r
Nosalty Logó

Páva-termi szélesmetélt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kaddu-Laḍḍu
Páva-termi szélesmetélt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 609 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2432 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 157 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2111.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    1662 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    212 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    727 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2667 micro
  • β-karotin
    7394 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    35956 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 609 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    86.2 g

Zsír

  • Összesen
    108.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8447.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    344 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    6649 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.5 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    848 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2907 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    601 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10666 micro
  • β-karotin
    29576 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    143823 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 2432 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    545 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    688 micro
  • β-karotin
    1908 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9279 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 157 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, beleöntünk egy evőkanál olívaolajat, hozzáadunk egy csapott evőkanál tengeri sót és lobogásig forraljuk, majd beletesszük a szélesmetéltet, puhára főzzük, végül leszűrjük.
  2. A sárgarépát és a sajtot lereszeljük, mindkettőt külön edénybe.
  3. A pestót kanállal lelapogatjuk, hogy feljöjjön a zsírja, amit aztán egy teflonedénybe öntünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a reszelt citromhéjat, a babérlevelet és a borókabogyót. Egy kicsit aláöntünk a tészta főzővizéből, hogy ne égjen oda a keverék a dinsztelés során.
  4. Ha a hagyma üvegesre fonnyadt, hozzáadjuk a dinsztelési alaphoz először a sárgarépát, aztán a pesto sűrűjével elkevert paradicsompürét, majd egy csipetnyi cukrot, végül a reszelt sajtot, és sűrű kevergetés mellett főzzük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
  5. Tálaláskor a szószt összekeverjük a tésztával, rácsepegtetjük a citromlevet. (Profik vagy ügyesebbek persze megpróbálhatják a tészta legyezőszerű elrendezését is a tányéron, akkor emlékeztet csak igazán a Castello di Sammezzano ominózus belső díszítésére!)
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1172
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 21.

Ajánló

Olasz szélesmetéltek közül a fettuccinit ajánlom még a tagliatelle helyett, a fontos az, hogy hosszú legyen a tészta, a szimbolika miatt (és hogy bátrabbak a legyezőszerű elrendezést is hitelesen tudják visszaadni). Teljes kiőrlésű, naturaboltokban kapható sima szélesmetélt is jó. Olasz tészták esetében a legjobb a nyers színű, a látszati hitelesség miatt is, és mert színes tésztáktól kicsit tömény is lenne az étel, mivel a színeket általában valamilyen fűszer adja.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Páva-termi szélesmetélt
Kaddu-Laḍḍu 2 recept

Az étel nevében a Páva-termi jelző nem másra utal, mint a toszkánai Reggellóban épült mór stílusú kastély, a Sammezzano Páva-termére. Anyukám egyszer a Felfedező Facebook oldaláról megosztott egy képet a Páva-teremről, innen tudok az épületről. A terem boltíveit arannyal szegett, tiritarka berakásos, pávafarokszerű ornamentikák díszítik, innen kapta a nevét. Rögtön el is határoztam nagy elragadtatottságomban, hogy ezt az összképet megelevenítem egy olaszos tésztaételben.  A boltívek legyeződíszeinek szegélyeit jelképezi a tészta, az a nagyon színes hozzávalókból készült szósz pedig a berakásaikat. Magam is tapasztalom, hogy olyan csillagászati jeles napokon, mint amilyenek a napfordulók is, az egységre, a kiegészülésre való törekvésnek kiemelt súlya van, így hát eszembe jutott a színkör alkalmazása: a három főszínből és a három mellékszínből álljanak össze a szósz összetevői, gondoltam. (És minő egybeesés, a Fehér terem kivételével az egész Castello di Sammezzanóban is a színkör hat színében pompáznak a belső falak!) Így képviseli a pirosat a paradicsomsűrítmény, a narancssárgát a répa, a sárgát a citromhéj és -lé, valamint a sajt, a zöldet a pesto és a babérlevél, a kéket a borókabogyó, a lilát pedig a lilahagyma. Első alkalommal nem találtam elérhető áron tagliatellét, így fettuccinit vettem; bármilyen tojásmentes szélesmetéltből elkészíthető. Egyik leggyakrabban elkészített találmányom, akármennyit meg tudnék belőle enni, egy négy étkezésre elegendő mennyiség is két-három nap alatt el szokott fogyni... És persze nyáron esik a legjobban!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...