Pasteis de nata
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
270 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
leveles tészta
-
19g finomliszt68 kcal
-
15g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g vaj134 kcal
krém
-
24g tej13 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
13g víz0 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
-
12g tojássárgája38 kcal
tetejére
Összesen
351
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
leveles tészta
-
225g finomliszt819 kcal
-
175g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
225g vaj1613 kcal
krém
-
285g tej160 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
150g víz0 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
2g fahéj5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
-
140g tojássárgája451 kcal
tetejére
Összesen
4214
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
leveles tészta
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
11.6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.9g vaj107 kcal
krém
-
18.9g tej11 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
10g víz0 kcal
-
16.6g cukor64 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
-
9.3g tojássárgája30 kcal
tetejére
Összesen
279
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 173.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
351
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.8 g
Zsír
-
Összesen 228.1 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2003 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2080.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 662 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 895 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 483.6 g
-
Cukor 270 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 467.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2073 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 305 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 1219 mg
-
Retinol - A vitamin: 2029 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 484 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1591 micro
Összesen
4214
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
leveles tészta
-
225 g finomliszt
-
175 ml víz
-
1 csipet só
-
225 g vaj
krém
-
285 ml tej
-
3 ek finomliszt
-
1.5 dl víz
-
25 dkg cukor
-
1 db fahéj
-
1 db vanília
-
1 ek vanília kivonat
-
7 db tojássárgája
tetejére
Elkészítés
leveles tészta
- A lisztet, a sót és a hideg vizet egy nagy tálba tesszük, és robotgéppel összedagasztjuk. Amikor már ragadás nélkül elválik az edény falától, áttesszük belisztezett nyújtólapra.
- A tésztát kis téglalap alakúra formázzuk, és fóliával lefedve negyed órát pihenni hagyjuk.
- A pihentetett tésztát ezután nagy téglalap formájúra és 1-1,5 mm vékonyra nyújtjuk. Ekkor képzeletben széltében elharmadoljuk, és a vaj harmadával bekenjük a tészta kétharmadát. A be nem vajazott harmadot ezután a középső harmadra hajtjuk, majd a fedetlenül maradt szélső harmadot pedig erre.
- 90 fokkal elforgatjuk - figyeljünk rá, hogy minden alkalommal ugyanabba az irányba forgassuk. Ha nehezen menne, hajtogassuk háromba, úgy forgassuk el, majd nyissuk ki újra.
- Jöhet a második nyújtás és kenés, mindenben úgy járjunk el, mint az előbb: nyújtunk, kenünk, hajtogatunk, forgatunk.
- Harmadszorra is kinyújtjuk, ekkor azonban a maradék harmad vajjal a tészta egészét megkenjük. Hajtogatás helyett azonban ezúttal az egyik oldal mentén feltekerjük, amennyire szorosan csak tudjuk. Elméletileg mindegy, hogy melyik oldal mentén, viszont arra figyelnünk kell, hogy a hosszabb oldal mentén tekerve nagyobb, míg a rövidebb mentén kisebb lesz a tekercsünk átmérője - ez a szeletelésnél lesz csak szempont, mert a kisebből vastagabb, míg a vastagabból vékonyabb szeletekre lesz szükségünk.
- A feltekert tésztát kettévágjuk, és fóliába csomagolva éjszakára (de legalább 2-3 órára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen benne a sok vaj.
krém
- A lisztet pár kanál tejjel simára keverjük egy kis lábasban. A többi tejet felmelegítjük, ehhez hozzáöntjük, és csomómentesre keverjük.
- A cukrot a vízzel és a fahéjjal egy kis lábasban összeforraljuk, majd 100 fokosra hűtjük. Kivesszük a fahéjrudat. A picit lehűlt cukorszirupot óvatosan a tejes keverékhez csorgatjuk, közben folyamatosan keverve.
- Hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét és a vaníliakivonatot, majd alaposan elkeverjük. Folyamatos keverés mellett jöhetnek bele a tojássárgák. Takarékon picit az egészet összemelegítjük, majd sűrű szövésű szűrőn keresztül egy nagyobb kiöntőbe töltjük - ha nincs ilyen szűrőnk, rakjunk egymásra két simát.
- Hagyjuk teljesen lehűlni a krémet, majd éjszakára tegyük hűtőbe.
tetejére
- Vegyük elő a tésztát a hűtőből, és egy éles késsel karikázzuk fel. Itt figyeljünk az átmérő már említett vastagságára, a lényeg, hogy szeletenként egy szép szem dió nagyságú és súlyú csigákat kapjunk (hiszen a tekerésnek köszönhetően csigaalakú a keresztmetszete).
- A csigákat tegyük egy-egy fémkosárkába vagy muffinformába. Hagyjuk melegedni 1-2 percet, majd az ujjunkat először a tészta közepébe nyomva, szépen fokozatosan tapicskoljuk szét a tésztát úgy, hogy kosárka alakot kezdjen ölteni. Vigyázzunk, ne szakítsuk át az alját, és próbáljuk nagyjából egyenletes eloszlatni a tésztát a kosár oldalán - felül a pereme pedig maradhat kicsit vastagabb.
- A tésztakosárkákba öntjük a krémet, nagyjából 3/4-ig megtöltve azokat. 270°C-ra (vagy amennyi a sütőnk maximuma) előmelegített, tűzforró sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagyban függ a sütőnktől, a hőfoktól, valamint a forma anyagától, így első alkalommal figyeljük folyamatosan, hogyan állnak a kosárkák.
- Akkor sült meg tökéletesen, amikor a tésztán már szemmel látható a ropogósság, a krém tetején pedig megjelentek a jellegzetes, fekete "égésfoltok".
- A sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd óvatosan szedjük ki őket a formából. A porcukrot keverjük el a fahéjjal, és szórjuk meg vele a kosárkákat.
- Sütés hőfoka: 270 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 119
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 103
- Össznézettség: 35695
- Feltöltés dátuma: 2020. február 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
360 recept
A legismertebb portugál sütemény kétségkívül a pasteis de nata, amit Lisszabonban járva a legutolsó kis boltban is megtalálunk. Rosszat nem igazán lehet találni, az eredetiért viszont Belém városrészbe kell ellátogatnunk. Az ottani pasteis de Belém eredetvédett sütemény, melynek receptje hétpecsétes titok, de néhány külföldi oldal átböngészése után (köszi, CupcakeJemma) sikerült megalkotnom a sütemény majdnem-ugyanolyan-jó házi verzióját. A teljes élményhez persze illik a vajas leveles tésztát is magunknak készíteni, ha van egy szabad délelőttünk vagy délutánunk - minden percét megéri, eskü. Szóval portugál krémesezésre fel, a következő portugál kiruccanásig jól fog jönni ez a recept! :)