pirul a tészta.
  7. Nagy lángon 15-20 perc alatt sülnek meg.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4361
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Ajánló

A tetejét, ahogy a receptben is írtam, sokféleképpen ízesíthetjük aszerint, hogy mivel szeretnénk aztán enni. Akár egyszerre töbféle ízűt is készíthetünk. Ha frissen szereténk enni, akkor jó ez az adag, ebből kb. 4-5 db jön ki, akkorák mint a képen. Ha többet akarunk készíteni, hogy maradjon is belőle, akkor duplázzuk meg a recept adagját (eredeileg is úgy szólt).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A könyvtárban voltam, és folyóiratokat kértem ki a raktárból, amíg várakoztam, elkezdtem lapozgatni egy Praktika magazint a polcról, ott bukkantam erre a receptre, kiírtam gyorsan, és hamarosan el is készítettük apróbb változtatásokkal. A receptet valamikor húsvét táján találtam, emlékszem, hogy a húsvéti sonka mellé tálaltuk kenyér helyett, de azóta többször elkészítettük. Frissen is nagyon finom, és ha marad belőle, akkor sokáig jó állaga marad. Nagyon finom szendvicszsömlének is.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére ízlés szerint

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...