Páva-termi szélesmetélt
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
50g tagliatelle186 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
125g sűrített paradicsom103 kcal
-
48g pesto185 kcal
-
25g füstölt sajt82 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6g lilahagyma2 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
3g só0 kcal
-
38g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
200g tagliatelle742 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
500g sűrített paradicsom410 kcal
-
190g pesto741 kcal
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
25g lilahagyma9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
11g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
12.9g tagliatelle48 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
32.3g sűrített paradicsom26 kcal
-
12.3g pesto48 kcal
-
6.5g füstölt sajt21 kcal
-
21.9g sárgarépa8 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.6g lilahagyma1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
9.7g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2111.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 1662 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 212 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 727 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2667 micro
-
β-karotin 7394 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 35956 micro
-
Lut-zea 204 micro
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 86.2 g
Zsír
-
Összesen 108.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8447.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 908 mg
-
Nátrium 6649 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 293.5 g
-
Cukor 96 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 848 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2907 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 601 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10666 micro
-
β-karotin 29576 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 143823 micro
-
Lut-zea 816 micro
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 545 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 429 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 688 micro
-
β-karotin 1908 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 9279 micro
-
Lut-zea 53 micro
Hozzávalók
-
1 ek olívaolaj
-
10 dkg füstölt sajt
-
2 nagy db sárgarépa
-
2 kávéskanál borókabogyó
-
3 db babérlevél
-
0.5 kis fej lilahagyma
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
1 csipet cukor
-
1 ek só
-
1.5 dl víz
Elkészítés
- Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, beleöntünk egy evőkanál olívaolajat, hozzáadunk egy csapott evőkanál tengeri sót és lobogásig forraljuk, majd beletesszük a szélesmetéltet, puhára főzzük, végül leszűrjük.
- A sárgarépát és a sajtot lereszeljük, mindkettőt külön edénybe.
- A pestót kanállal lelapogatjuk, hogy feljöjjön a zsírja, amit aztán egy teflonedénybe öntünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a reszelt citromhéjat, a babérlevelet és a borókabogyót. Egy kicsit aláöntünk a tészta főzővizéből, hogy ne égjen oda a keverék a dinsztelés során.
- Ha a hagyma üvegesre fonnyadt, hozzáadjuk a dinsztelési alaphoz először a sárgarépát, aztán a pesto sűrűjével elkevert paradicsompürét, majd egy csipetnyi cukrot, végül a reszelt sajtot, és sűrű kevergetés mellett főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
- Tálaláskor a szószt összekeverjük a tésztával, rácsepegtetjük a citromlevet. (Profik vagy ügyesebbek persze megpróbálhatják a tészta legyezőszerű elrendezését is a tányéron, akkor emlékeztet csak igazán a Castello di Sammezzano ominózus belső díszítésére!)
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1172
- Feltöltés dátuma: 2014. április 21.
Ajánló
Olasz szélesmetéltek közül a fettuccinit ajánlom még a tagliatelle helyett, a fontos az, hogy hosszú legyen a tészta, a szimbolika miatt (és hogy bátrabbak a legyezőszerű elrendezést is hitelesen tudják visszaadni). Teljes kiőrlésű, naturaboltokban kapható sima szélesmetélt is jó. Olasz tészták esetében a legjobb a nyers színű, a látszati hitelesség miatt is, és mert színes tésztáktól kicsit tömény is lenne az étel, mivel a színeket általában valamilyen fűszer adja.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az étel nevében a Páva-termi jelző nem másra utal, mint a toszkánai Reggellóban épült mór stílusú kastély, a Sammezzano Páva-termére. Anyukám egyszer a Felfedező Facebook oldaláról megosztott egy képet a Páva-teremről, innen tudok az épületről. A terem boltíveit arannyal szegett, tiritarka berakásos, pávafarokszerű ornamentikák díszítik, innen kapta a nevét. Rögtön el is határoztam nagy elragadtatottságomban, hogy ezt az összképet megelevenítem egy olaszos tésztaételben. A boltívek legyeződíszeinek szegélyeit jelképezi a tészta, az a nagyon színes hozzávalókból készült szósz pedig a berakásaikat. Magam is tapasztalom, hogy olyan csillagászati jeles napokon, mint amilyenek a napfordulók is, az egységre, a kiegészülésre való törekvésnek kiemelt súlya van, így hát eszembe jutott a színkör alkalmazása: a három főszínből és a három mellékszínből álljanak össze a szósz összetevői, gondoltam. (És minő egybeesés, a Fehér terem kivételével az egész Castello di Sammezzanóban is a színkör hat színében pompáznak a belső falak!) Így képviseli a pirosat a paradicsomsűrítmény, a narancssárgát a répa, a sárgát a citromhéj és -lé, valamint a sajt, a zöldet a pesto és a babérlevél, a kéket a borókabogyó, a lilát pedig a lilahagyma. Első alkalommal nem találtam elérhető áron tagliatellét, így fettuccinit vettem; bármilyen tojásmentes szélesmetéltből elkészíthető. Egyik leggyakrabban elkészített találmányom, akármennyit meg tudnék belőle enni, egy négy étkezésre elegendő mennyiség is két-három nap alatt el szokott fogyni... És persze nyáron esik a legjobban!